Uutiset

Autot

Uusi Vito myös etuvetoisena

Marraskuussa Suomeen saapuva uusi Mercedes-Benz Vito esiteltiin lehdistölle ensi kertaa heinäkuun lopulla Berliinissä. Suurin uutinen uudistuneen Viton kohdalla on, että autosta saa nyt sekä etu-, taka- että nelivetoisen version.

Etuvetoisen vaihtoehdon hankintaan ohjaa muun muassa pienentynyt omamassa. Kun siirretään painavia lasteja tai vedetään raskaita kuormia, on valinta luonnollisesti takaveto, joka kantaa parhaimmillaan 1369 kilon kuorman. Neliveto antaa pitoa asfalttiteiden ulkopuolella.

Daimler AG:n hallituksen puheenjohtaja Dieter Zetsche totesi Berliinissä, että Mercedes on Sprinter-kokoluokassa markkinajohtaja ja uuden mallisarjan uskotaan vievän Viton kohti samaa asemaa omissa hyötyajoneuvojen kokoluokissaan.

”Mercedez-Benz on tehnyt kevyitä hyötyajoneuvoja jo vuodesta 1955 lähtien ja Vitojen valmistus alkoi vuonna 1996. Kysyntä on kasvanut vuosi vuodelta ja tämän vuoden ensimmäisen puoliskon myynti kasvoi 12 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Euroopan myynti kasvoi 15, Kiinan 16 ja Venäjän jopa 40 prosenttia”, jatkoi Dieter Zetsche.

Kaikki mallit ovat kasvaneet 140 millimetriä pituutta akselivälien pysyessä kuitenkin ennallaan ollen 3200 tai 3430 millimetriä. Pituusvaihtoehtoja on kolme: 4895, 5140 sekä 5370 millimetriä. Tavaratilan koko vaihtelee auton pituudesta riippuen 5,5 – 6,6 kuutiometrin välillä

Silmällä ei pientä pituuden kasvua huomaa, mutta näkyvin muutos auton muotoilussa on nuolimainen konepelti ja sen alla oleva uudistettu etusäleikkö.

Etuvalot on nekin uudistettu V-kirjaimen muotoon. Valmistaja lupaa uuden keulan pienentävän ilmanvastusta ja sen johdannaisena tietenkin polttoaineen kulutusta.

Tehovaihtoehtoja on kaksi eli Vito 109 CDI:n 65 (88 hv) ja Vito 111 CDI:n 84 kilowattia (114 hv). Vääntömomentit ovat vastaavasti 230 Nm (1500-2000 r/min) ja 270 Nm (1500-2500 r/min).

Muut vaihtoehdot ovat eri teholuokat 2,15 litraisesta OM651-moottorista. Vito 114 CDI (100 kW-136 hv/330 Nm – 1200-2400 r/min, Vito 116 CDI (120 kW-163 hv/380 Nm – 1400-2400 r/min ja Vito 119 BlueTec (140 kW-190 hv/440 Nm – 1400-2400 r/min).

Vitoon voimansiirtovaihtoehtoja on nyt kolme: etu- taka ja neliveto.

Kuljettajan työympäristöä on myös uudistettu. Turvallisuustekijöitä ovat kuljettajan ja viereisen etuistuimen turvatyynyt sekä turvavyön muistuttajat.  Vito Tourer Pro ja Vito Tourer Select -malleihin kuuluvat myös ikkuna- sekä sivuturvatyynyt, ja myös takaistuimet voidaan haluttaessa varustaa ikkunaturvatyynyillä.

Enimmillään Tourerin voi varustaa yhteensä kahdeksalla turvatyynyllä.

Kuljettajaa helpottavia avustimia on niin ikään saatavilla runsas valikoima.

Vakiona toimitetaan kuljettajan vireystila-avustin, sivutuuliavustin ja rengaspaineen valvontajärjestelmä. Valinnaisina lisävarusteina voi hankkia myös muun muassa pysäköintiavustimen, katveavustimen, jarruavustimen sekä kaista-avustimen.

Varteen otettava lisävaruste on myös ILS-valojärjestelmä, jossa suuntavilkkujen, huomio- ja lyhyiden ajovalojen halogeenit korvataan LED-tekniikalla.

Runsaasta avustinvalikoimasta voi vielä mainita”sokean pisteen” avustimen, joka aktivoituu yli 30 kilometrin tuntivauhdissa. Kun katvealueella on auto tai moottoripyörä, järjestelmä sytyttää saman puoleiseen sivupeiliin punaisen valon.

Mikäli kuljettaja lähtee kuitenkin kaistan vaihtoon, niin valo alkaa vilkkua ja äänimerkki tehostaa sanoman perille menoa.

Pitkänhuiskeat kuljettajat arvostavat Viton ohjaamoon tullutta lisätilaa. Selkänojaa voidaan kallistaa nyt 83 millimetriä aiempaa taaemmas. Ohjaamon ja tavaratilan jakava väliseinä on aiemmin asennettu Suomessa.

”Uudelleen muotoiltu ja lisätilaa tarjoava väliseinä saattaisi tehdasasennuksena tulla jatkossa myös Suomeen”, pohtii myyntijohtaja Jani Tolonen uutta Viton ohjaamoa tutkiessaan.

Materiaali ohjaamossa on tuttua jo Sprinteristä ja valmistajan mukaan tämä nahkapintaa muistuttava pintakuvio ei naarmuunnu helposti ja on helposti puhtaana pidettävissä. Ohjauspyörässä on näppäimet muun muassa radiolle, navigointijärjestelmälle ja puhelimelle.

Koska hyötyajoneuvon ohjaamo on monelle kuljettajalle samalla toimisto, niin myös Viton ohjaamoa on viety tähän suuntaan. Kojelaudan päälle on lisätty runsaasti avolokerikkoja, joissa voi säilyttää muistiinpanoja, lähetysluetteloita tai vaikkapa iPadia. Mukipidikkeitä on sekä oikealla että vasemmalla.

Viton esittelytilaisuudessa kiinnitetiin huomiota juuri monikäyttöisyyteen. Eri varusteluilla Vito palvelee muun muassa urakoitsijoita, maanviljelijöitä, jakeluliikennettä ja taksiautoilijoita. Saatavilla olevan runsaan varustetason myötä auton saa rakennettua varmasti omaan käyttötarkoitukseen sopivaksi.

Hintatiedot uusille malleille saadaan syyskuun aikana.

Lue koko artikkeli Ammattiautoista 8/2014.

Lue seuraavaksi