Uutiset

Autot

VDL haluaa kasvaa edelleen

VDL buses

Hollantilainen VDL on muutaman viime vuoden aikana laittanut suomalaiset bussimarkkinat uusiin uomiin. Millaisin eväin VDL on asemansa saavuttanut ja kuinka saavutetusta asemasta aiotaan pitää kiinni? Keväisessä Hollannissa katsottiin tulevaan ja tutustuttiin uuteen kalustoon.

Tuntemattomuudesta Suomen myydyimpien linja-automerkkien joukkoon noussut VDL haluaa kasvaa jatkossakin sekä Suomessa että muualla Euroopassa. Tavoitteiden saavuttamiseksi viime vuosisadan puolivälissä syntyneessä ja linja-autojen pariin 1990-luvun puolivälissä rantautuneessa perheyrityksessä nojataan pitkäjänteiseen työhön asiakkaiden parissa, mikä näkyy muun muassa Länsi-Euroopassa valmistettuina ja elinkaarikustannuksiltaan edullisina tuotteina.

VDL Bus & Coach

Tänään VDL valmistaa joukkoliikennekalustoa viidessä eri tehtaassa Hollannissa ja Belgiassa. VDL:n ura linja-autosektorilla alkoi kuitenkin vasta vuonna 1993, jolloin van der Leegte osti DAF linja-autojen alustatuotannon. VDL Bus International -nimen saanut alustavalmistaja kasvoi bussivalmistajaksi vuonna 1998, jolloin yhtiö kasvoi Berkhof, Jonckheere ja Kusters-tehtailla.  Persoonallisesta muotoilusta tunnettu Bova liitettiin VDL-konserniin vuonna 2003 ja sittemmin bussitoimiala on tunnettu nimellä VDL Bus & Coach.  Tänään valikoimaan kuuluu niin pikkubusseja, kaupunkiliikenteessä käytettäviä lähiliikenneautoja kuin huippuunsa varusteltuja turistikuljettimiakin.

”Vuosikymmenen vaihteen kriisi lohkaisi palan liikevaihdostamme, joskin tuloskunto on säilynyt verrattain hyvänä myös taloudellisesti haastavalla ajanjaksolla”, kertaa Jacobs, jonka mukaan perheyrityksessä on nopeiden pikavoittojen sijaan pitäydytty pitkäjänteisessä toiminnassa, jolloin riskialttiisiin hankkeisiin ei ole lähdetty.

”Monet eurooppalaiset valmistajat veivät tuotantoaan itään, me sen sijaan pysyimme missä olimme ja viilasimme tuotantoamme yhdessä tuotteiden kanssa asiakkaiden toivomaan suuntaan”, muistuttaa Jacobs, jonka mukaan tulevaisuuteen jatketaan samalla konseptilla, jossa perheyritystausta näyttelee merkittävää osaa.

Alex de Jong vastaa VDL:n lähiliikenneautojen tuotekehityksestä.

Tuotekehityksensä ja tuotantonsa kautta VDL Bus & Coach pyrkii tuomaan markkinoille kustannustehokkaita ja mukavuudeltaan korkeatasoisia linja-autoja, joista linja-autoliikennöitsijät olisivat myös ylpeitä.

”Emme suinkaan ole markkinoiden edullisin vaihtoehto juuri korkeasta laadusta ja alhaisista elinkaarikustannuksista johtuen”, muistuttaa Jacobs eurooppalaisia linja-autoalan toimittajia. Samalla Jacobs toteaa, että kustannustehokkuutta ja mukavuutta voidaan kehittää ja tarjota asiakkaille, mutta asiakastyytyväisyys sen sijaan on ajan saatossa ansaittava ominaisuus.

”Erityisen ylpeitä olemme viime vuosien aikana nähdyssä markkinaosuuskehityksessä Länsi-Euroopan alueella. Markkinat ovat viimeisen viiden vuoden aikana sukeltaneet viidenneksellä ja samaan aikaan olemme pystyneet kasvattamaan markkinaosuuttamme, mikä kertoo panostuksemme elinkaarikustannusten alentamiseen olleen oikea”, jatkaa Jacobs ottaen esimerkiksi Suomen:

”Olimme Suomessa pitkään hyvin marginaalinen toimija, mutta muutaman viime vuoden aikana olemme nousseet markkinoiden suurimpien merkkien joukkoon paljolti elinkaarikustannusten ansiosta”.

Suomessa VDL on menestynyt kaupunkiautomarkkinoilla muutaman vuoden ikään yltäneen Citea-malliston turvin. ”Citea-malliston etuina ovat keveys, polttoainetalous ja helppo muunneltavuus yhdessä modernin ulkomuodon kanssa”, maalaa lähiliikenneautoista vastaava Alex de Jong. Hänen mukaan joukkoliikenteessä on pyrittävä keveyteen, jolloin autoissa kuljetetaan raudan asemesta matkustajia.

”Hyvän aseman markkinoilla saavuttanut keskiovelle saakka matala Citea LLE on noin viidenneksen tavanomaista 12-metristä autoa keveämpi. Kevennys on saatu aikaan oikeilla materiaalivalinnoilla sekä voimalinjan optimoinnilla. Maltillisemman moottorivaihtoehdon ansiosta olemme voineet keventää koko voimansiirtolinjaa”, kertoo de Jong.

Vuodenvaihteessa voimaan astunut Euro 6 -päästönormi on pitänyt ajoneuvovalmistajien tuotekehityksen kiireisenä, eikä VDL poikkea tästä. Hollantilaisvalmistajan tuotevalikoimaan kuuluu nyt aiempaa puhtaampia linja-autoja, joiden matkustajakapasiteetin ja kustannustehokkuuden kerrotaan olevan aiemmalla tasolla.

Yksityisenä linja-autovalmistajana VDL voi hyödyntää autoissaan monen eri komponenttivalmistajan tuotteita ja osaamista. Moottoriyhteistyössä on nojattu perinteisesti Paccarin ja Cumminsin osaamiseen, mutta nyt valikoimaa on kasvatettu myös FPT:n valmistamalla 9-litraisella vaihtoehdolla, joka on tarjolla Citea-mallistossa.

VDL:n tulevaisuudesta voit lukea lisää Ammattiautot-lehden numerosta 4/2014.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi