Uutiset

Autot

Vito E-Cell -sähköpakettiautolla suomalaisteille

Lyhyet ajomatkat jalankulkijoiden ympäröimässä kaupunkiliikenteessä luovat oivat olosuhteet sähköautoilulle, joka siirtyi vastikään uuteen aikakauteen myös Suomessa. Nyt myös tavaraliikenne kulkee sähkön voimalla.

Sähköautoilu on niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa tunteita herättävä ja keskustelua kirvoittava aihe. Suomalaista sähköautokenttää maustettiin kuitenkin väkevästi lokakuun lopulla Veho Hyötyajoneuvojen luovuttaessa asiakkailleen maamme ensimmäiset sähkökäyttöiset Mercedes-Benz Vito E-Cell -pakettiautot.

Itella pyrkii vähäpäästöisyyteen

Sähkön voimalla jo 1980-luvulla ajanut Itella Logistics Oy hankki kaksi  Vito E-Cell –pakettiautoa, jotka sijoitetaan Helsingin ydinkeskustan jakeluliikenteeseen. Hankintapäällikkö Pekka Koskisen mukaan Itella haluaa vähentää toiminnastaan aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä kolmanneksella vuoteen 2020 mennessä, joten vaihtoehtoisten polttoaineiden painoarvo hankinnan hetkellä on noussut varsin suureksi.

”Markkinoilla on nyt valmis auto, jossa on oikeasti kantavuutta ja riittävä toimintasäde”, kertoo Koskinen, jonka mukaan kaupunkiliikenteessä päivittäiset ajomatkat asettuvat sadan kilomerin tuntumaan. Talviset olosuhteet varsinkin kylmyyden suhteen ovat kuitenkin Koskista mietityttävä seikka.

Fortum mukana latauspisteverkoston laajentamisessa

Energiantuottajana Fortum Oy on kiinnostunut sähköautoista ja varsinkin niiden lataamisesta. Loviisan voimalan huoltoajoa hoidetaan jatkossa sähkökäyttöisellä Vitolla, jolla korvataan polttomoottorikäyttöinen edeltäjä. Teuvo Hämäläisen mukaan Fortum on aktiivisesti mukana tuomassa maahamme lisää sähköautojen latauspisteitä

Sähköautoilun edelläkävijät

Sähköautoilussa ennakkoluulottomia ja edelläkävijän askeleita ottivat yksitoista yritystä eri puolilta Suomea. Espoosta autoilla äänettömästi ja päästöttömästi lähtivät edustajat Aalto Yliopistosta, Fortumilta, Itella Logisticsilta, Lemminkäiseltä, Kuopion Kaupungilta, Mäntsälän Sähköltä sekä Helsingin, Kuopion, Porin ja Turun Energialta. Yksi autoista jää vuokrauskäyttöön Veho Hyötyajoneuvojen CharterWayRent -palveluun.

Polttomoottorin syrjäyttänyt sähkömoottori on istutettu keskipitkän Viton moottoritilaan. Polttoainesäiliönä toimivat 36 kWh:n litium-ioni-akut on sijoitettu lattian alle, jolloin kahdella liukuovella ja yksiosaisella takaluukulla varustettu tavaratila on vastaavankokoinen muiden Vitojen kanssa. Valmistajan mukaan kokonaismassaltaan 3050 kilon ajokin kantavuus perusvarusteisena asettuu polttomoottoriautojen kanssa samalle, 850 kilon tasolle. Tyhjäksi ajettujen akkujen lataaminen täyteen vaatii aikaa noin viisi tuntia. Varustukseen kuuluva älykäs latausjärjestelmä lataa akun 80 prosentin varaustilaan suuremmalla teholla ja viimeiset 20 prosenttia latauksesta tapahtuu hitaammin akkujen käyttöiän kasvattamiseksi. Auton toimintasädettä voidaan kasvattaa jonkin verran myös jarrutusenergian talteenotolla.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi