Blogi

Voihan virus

Rekka iltahämärässä maantiellä

Viime aikoina koronavirus on ollut vahvasti puheenaiheena kaikkialla, eikä tuo kiusallinen taudinaiheuttaja päästä otteestaan tässäkään tekstissä. Onneksi se ei ainakaan vielä ole fyysisesti tavoittanut allekirjoittanutta eikä ketään tuttavapiiriini kuuluvaa.

Kuljetusyrittäjien edunvalvontajärjestö Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry julkaisi vuoden toisen kuljetusbarometrin ja nimesi sen koronabarometriksi. Barometrin mukaan konkurssiaalto uhkaa kuljetusalaa. Barometriin vastanneista 828 kuljetusyrittäjästä lähes viidennes arvioi yrityksensä ajautuvan todennäköisesti tai varmasti konkurssiin koronan seurauksena. Suhteutettuna Suomen noin 9 000 kuljetusyritykseen konkurssiuhka kohdistuu yli 1 500 toimijaan. Sillä olisi jo vaikutusta huoltovarmuuteenkin.

Kuljetusyritysten talous on kovilla näinä aikoina, ja siksi runsas kolmannes barometrikyselyyn vastanneista arvioi hakevansa apua talouteen. Vaikka suoranaista apua ei tarvitsisikaan hakea, lähes kolme neljästä yrityksestä aikoo lykätä suunniteltuja investointeja eteenpäin. Heille tässä numerossa vahvasti esillä oleva kaluston vuokraus saattaa nousta hyvinkin varteenotettavaksi ratkaisuksi.

Elämä viruksen terrorisoimassa yhteiskunnassa ei ole kaikin ajoin helppoa. Kaikkea työtä ei voi tehdä etänä. Kuljettajien on lähdettävä tien päälle ja mekaanikkojen on tultava korjaamolle työnsä tekemään tartuntavaaraa uhmaten. Ei kai liiaksi voi korostaa tässäkään yhteydessä käsienpesun ja muun hygienian sekä turvaetäisyyksien merkitystä.

Haasteelliseksi ainakin kuljettajien osalta asian tekee se, että merkittävä osa kuljettajien käytettävissä normaalisti olevista saniteettitiloista, joissa kädet voisi pestä, on päätetty sulkea. Näin on tapahtunut monessa lastaus- ja purkupaikassa. Nyt kun ravintoloistakin saa ruoka-annoksia vain mukaan, alkaa kuljettajan arki muistuttamaan entistä tarkemmin sitä kuuluisaa koiran elämää.

Pienoista helpotusta kuljettajien työhön ovat tuoneet tilapäiset poikkeukset ajo- ja lepoaikamääräyksiin. Niitä on ollut käytössä monissa Euroopan maissa, mutta tätä kirjoitettaessa esimerkiksi Norja on jo ottanut askeleen normaalien säännösten suuntaan. Parhaassa tapauksessa ne kuitenkin mahdollistavat hieman paremmin pääsyn kotioloihin ruokailemaan, peseytymään ja lepäämään.

Hyvää kevättä ja terveyttä kaikille.