Uutiset

Autot

Uusi Subaru Forester e-Boxer loppuvuodesta Suomeen

Suomen suosituin Subaru-automalli Forester uusiutui kauttaaltaan ja sai uuden sähköistetyn e-Boxer voimalinjan. Joulukuussa Suomeen saapuvan Forester e-Boxerin hinnat alkavat 44 393 eurosta.

Sitten Subaru Foresterin lanseerauksen vuoden 1997 Forester-malleja on maailmanlaajuisesti myyty jo yli 3,8 miljoonaa kappaletta. Vuonna 1972 ensiesitelty Subarun kuulu symmetrinen AWD-neliveto löytyy sen sijaan jo 18 miljoonasta Subaru-henkilöautosta. Subaru Forester on jo usean vuoden ajan ollut Suomen suosituin Subaru-malli.

Uusi viidennen sukupolven Subaru Forester on uudistunut tuttua voimalinjaansa myöten. Kysymyksessä on järjestyksessään kolmas Subaru-malli, joka on rakennettu turvallisuutta ja suorituskykyä parantavalle Subarun uudelle Global -perusrakenteelle. Uusi perusrakenne ohjaa törmäysenergiaa aiemman kahden reitin sijasta kolmea eri tietä pois ohjaamon matkustajista ja se vaimentaa törmäysenergiaa 40 prosenttia edellistä perusrakennetta tehokkaammin.

Subarun tavoite on rakentaa maailman turvallisimmat autot ja kyseisestä tavoitteesta Subaru ei tingi Foresterinkaan kohdalla. Samalle perusrakenteelle aiemmin rakennetut Impreza- ja XV -mallit ehdittiin jo valita Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Japanissa luokkansa turvallisimmiksi autoiksi.

Vain e-Boxer -voimalinja

Subarun symmetrinen AWD-neliveto ja bokserimoottori tunnetaan siitä, että ne lisäävät kuljettajan ajovarmuutta vakauden ja ainutlaatuisen tasapainon ansiosta. Foresterin voimalinja perustuu jatkuvatoimisen symmetrisen nelivedon, bokserimoottorin sekä vakiovaihteistona toimitettavan 7-vaihteisen Lineartronic-automaattivaihteiston yhdistelmään.

Subaru lanseerasi Geneven autonäyttelyssä uuden e-Boxer -voimanlinjan, jossa polttoaineen suorasuihkutuksella varustetun bokserimoottorin ja sähkömoottorin yhdistävä tekniikka nähdään ensimmäisenä uudessa Forester-mallistossa.

Subarun ratkaisussa 16,7 hevosvoimaa tuottava sähkömoottori on integroitu Lineartronic-vaihteiston sisälle. Uudet Subaru Foresterit myydään jatkossa ainoastaan polttoaineen suoraruiskutuksella varustetun 16-venttiilisen ja 2,0-litraisen bensiinikäyttöisen bokserimoottorin sekä sähkömoottorin yhdistelmällä. Bensiinimoottorin huipputeho on 150 hv/5600-6000 r/min. ja sen vääntö 194 Nm/4000 r/min.

Sähköjärjestelmä avustaa etenkin auton kiihdytyksissä. Kun järjestelmä on käytössä, moottorin teho nousee 166,7 hevosvoimaan ja samanaikaisesti se tarjoaa 259 Nm väännön. Moottorin keskikulutus on 6,8 l/100 km.

Subaru e-Boxer taittaa normaalissa ajotilanteessa noin puolet ajokilometreistä sähköavusteisesti. e-Boxer voimalinja sisältää taka-akselin päälle asennetun 118,4 voltin akuston, joka latautuu ajettaessa. Järjestelmä ei muuta Foresterin nelivedon toimintaa. Voima etu- ja taka-akselien välillä jakautuu edelleen suhteessa 60/40-50/50.

Vahvaa suorituskykyä maantiellä ja maastossa

Foresterinmatala painopiste tekee ajamisesta erittäin miellyttävää ja hallittua. Foresterin kallistelua on vähennetty alustamuutoksin sekä kasvattamalla raideleveyksiä edessä ja takana 20 millillä. Foresterissa on myös uudet ja suuremmat jarrulevyt, jotka reagoivat jarrutustilaisiin entistä tehokkaammin sekä lyhentävät jarrutustapahtumaa.

Maastoajoa helpottaa Foresterin maavara, joka on edelleen 220 milliä. Foresterissa on vakiona tuttu X-Mode-järjestelmä, joka helpottaa ajamista hankalissa maasto-olosuhteissa. X-Mode on kytketty kontrolloimaan muun muassa jyrkissä mäissä kaasu- ja jarrupolkimien sekä vaihteiston käyttöä. X-Mode-järjestelmä, johon kuuluu myös alamäkihidastin, auttaa aina tarvittaessa kuljettajaa.

Uudessa Foresterissa kuljettaja voi ensi kertaa valita X-Mode -järjestelmästä kaksi eri ajotilaa ajo-olosuhteiden mukaan. Snow-dirt -tilaa suositellaan käytettäväksi pitävällä alustalla, kun D Snow-mud -tila on suunniteltu liukkaalle ja pehmeälle alustalle.

Foresterin maastoajokykyä on myös tehostettu pienentämällä etu- (-10 mm) ja takaylityksiä (- 5 mm). Foresterin päästökulma edessä on nyt 20,2 astetta ja takana 25,8 astetta.

Forester on myös tunnetusti vahva ja suorituskykyinen vetoauto, jonka ajonvakautta ohjaa Subarun VDC-ajonhallintajärjestelmä (Vehicle Dynamics Control System). Elektroninen järjestelmä auttaa auton ajamista liukkaalla kelillä, ja se huomioi vetotilanteessamyös perävaunun liikkeet. Uuden Foresterin jarrullisen perävaunun vetomassa on 1 870 kg.

Enemmän tilaa edessä ja takana

Luokkansa kärkeä edustava vetokyky, monipuoliset ja väljät sisätilat sekä toimintavarmuus ovat uudistuneen Foresterin vahvuuksia.

Foresterin ilmettä ja muotoja on uudistettu, ja auton koko on kasvanut. Forester on edeltäjäänsä 15 mm pidempi, 20 mm leveämpi ja 5 mm matalampi. Forester on akseliväliltään 30 mm kookkaampi, ja kasvaneet mitat näkyvät erityisesti sisätiloissa ja sitä kautta matkustamismukavuudessa.

Uudistuneessa ohjaamossa viihtyvyyttä on rakennettu ergonomisella suunnittelulla, laadukkailla materiaaleilla sekä urheilullisen ilmeen omaavalla kojelaudalla, mittaristolla ja ohjauspyörällä. Foresterissa on myös uudet istuimet, jotka lisäävät matkustamismukavuutta ja tukevat matkustajia paremmin etenkin sivusuunnassa. Myös istuimien lämmityselementit ovat aiempaa suuremmat ja ne ulottuvat nyt istuimen selkänojan yläosaan asti.

Foresteriin on helppo astua, sillä sen ovet avautuvat reilusti ja istuimet on sijoitettu niin, että matkustamosta on liikenneympäristöön paras mahdollinen näkyvyys. Takaovien oviaukon muoto on nyt enemmän neliömäinen, joka helpottaa muun muassa turvaistuimen asentamista takaistuimelle. Takaistuimen jalkatilaan asennetut viileää tai lämmintä ilmaa puhaltavat suulakkeet ovat myös uusittu.

Monipuolisen tavaratilan tilavuus on myös kasvanut 509–1 779 litraan. Tila on edelliseen verrattuna 134 mm leveämpi ja 290 mm pidempi. Myös sähkötoimisen takaluukun toimintaa on nopeutettu. Luukun automaattinen aukeaminen ja sulkeutuminen tapahtuu 9,2 sekunnin sijasta nyt 5,0 sekunnissa.

Suomeen joulukuussa

Uutuusmalli lanseerataan neljällä eri varustetasolla – Base, Active, Ridge ja Summit.

Jokaisessa Forester-mallissa vakiovarusteena on muun muassa törmäyksiä ehkäisevä EyeSight-järjestelmä, SRVD-tutkajärjestelmä (Subaru Rear Vehicle Detection), joka varoittaa sivupeileihin asennettujen varoitusvalojen avulla takaa ja kuolleista kulmista lähestyvistä ajoneuvoista, pesutoiminnolla varustettu peruutuskamera ja ohjauspyörän liikkeisiin reagoivat kaksois-led-ajovalot. Lisäksi Foresterin vakiovarustukseen kuuluu kosketusnäytöllä varustettu viihdejärjestelmä, johon voi usb-portin kautta liittää kaapeliyhteydellä Apple CarPlay- -älypuhelintoiminnot ja hyödyntää omaan älypuhelimeen ladattuja tuttuja sovelluksia. Järjestelmässä on myös Android Auto -valmius. Foresterissa eri tieto- ja informaatiojärjestelmien käyttökieli on aina suomi.

Uutuusvarusteena Active-tasolta alkaen Subaru tarjoaa kuljettajan kasvojentunnistusjärjestelmän, joka kuljettajan tunnistaessaan säätää istuimen ja ohjauspyörän automaattisesti haluttuihin säätöihin. Järjestelmän muistiin voi tallentaa viiden eri kuljettajan kasvokuvat.

Uuden Forester e-Boxer-malliston ensiesittely Suomessa tapahtuu joulukuussa. Malliston ennakkomyynti on jo käynnissä.

Subaru Forester e-Boxer hinnasto:
Subaru Forester e-Boxer Base 44 393 euroa
Subaru Forester e-Boxer Active 47 422 euroa
Subaru Forester e-Boxer Ridge 51 109 euroa
Subaru Forester e-Boxer Summit 53 801 euroa

LUE MYÖS: Subaru säilyttää arvonsa parhaiten

Lue seuraavaksi