Uutiset

Autot

VDL Bus & Coach – Skandinavian paikallisliikennepäivät

Vuonna 2007 VDL Bus & Coach esitteli uuden matalalattiaisen Citea-kaupunkibussin Helsingin UITP-näyttelyssä. Tämän jälkeen yritys on laajentanut mallistoaan joka vuosi. Tänä päivänä Citea-mallistoon kuuluu useita eri versioita: kevyt, matalalattiainen LLE-120, standardiversiot SLE-120 ja SLE-129 matalalla sisäänkäynnillä, matalalattiaiset, kolmeakseliset pitkät versiot XLE-137 ja XLE-145 sekä matalalattiainen hybridi-versio ja tietenkin 20 arvostetun eurooppalaisen bussijournalistin vuoden 2011 Bussiksi valitsema Citea SLF-120. VDL:n bussimallisto on todella monipuolinen ja räätälöitävissä asiakkaiden vaatimusten mukaiseksi. Lisäksi mallisto soveltuu hyvinkin erilaisten maiden ja maanosien henkilökuljetustarpeisiin.

www.vdlbuscoach.com

 

MidCity MLF-80/160

Monikäyttöinen, osittain matalalattiainen, Sprinterin alustalle rakennettu 10+4+1-paikkainen MidCity on kehitetty erityisesti kaupunki- ja palveluliikenteeseen. Auton matalalattiaosioon saadaan tarvittaessa ihanteellinen määrä seisomapaikkoja (enintään 9) sekä tarvittaessa kaksi pyörätuolipaikkaa. MidCityn kaksilehtinen etuovi pyörätuolirampilla ja takaovi helpottavat sisään- ja ulospääsyä. Kompaktien ulkomittojensa ansiosta – pituus on 8,04 m, leveys 1,96 m ja korkeus 2,87 m – MidCity on erittäin ketterä ja ihanteellinen ajaa kapeilla kaduilla ja kaupungin keskustassa.

Koeajetun MidCityn moottorina oli Mercedes-Benzin 163-hevosvoimainen 516 CDi EEV-päästönormin täyttävä dieselmoottori varustettuna 5-portaisella automaattivaihteistolla. Lisäksi taka-akseli oli ilmajousitettu.

Citea LLE-120/225 Voith-EEV

Citea LLE on innovatiivisen kevyt, noin 20 % kevyempi kuin vastaavat perinteiset bussit. Se on matalalattiainen ja suunniteltu vaativiin käyttöolosuhteisiin kaupunki- ja lähiliikenteeseen. Innovatiivisen rakenteensa ansiosta tämä bussimalli on erittäin kevyt ja taloudellinen verrattuna vastaaviin kaupunkibusseihin. Esimerkiksi, jos ajetaan kahdeksassa vuodessa 640 000 km, voivat polttoainesäästöt olla 20 000-40 000 litraa. Lisäksi moottorin CO2-päästöt ja huoltokustannukset ovat aikaisempaa pienemmät.

Matalalattiarakenne sisäänkäynti- ja poistumisovilla sekä portaan poistaminen niiden väliltä on helpottanut pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa matkustavien asiakkaiden liikkumista.

Helsingin alueella toimiva Nobina on muun muassa hankkinut 56 kappaletta tällaisia 12-metrisiä kevyitä, Euro 5/EEV -moottorilla varustettuja Citea-busseja. Autoissa on 39+4+1 -istumapaikkaa sekä 40 seisomapaikkaa ja niillä tullaan liikennöimään HSL:n alueella.

 

Citea SLF-120/310 Voith-Euro 5

Vuoden bussiksi 2011 valittu Citea SLF-120 on tasapainoinen kaupunkibussi, joka on omaa luokkaansa keveydessä ja taloudellisuudessa. Matalalattiaista, kahdella tai kolmella ovella varustettua, 12-metristä Citea SLF-mallia saa sekä dieselmoottorilla (250 ja 310 hv) että hybridiversiona 207 hevosvoimaisella dieselmoottorilla. Koeajoautossa oli 310-hevosvoimainen DAF PR 228 Euro 5 -moottori ja Voith D864.5 -automaattivaihteisto. Matkustajapaikkoja autossa oli 28+2+1 ja 72.

 

Citea XLE-145/360 ZF-EEV

Citea XLE on matalalattiakonstruktion mukaan rakennettu, matalilla sisäänkäynneillä oleva modulaarinen ja hyvin ohjautuva auto, joka sopii sekä kaupunki- että paikallisliikenteeseen.

Citean kolmiakselisesta XLE-mallista on saatavana kahta eri pituutta; 13,7 m ja 14,5 m, yksi- tai kaksilehtisillä ovilla. Matalalattiainen XLE soveltuu erittäin hyvin pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa matkustaville. Vastaavaa autoa on saatavana myös standardiversiona 12,9-metrisenä.

Koeajamamme Citea XLE-145 oli 9,2-litraisella, 361-hevosvoimaisella DAF PR 265 -moottorilla, joka täyttää EEV-päästövaatimukset. Vaihteisto oli ZF 6HP604C -automaattivaihteisto. Autoon on mahdollista valita myös Voithin automaattivaihteisto.

Myös tällä Citean XLE-mallilla on voitettu Helsingin alueella alkava liikennöintikilpailutus, mikä koskee huomattavaa kalustomäärää. Lisäksi Ruotsissa liikennöivä Arriva on tilannut näitä autoja 77 kappaletta suur-Tukholman alueella tapahtuvaan liikenteeseen. Tilaus käsittää 21 kappaletta XLE-137 mallia ja 56 kappaletta XLE-145 mallia. Näiden autojen toimitukset tapahtuvat elokuusta ensi vuoden tammikuuhun.

 

Phileas APTS

VDL:n vaihtoehto raitiovaunulle on Phileas, matalalattiainen haitaribussi, joka on innovatiivinen, moderni, kuljetuskykyinen – tilaa jopa 230 matkustajalle, helppo integroida ahtaammillekin kaupunkireiteille jokapyöräohjauksen ansiosta, mahdollista käyttää manuaali- tai automaattiohjausta, 33 % kevyempi ja 40-50 % edullisempi kuin vastaava raitiovaunu. Phileasista on saatavana kolmea eri pituutta; yksinivelinen 18-metrinen ja kaksiniveliset 24- ja 26-metriset versiot. Ovet voivat olla molemmin puolin autoa. Lisäksi Phileas on päästötön tai lähes päästötön, sillä käyttövoimaksi voi valita joko polttokennohybridin tai dieselhybridin.

Esimerkiksi kahden minuutin välein ajava Phileas voi kuljettaa jopa 6 000 matkustajaa suuntaansa tunnissa. Koeajokokemus Phileaksella oli mieleenpainuva, sillä auto kääntyi uskomattoman ahtaista paikoista. Kuljettajan paikan sijoitus ylös ja hieman normaalia keskemmälle autoa tuntui aluksi hieman oudolta, mutta ajon aikana siihenkin tottui.

 

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi