Uutiset

Autot

Woikoski avasi toisen vetyaseman

Woikoski avasi vetytankkausaseman Vuosaareen

Vety-yhteiskuntaa rakentava Oy Woikoski Ab on avannut järjestyksessään toisen vetytankkausaseman Vuosaaren satamassa Helsingissä. Suomen ensimmäinen vetyauto ja tankkausasema esiteltiin Woikosken pääkonttorilla Voikoskella aiemmin tänä vuonna. Vetyä tuotetaan vedestä elektrolyysillä, höyryreformoimalla sitä maakaasusta tai biokaasusta. Vaihtoehtoistesti voidaan hyödyntää myös esimerkiksi kemianteollisuuden eri prosesseista sivutuotteena syntyvää vetyä. Vedyn käyttö auton polttoaineena on ymmärretty Woikoskella jo 1930-luvulla, jolloin Voikosken teillä ajettiin vedyn voimalla. Voikoskella sijaitseva vetytankkausasema on Woikosken oman innovaation tulos, jolla tähdätään maailmanlaajuisille tankkausasemamarkkinoille. Asema täyttää vedyn ajoneuvoon joko 350 tai 700 barin paineella ja muutamia minuutteja kestävällä täytöllä auto kulkee noin 600 kilometriä.

Woikoski osallistuu vahvasti vety-yhteiskunnan rakentamiseen luomalla mahdollisuudet täysin päästöttömän vetyauton tuomiseen Suomen markkinoille. Vedyn myötä CO2- päästöt pienenevät ajoneuvoteollisuudessa laajalti.  Vedyn voimalla kulkevia autoja, busseja ja trukkeja on Euroopassa jo muutamia.

Vetyauto ja vetytankkausasema ovat vain osa Woikosken vetyyn kohdistuvista investoinneista. Kesällä 2014 valmistuu uusi vetytehdas Kokkolan suurteollisuusalueelle ja samalla otetaan käyttöön nykyaikaiset, komposiittitekniikkaan perustuvat vedynkuljetusyksiköt. Woikoskella uskotaan vetytekniikan levittäytyvän jatkossa myös energiapuolelle tarjoten vihreän varastointivaihtoehdon sähkölle. Yritys tekee yhteistyötä Tekesin, Lappeenrannan Teknillisen Yliopiston ja VTT:n kanssa. VTT:n kautta on yhteistyökanava auki maailman johtavaan vetytutkimusyliopistoon Fukuokaan Japanissa.

Lue seuraavaksi