Uutiset

Autot

Varmista esteetön kulku hälytysajoneuvoille pelastuskujan avulla

Hälytysajoneuvojen kohtaaminen on lähes kaikille tuttu tilanne liikenteessä. Liikenneturva muistuttaa, että ennakoimalla ja valppaasti toimimalla jokainen voi auttaa auttajia ehtimään ajoissa määränpäähänsä. Esteettömän kulun hälytysajossa olevalle ajoneuvolle voi varmistaa muodostamalla ns. pelastuskujan.

Kiirehtiminen ei ole koskaan hyväksi liikenteessä, mutta hälytysajossa minuutit saattavat olla ratkaisevan tärkeitä. Sireenien soidessa ja sinisten valojen välähtäessä hälytysajoneuvolle on annettava esteetön kulku muuta liikennettä vaarantamatta. Hälytysajoneuvon kohtaaminen on arkinen tilanne tien päällä ja siihen on syytä varautua.

Ennakoiva ajotapa auttaa valmistautumaan yllättäviin tilanteisiin liikenteessä. Liikenne on havaintojen tekemistä ja tarkkaavaisuus lisää turvallisuutta. Taustapeilejä säännöllisesti tarkkailemalla pysyy kartalla myös takaa tulevasta liikenteestä”, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Mari Voutilainen.

Hälytysajot ovat normaali osa liikennettä, joten kaikkien tulisi tietää kuinka niiden läheisyydessä toimitaan. Rauhallisuus on valttia, kuten liikenteessä yleensäkin.

”Hälytysajo voi tulla kohdalle yllättäen, mutta hermostumista pitää välttää. Ohittamaan ei hälytysajoneuvon lähestyessä voi lähteä ja äkkiliikkeitä tulee välttää. Myös kävelijöiden ja pyöräilijöiden tulee olla valmiina väistämään. Kuulokkeilla kuunnellessa äänenvoimakkuus kannattaa pitää sellaisella tasolla, että ympäröivät äänet kuuluvat riittävän kaukaa”, muistuttaa Voutilainen.

Älä ole kujalla liikenteessä – väistä valppaasti ja avaa auttajille pelastuskuja

Autoilijan on tärkeää toimia helposti ennakoitavasti ja nopeita liikkeitä vältellen. Jarruja ei pidä painaa pohjaan hälytysajoneuvon lähestyessä, vaan osoittaa suuntamerkillä olevansa siirtymässä tien laidalle.

”Kannattaa tarkkailla rauhassa mihin suuntaan edellä olevat väistävät. Hyvä tapa on muodostaa avautuvan vetoketjun tapaisesti ns. pelastuskuja, jossa hälytysajoneuvolle luodaan keskelle vapaa väylä. Valppaasti toimivat kuskit voivat näin nopeuttaa merkittävästi esimerkiksi avun saamista onnettomuuspaikalle”, selittää Voutilainen.

Erityisen tärkeää on ilmaista omat aikeensa myös hälytysajoneuvon ajajalle selkeästi vilkkua käyttäen. Mieltään väistöpaikasta yhtäkkiä muuttava vaikeuttaa auttajien kulkua. Ambulanssin tai vastakkaiselta kaistalta tulevan eteen kääntyvä voi pahimmillaan sekoittaa muidenkin pasmat.

”Ennen toimimista pitää muistaa viestiä muille liikkujille päätöksestään. Jos pelastuskujaa avataan siirtymällä kohti vastakkaisen liikenteen kaistaa, niin on syytä varmistaa, että myös sitä pitkin kulkevat mahtuvat väistämään”, vahvistaa Voutilainen.

Viisi vinkkiä hälytysajoneuvojen väistämiseen:

  • Ennakoi ja havainnoi – tarkkaile taustapeilejä ja varmista, että kuulet sireenin
  • Ole rauhallinen – hälytysajo voi yllättää, mutta äkkiliikkeitä tulee välttää
  • Älä paina jarrua pohjaan – äkkipysähdykset vaarantavat muut liikkujat
  • Viesti muille liikkujille aikeistasi – käytä vilkkua ja tarkkaile muiden liikkeitä
  • Muodosta pelastuskuja jättämällä hälytysajoneuvolle vapaa väylä keskelle

Pelastustyöt tai tien avaus onnistuvat moottoritiellä hyvin, kun autot muodostavat niin sanotun pelastuskujan. Kuva: Keski-Uudenmaan Pelastuslaitos

Lue seuraavaksi