Uutiset

Autot

Uusi Mercedes-Benz Sprinter 313 CDI

Uusi Sprinter

Uuden Sprinter-malliston toimitukset Suomeen alkoivat syksyllä ja monet tekniset kehitysaskeleet ovat selvästi kiinnostaneet suomalaista asiakaskuntaa. Sprinter-mallisto saapui markkinoille alan kehittyneimmillä moottoreilla ja uusilla turvallisuusjärjestelmillä varustettuna.

Koeajoimme malliston keskiluokkaan kuuluvan Mercedes-Benz Sprinter 313 CDI -pakettiauton Suomen syksyisissä olosuhteissa. Koeajoautossa on nelisylinterinen Euro 5b+ -luokan moottori, jossa on 95 kW (129 hv) tehoa ja vääntöä löytyy 305 Nm.  Uutuusmalli on läpikäynyt niin sisäisiä kuin ulkoisia muutoksia ja erityisenä painopisteenä on selkeästi ollut turvallisuus, sillä viiden uuden järjestelmän kautta Sprinter vie hyötyajoneuvoluokan liikenneturvallisuuden uudelle tasolle.

Uusi Sprinter keula

Tyylikkyyttä työntekoon

Autoon tutustuttaessa huomio kiinnittyy ensin keulan profiiliin, jäähdyttimen säleikköön, korkeampaan konepeittoon sekä uuteen etupuskuriin. Ajovalot on myös laitettu täysin uusiksi ja halutessaan voi valita joko halogeeni- tai ksenontekniikan. Myös alustaa on madallettu entisestään, mikä näkyy paremmassa ajodynamiikassa ja alhaisemmassa polttoaineen kulutuksessa. Kaiken kaikkiaan uuden Sprinterin ulkonäkö kertoo kyseessä olevan kovaan käyttöön suunnitellun työvälineen, mutta samalla sen virtaviivaisuus lupaa kuljettajalle miellyttäviä ajokilometrejä kaikissa olosuhteissa.

Sisätiloissa huomion keräävät nykyaikaisesti muotoiltu kromikoristeinen monitoimiohjauspyörä sekä vaihteenvalitsin. Sisustuksessa on käytetty uutta Tunja-verhoilua, jonka luvataan olevan aikaisempaa kestävämmän. Keskikonsolin telematiikassa käytettiin koeajoautossa 5,8 tuuman värinäyttöä, jossa on valmiudet myös peruutuskamera- sekä navigaattoritoiminnoille. Myös säilytystilojen määrään on kiinnitetty huomiota ja esimerkiksi kannettava tietokone sekä jakeluliikenteen dokumentit kulkevat mukana siististi ja turvallisesti.

Tavaratilan käyttöä helpottaa madalletun alustakorkeuden aikaansaama alhainen kuormauskorkeus, joka helpottaa lastaamista sekä ajoneuvoon nousua ja sieltä poistumista. Tavaratilan lattia on valmistettu kolhuja kestävästä materiaalista ja sopivasti karhennettuna se on turvallinen myös lumisilla kengänpohjilla.  Sidonnan toimivuuden mahdollistavat kymmenen jämerää sidontalenkkiä, jotka on sijoitettu oikeaoppisesti koko tavaratilan mitalta.

Koeajo suoritettiin loppusyksyn vaihtelevissa olosuhteissa, joissa Sprinterin lukuisat turvallisuusratkaisut osoittivat tarpeellisuutensa. Eräälle ajopäivälle sattui kunnon syysmyräkkä, jolloin vakiovarusteisiin kuuluva sivutuuliassistentti pääsi oikeuksiinsa. Assistentti aktivoituu 80 kilometrin tuntinopeudessa ja se tunnistaa voimakkaan sivutuulen, jonka jälkeen se tarvittaessa avustaa ohjausta jarruttamalla ajoneuvon tuulen puoleisia renkaita erillisesti. Samalla toiminnosta varoitetaan näkyvästi myös mittaristossa. Koeajossa mekanismi toimi odotetun huomaamattomasti ja mitään yllättäviä liikkeitä ei aiheutunut.

Sprinteriä hankittaessa kannattaa vakiovarusteiden lisäksi ehdottomasti tilata myös kaistanvalvontapaketti, joka tarjoaa reilun kahden tuhannen euron hinnalla runsaasti lisämukavuutta ja -turvallisuutta. Pakettiin kuuluvat esimerkiksi monitoimiohjauspyörä, sade- ja valotunnistin, sävylasit sekä katve-, kaista- ja kaukovaloavustin.  Kaukovaloavustin on erittäin mukava varuste, sillä Mercedes-Benzin teknisesti kehittyneen monitoimikameran kyky riittää tunnistamaan vastaantulevat ja edellä liikkuvat ajoneuvot riittävän hyvin. Kaista-avustin aktivoituu 60 kilometrin tuntinopeudessa ja saman kameran avulla se tunnistaa kaistamerkinnät. Mikäli ajoneuvo jostain syystä ohjautuu ulos kaistalta, varoitetaan kuljettajaa sekä optisella että akustisella merkillä ohjaamaan auto takaisin omalle kaistalle. Katve- eli kuolleen kulman assistentti valvoo auton sivuja kolmen metrin etäisyyteen ja ilmoittaa sivupeiliin ilmestyvällä kolmiolla lähestyvästä ajoneuvosta.

Sprinter muotoilu

Ajokokemus Sprinterillä on odotettua johtotähden laatua. Ergonomisesti suunnitellun ja sopivan jämerän istuimen säätö onnistuu helposti ja säätövaraa riittää kaiken kokoisille kuljettajille. Keskimatkustajalla ei jalkatilaa liiaksi ole, mutta moniin muihin malleihin verrattuna Sprinterin keskimatkustajalla olosuhteet ovat vähintäänkin kohtuulliset. Peilit ovat riittävän kokoiset ja niiden kaksiosaisuus vähentää katvealueiden mahdollisuutta. Ohjaus on sopivan jämerä, näkyvyyttä on joka suuntaan ja riittävän voiman sekä väännön ansiosta liikkeelle lähdetään reippaasti myös kuormattuna. Hallintalaitteet edustavat tuttua Mercedes-Benzin tyyliä ja niiden käyttö sujuu loogisesti. Näkyvyys on riittävä joka suuntaan ja mainion ajotuntuman ansiosta kuuden metrin pituinen ajoneuvo pysyy helposti hallinnassa kaikissa olosuhteissa. Kuusipykäläisen vaihteiston välit soveltuvat suomalaiseen liikenteeseen ja riittävä vääntö takaa vaivattoman etenemisen.

Mercedes-Benz kertoo Sprinterin kulutuslukemien olevan todella alhaisia pitkälle kehitetyn moottoriteknologian ansiosta ja koeajo vahvisti väitteen todeksi. Parhaimmillaan Sprinterin keskikulutus on vain 6,3 litraa sadalla kilometrillä. Aivan tähän ei koeajossa Euro Vb+ -luokan moottorilla tietenkään päästy, mutta tehoonsa nähden kyseessä on kuitenkin hyvin taloudellinen ajoneuvo ja samalla myös CO2-päästöarvot ovat luokkansa kärkitasoa. Lisävarustuksella saavutettavaan Euro VI -päästöluokkaan päästään kehittyneellä moottoriteknologialla sekä pakokaasujen jälkikäsittelyllä AdBlue-lisäaineella. AdBlue-säiliön koko on 18 litraa ja se sijaitsee moottoritilassa, eikä näin vähennä auton kuormatilaa. Dieselmalleissa on vakiovarusteena myös Assyst-laskentajärjestelmä, joka huomioi ajotavan sekä -olosuhteet ja näin huoltoväli voi kasvaa jopa 60 000 kilometriin.

Uusi Sprinter takaa

Sprinter täyttää kaikki nykyaikaisille hyötyajoneuvoille asetetut vaatimukset mainiosti ja myös pitkät työpäivät huonoissa ajo-olosuhteissa onnistuvat sillä kuljettajan kannalta miellyttävän leppoisasti. Kaikesta näkee, että uutuusmallin suunnitteluun ja viimeistelyyn on uhrattu runsaasti aikaa ja taloudellisia resursseja. Autoa on koeajanut yli sata testikuljettajaa yhteensä yli kahdeksan miljoonaa kilometriä ja suomalaisia autoilijoita varmasti miellyttää tieto, että Sprinterin kylmätestit on suoritettu Skandinaviassa jopa yli 30 asteen pakkasolosuhteissa. Sprinterin hankintaa puoltavat myös Vehon kattava huolto- ja varaosaverkosto sekä elinikäinen Mercedes-Benz MobiloVan -liikkuvuusturva. Mielenkiintoa lisää varmasti myös loppuvuodesta myyntiin saapuva nelivetoratkaisu.

Lue seuraavaksi