Uutiset

Autot

Vakautta ja vaivattomuutta -Opel Vivaro Combi 1.6 CDTI BiTurbo

Opel Vivaro Combi

Opel on ottanut merkkinsä arvon mukaisen aseman Euroopan hyötyajoneuvomarkkinoilla ja Corsa Van-, Combo-, Vivaro- sekä Movano-mallistoista löytyykin sopiva ajopeli hyvin monipuolisiin kuljetustehtäviin. Henkilökuljetuspuolelle on saatavilla jopa 17 henkilön Movano Bus -mallisto ja suosittuun pikkubussiluokkaan on tarjolla suosittu yhdeksänpaikkainen Vivaro Combi. Koeajoimme Vivaro Combin Suomen vaativissa olosuhteissa ja saksalainen laatu vakuutti jälleen kerran.

Opel Vivaro Combi -mallisto ei ole aivan laajimpia, mutta tarjolla on kuitenkin monipuolinen valikoima miltei kaikkiin kokoluokan henkilökuljetustarpeisiin.  Voimanlähteenä toimii 1,6-litrainen CDTI BiTurbo, josta on saatavana kuusi eri tehovaihtoa 90 ja 145 hevosvoiman välillä, väännön ollessa 260-340 newtonmetriä. Kehittyneen moottoriteknologian ansiosta kulutus- ja päästölukemat ovat hyvällä tasolla, sillä 6,4 litran yhdistetty dieselkulutus ja 170 g/km päästölukemat ovat hyvin kilpailukykyisiä. Pituusvaihtoina ovat 499 tai 539 senttimetrin pituudet ja korkeus on aina 197 senttiä. Kantavuutta on 924 tai 1034 kiloa ja nämä lukemat riittävät kyllä mainiosti. Pikkubusseissa tavaratilan koko on usein pidemmillä matkoilla ongelma, mutta Vivarossa taakse jää mukavasti tilaa ja esimerkiksi koeajoautossamme tila oli hyödynnetty tehokkaasti invarampin avulla.

Opel Vivaro Combi moottori

Koeajoautonamme oli Opel Vivaro Combi 1.6 CDTI BiTurbo EcoFlex pidemmällä korivaihtoehdolla sekä malliston tehokkaimmalla 145 hevosvoiman moottorilla. Ulkoisesti Vivaro on hyvin sulava ja virtaviivaisuutta korostaa ohjaamon takaa kaareutuva kattolinja. Keulan siivenmuotoiset ledivalot tuovat tyylikkyyttä ja takaosassa valot ovat sijoitettu nykyaikaisesti pystypalkkiin. Muotoilussa onkin onnistuttu miellyttämään silmää ja Vivaro pääsee yllättämään tutustujan erityisesti sisätilojen kokoluokan kautta.

Opel Vivaro Combi ohjaamo

Ohjaamossa Vivaron edellismalleihin verrattuna saatu lisäpituus on otettu hyötykäyttöön ja kuljettajalle sekä oikeanpuoleiselle matkustajalle on tarjolla ruhtinaalliset tilat. Ohjauspyörän sekä istuimen säädöt ovat monipuoliset ja oikeaoppisen ja itseä miellyttävän ajoasennon löytää helposti. Erityisesti pidemmillä matkoilla kuljettaja osaa arvostaa varmasti myös kunnon kyynärnojaa, joka antaa jämerän tuen ja helpottaa näin ajamista. Ohjaamon keskipaikka on luokan tyylin mukaisesti ahtaanpuoleinen vaihdekepin sijainnin kautta ja ainakaan aikuiselle sitä ei voi pidemmälle matkalle suositella. Kaiken kaikkiaan ohjaamo vastaa ammattiautoilijoiden vaatimuksiin ja huomiota on selkeästi kiinnitetty toiminnallisuuteen, josta esimerkkinä toimivat runsaat säilytystilat vaikkapa tarvittaville dokumenteille.

Opel Vivaro Combi mittaristo

Mittaristo ja hallintalaitteet ovat opelmaisen selkeitä ja varsinkin seitsemän tuuman kosketusnäyttöinen tietoviihdejärjestelmä vakuuttaa helppokäyttöisyydellään eikä ohjekirjoja tarvitse suuremmin tutkia. Varustelutaso on maahamme tuotavissa Vivaroissa jo vakiona todella korkea ja se sisältää esimerkiksi Bluetooth-, USB- sekä MP3-liitännät, ESP-ajovakausjärjestelmän, ABS-jarrut, mäkilähtöavustimen, luistoneston, vakionopeussäätimen nopeusrajoittimella, rengaspaineen valvontajärjestelmän sekä hätäjarrutusavustimen. Lisäksi Vivaro on luonnollisesti räätälöitävissä omien mieltymysten ja ajotehtävien mukaisesti laajan lisävarustevalikoiman kautta.

Opel Vivaro Combi matkustamo

Lähes kaikki matkustamoon nousseet kiinnittivät huomiota Vivaron tilavuuteen, sillä dynaaminen muotoilu antaa Opelista ulospäin kompaktin vaikutelman. Tämä osoittautuu nopeasti harhaksi ja kuusi aikuistakin matkustajaa löytää sopivan matka-asennon vaivatta. Turvallisuutta tuovat kolmipisteturvavyöt ja lisäksi kaksi Isofix-kiinnityspistettä takaavat pienimpien lasten matkustusvarmuuden. Nykyaikana varsinkin taksien pitää olla nopeasti muunneltavissa ajotehtävien mukaan ja Vivarossa kolmannen penkkirivin saa helposti taitettua lisätavaratilan saamiseksi. Koeajoauto oli myös varustettu kevyellä ja helppokäyttöisellä, mutta samalla sopivan jämerällä ja karhennetulla Feal-rampilla, jonka avulla pyörätuoli saadaan turvallisesti sisään. Feal-rampin kulma on loiva, mikä helpottaa kyytiin nousua, mutta on tietenkin huomioitava sen vaatima tila.

Opel Vivaro Combi ilmastointi

Laitoimme Vivaro Combi todelliseen testiin ja kuormasimme kyytiin puolikkaan juniorijalkapallojoukkuetta sekä neljä aikuista huoltajaa ja suuntasimme kahden tunnin ajomatkan päässä odottavaan turnaukseen. Rampista huolimatta pelikassit sekä huoltovarusteet mahtuivat takaosaan mainiosti ja kun ohjaamon keskipaikallekin löytyi innokas vapaaehtoinen, ei auton täyttämisessä ollut ongelmia. Vivaron istuimet saivat kiitosta, jalkatilaa riitti aikuisillekin ja takaosan oma ilmastointi auttoi sopivan lämpötilan saavuttamiseen.

Opel Vivaro Combi takaosa

Koeajomatkaan kuului moottoritietä, valtateitä sekä kaupunkien katuja ja Vivaro täytti odotukset niissä kaikissa. Sekä ohjaamossa että matkustamossa melutaso oli alhainen ja keskustelu onnistui vaivatta. Parhaita puolia Vivarossa oli ehdottomasti ajon vakaus, johon kolmen ja puolen metrin akseliväli varmasti vaikuttaa positiivisesti. Maantiellä Vivaro kulkeekin kuin kiskoilla, mutta ahtaimmilla parkkipaikoilla täytyy muistaa ottaa ajoneuvon kohtuullinen kääntösäde huomioon.  Opelin BiTurbo-järjestelmä onkin todella toimiva ja sen ahtimet täydentävät toisiaan onnistuneesti, jolloin teho ja vääntö saadaan aina optimaalisesti ulos. Kaiken kaikkiaan Vivaro suoriutui vaativasta kuljetustehtävästä moitteitta ja sai kiitosta niin pelimiehiltä kuin jopa muiden merkkien ystäväksi tunnustautuneelta matkustajalta.

Opel Vivaro Combi näyttö

Opel Vivaro Combi on hinnoittelultaan luokan maltillisinta päätä ja edullisimmillaan bussin saa omakseen reilulla 42 000 eurolla, joka on varsinkin varustelutaso huomioon ottaen houkutteleva hinta. Opelilla on Suomessa erittäin kattava jälkimarkkinointiverkosto ja 36 kuukauden tai 120 000 kilometrin takuu antaa myös lisävarmuutta hankintaan. Onnistunut koeajo vakuutti ainakin allekirjoittaneen ja suosittelen ehdottomasti alan ammattilaisia ottamaan Vivarosta maistiaiset lähimmän Opel-kauppiaan luona.

Lue seuraavaksi