Uutiset

Autot

Uusi Mercedes-Benz Tourismo RHD monipuolisiin kuljetustehtäviin

Mercedes-Benz Tourismo on Euroopan suosituin turisti- ja tilausajobussi ja sen uudistaminen on luonnollisesti hyvin merkittävä tapahtuma. Belgiassa kesäkuussa esitellyt uutuusmallit on suunniteltu kaikkien osapuolien eli liikennöitsijöiden, kuljettajien sekä matkustajien toiveiden mukaisesti ja tarjolle tuleekin sopivia ratkaisuja henkilökuljetuksen monipuolisiin tarpeisiin.

Kustannustehokkuus, turvallisuus, toiminnallisuus ja mukavuus olivat päähuomiossa uuden Tourismo-malliston tuotekehityksessä. Ominaisuudet yhdistämällä on aikaansaatu toimivia kokonaisuuksia, jotka täyttävät nykyaikaisimmat vaatimukset niin sukkula- ja linjaliikenteessä kuin pitkillä tilaus- ja reittimatkoilla. Mallisarjan tuotanto alkoi heinäkuussa ja kaikki mallit ovat saatavilla vielä vuoden loppuun mennessä.

Valinnanvaraa valikoivaan makuun

Totuttuun Mercedes-Benzin tyyliin myös RHD-mallisto on muokattavissa tarkoin omia työtehtäviä silmällä pitäen. Tarjolla on kolme eri koripituutta (12 295, 13 115, ja 13 935 mm) sekä neljä eri mallia (RHD, RHD M2, RHD M ja RHD L). Ohjaamotasoja on kaksi (Cockpit Basic Plus ja huippuluokan Cockpit Comfort Plus) ja kumpikin taso edustaa yksilöllistä tyylikkyyttä ja ajomukavuutta. Levyttä sarjan autoilla on 2 550 milliä ja korkeutta 3680 milliä. Kahden akselivälivaihtoehdon mitat ovat 6 090 tai 6 910 milliä ja tavaratilan saa 9,9 tai parhaimmillaan (ilman wc:tä ja kuljettajan makuutilaa) 12,1 kuution kokoluokissa. Perusvarustelumalleissa istuinpaikkoja on parhaimmillaan 1 + 59 kappaletta. Luonnollisesti autoihin on saatavana myös invahissi ja pyörätuolien kiinnitys sujuu helposti sekä turvallisesti.

Taloudellisuutta tehokkuudesta tinkimättä

Moottoripuolella valikoiman laajuus on myös kattava. Kuusisylinterisissä Mercedes-Benz-rivimoottoreissa iskutilavuudet ovat 7,7-10,7 litran välillä ja hevosvoimia voi valita 354-456 kappaleen skaalasta. Vääntöä löytyy 1700-2200 newtonmetrin väliltä ja taloudellisuutta tuo OM 470 -moottoriin saatavilla oleva Efficiency package -varustelu. Tämä paketti mahdollistaa noin seitsemän prosentin polttoaineen kulutuksen säästön, joka sadan tuhannen kilometrin vuotuisella ajomäärällä tarkoittaa jopa 2000 litran säästöä.

Kulutusta laskee myös alhainen ilmanvastuskerroin (0.33) sekä ennakoiva PPC-vakionopeudensäädin  ja kuljettajalle palautetta antava EDF-järjestelmä.  Lisäksi automatiikka laskee koria 20 milliä nopeuden ylittäessä 95 km/h ja palauttaa sen ennalleen 70 km/h nopeudessa. Kaikki moottorit täyttävät luonnollisesti myös Euro 6 -päästönormit ja toiminta perustuu SCR-katalysaattorin ja AdBlue-lisäaineen käyttöön.

Polttoainetaloudellisuuden lisäksi säästöä tulee myös pitkistä huoltoväleistä (jopa 120 000 km), helposta huollettavuudesta sekä Mercedes-Benzin takaamasta nopeasta varaosapalvelusta. Vehon OMNIPlus-palveluilla voi varmistaa matkan jatkumisen myös kaikkialla muualla Euroopassa.

Turvallisuuden edelläkävijä

Mercedes-Benz on uuden Tourismon myötä ottanut jälleen suuren loikan eteenpäin linja-autojen turvallisuusstandardeissa. Erityishuomiota on kiinnitetty onnettomuuksien estämiseen ja runsaiden vakiona tulevien ominaisuuksien lisäksi tarjolla on useita pitkälle kehitettyjä turvallisuusjärjestelmiä. Esimerkiksi Active Brake Assist 3 -hätäjarrutusjärjestelmä tunnistaa auton edessä liikkuvat esteet, pysähtyneet ajoneuvot sekä muut kohteet ja käynnistää tarvittaessa tehokkaan hätäjarrutuksen. Myös näkyvyys kuljettajan paikalta on optimaalinen ja isot pelit varmistavat kuolleiden kulmien poissaolon.

Lisäturvaa sekä ajon helppoutta lisäävät myös Stop/Start-ajoavustin sekä kuljettajan väsymyksen tunnistava Attention Assist -avustin. Valitettavissa onnettomuustilanteissa patentoitu Front Collision Guard-järjestelmä suojaa tehokkaasti niin kuljettajaa kuin matkustajia. Muutenkin Tourismojen rakenne on testattu erittäin tarkkaan ja jopa autojen kaatumistilanteissa suojaus on huippuluokkaa.

Mukavuudesta ei tingitä

Uusi Tourismo RHD ottaa matkustajat vastaan helppokäyntisten portaiden kautta ja käytävien avaruus antaa matkan alkamiselle oivat puitteet. Istuimet ovat uutta Softline-mallistoa ja niissä on tyylikäs timanttimuotoinen kuviointi. Istuinten, seinien, ikkunaverhojen, katon ja lattian runsaiden verhoilu- sekä panelointimahdollisuuksien kautta jokainen liikennöitsijä voi viimeistellä oman Tourismonsa mieltymystensä mukaisesti. Matkustusmukavuuden kruunaa täysautomaattinen ja kaksoisvyöhykkeinen ilmastointijärjestelmä, jonka kautta lämmitys ja ilmastointi saadaan kohdalleen tasaisesti joka puolelle ajoneuvoa.

Monipuoliseen käyttöön

Nykyaikaisessa liikennöinnissä monikäyttöisyys on ensiarvoisen tärkeää. Uuden Tourismo RHD:n suunnittelussa tämä on otettu tarkoin huomioon ja Tourismo täydentää liikennöitsijän useita eri kuljetussegmenttejä ottamalla huomioon alan kehityssuunnat.  Valitsemalla Tourismon voi olla varma, että oma kalusto pystyy vastaamaan asiakkaiden vaatimuksiin niin hinnan, mukavuuden kuin turvallisuuden kautta.

Lue seuraavaksi