Uutiset

Autot

VTA ja Fokor tarjoavat keveämpiä ratkaisuja

Pakettiautojen suosio lisääntyy Suomessa erityisesti kiristyneistä ajokorttivaatimuksista johtuen.

Pakettiautojen suosio keveässä jakeluliikenteessä kasvaa alati. Kokonaismassaltaan 3500 kilon pakettiauton varustelussa on hyvän kantavuuden aikaansaamiseksi pyrittävä keveyteen niin alustan kuin päällirakenteenkin kohdalla.

Suomalaisessa jakeluliikenteessä on osin siirrytty ja siirrytään jatkossakin verotuksellisesti edullisemmista kevytkuorma-autoista pakettiautoalustaisiin vaihtoehtoihin lähinnä ajokorttisäädöksistä johtuen. Pakettiautoksi rekisteröitävän ajokin kokonaismassa on rajoitettu 3500 kiloon, jolloin rakenteiden painolla on erittäin suuri merkitys kantavuuden kannalta. Pakettiautoluokan suosion kasvusta johtuen niin korivalmistajat kuin muutkin päällirakentamisen parissa toimivat tahot ovat kääntäneet tielle asettuneita kiviä löytääkseen aiempaa keveämpiä ratkaisuja.

Forssalainen Fokor Oy toi muutama vuosi sitten markkinoille pakettiautokäyttäjien tarpeisiin suunnitellun jakelukorin, jonka omamassaa saatiin alhaisemmaksi muun muassa liimaustekniikkaa kehittämällä. Palfingerin tuotevalikoimaa taasen on viilattu tuomalla markkinoille 750 kilon painoluokkaan asettuva alumiinitasolla varustettu nostin. Kahden oman alansa asiantuntijan yhteistyöllä on syntynyt kustannustehokas ja ketterä työväline kiivaaseen jakeluajoon.

Palfinger MBB C750L -uutuusnostimen nostoteho on 750 kiloa.

Keveään jakelukalustoon suunnitellun Palfinger MBB C 750 L -takalaitanostimen myynti alkoi vuoden alussa ja ensimmäiset omamassaltaan 203 kilon nostimet on jo toimitettu suomalaisasiakkaille. Uutuusnostimessa on yksi nostosylinteri ja yksi taittosylinteri, jolloin laitteen omamassa on aiempaa alhaisempi. Keveyttä on haettu myös uusilla nostovarsilla, joiden kerrotaan olevan myös aiempaa vääntöjäykempiä muun muassa rakenteeseen integroidun alleajosuojan ansiosta. Valmiiksi hitsattu alleajosuoja lyhentää myös laitteen asennusaikaa.

Palfinger MBB C750L on tarkoitettu kokonaispainoltaan 3,5-6,5 tonnin erilliskoriautoihin. Tunnettuja takalaitanostimia markkinoidaan nyt Palfinger-tuotemerkillä, joskin MBB-tunnus säilyy jatkossakin osana mallimerkintää.

Takalaitanostimen radio-ohjain on kasvattanut suosiotaan ja nykyisin sen valitsee likimain jokainen uuden takalaitanostimen hankkiva.

Maahantuojan, VTA Tekniikka Oy:n mukaan Suomessa myytäviin yleisimpiin autoihin on saatavilla autokohtaiset asennussarjat, joiden avulla takalaitanostimen asennus on nopeaa. Nostimen sähkövalmius noudattaa eurooppalaisten autonvalmistajien ja takalaitanostimien valmistajien välillä sovittua standardisoitua liitäntätapaa.

Keveällä alumiinisella nostotasolla varustetun nostimen ominaisuuksiin kuuluu muun muassa automaattinen alastaitto ja asentomuisti, jotka löytyvät myös muista Palfinger-takalaitanostimista. Valinnaisvarusteisiin kuuluvaa radio-ohjainta käytettäessä automaattiseen alastaittoon riittää pelkkä alaslaskupainikkeen painaminen ja vaakatasoon palaamiseen riittää vastaavasti ylösnostopainkkeen painaminen.

Maamme ensimmäiset 750 kilon uutuusnostimet asennettiin menneen kevään aikana Fokor Oy:n tehtaalla Forssassa. Muun muassa pääkaupunkiseudulla toimiva Van & Poika Oy oli päätynyt valinnassaan Mercedes-Benz Sprinterin pakettiautoalustalle toteutettuun ratkaisuun, jossa merkittävää osaa näyttelevät Palfingerin nostin ja Fokorin kevytkori.

”Kokonaismassaltaan 3500 kilon auton omamassa perusvarustein on 2550 kiloa, jolloin kantavuus on 950 kilon luokassa”, kertoo Fokor Oy:n Seppo Vepsä.

Kevyesti eristetyn korin lattiassa hyödynnetään uutta hunajakennorakennetta ja kaikissa liitoksissa on käytetty ruuvien sijaan liimaa, mikä auttaa omalta osaltaan alhaisen omamassan saavuttamisessa. Vepsän mukaan pakettiautojen korit voidaan varustaa monipuolisin ominaisuuksin, joista yleisimpänä hän mainitsee sivuoven.

”Kaikki varusteet vaikuttavat kuitenkin ajokin omamassaan. Kokemuksemme perusteella asiakkaat pyrkivät yksinkertaisiin rakenteisiin, jolloin kantavuus jää mahdollisimman suureksi”, päättää Vepsä.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi