Uutiset

Autot

Uudet Altaksen Mercedes-Benz Streetline- ja Multiline-bussit esittelyssä

Vilnan lähellä toimiva Altaksen bussikoritehdas valmistaa vuodessa noin 200 koria, joista suunnilleen 80 prosenttia menee vientiin. Suomen lisäksi busseja valmistetaan moniin muihinkin Euroopan maihin, kuten Ruotsiin, Norjaan, Saksaan, Italiaan ja Baltian maihin sekä Venäjälle. Busseja on saatavana Suomen markkinoille vielä tälle vuodellekin, joten toimitusajat ovat varsin kohtuulliset. Autot räätälöidään täysin asiakkaan tarpeiden mukaisiksi eri istuin- ja verhoiluvaihtoehdoilla sekä tietenkin erilaisin audiovisuaalisin laittein. Altaksella on myös omaa tuotekehittelyä, kuten esimerkiksi omat hattuhyllyt ja sähköovet. Suomeen tulleiden bussien alustoina ovat olleet Mercedes-Benz Sprinter tai Volkswagen Crafter mallit.

 

Mercedes-Benz 315 CDI Streetline 1+8

Mercedes-Benz 315 CDI Streetline on kompakti 1+8 -paikkainen esteetön tilataksi. Auto on erittäin monipuolinen, se soveltuu normaalin taksikäytön lisäksi tarvittaessa myös pyörätuolikuljetuksiin ja nyt syksyn uutuutena se on saatavana myös suomalaisilla koululaispenkeillä 12 koululaisen kuljettamiseen.

Kokonaispainoltaan 3,5-tonnisen ja 3 665 mm akselivälillä olevan auton ulkomitat ovat: pituus 5 910 mm, leveys 1 993 mm ja korkeus 2 435 mm. Matkustamon mitat ovat vastaavasti: pituus 3 300 mm, leveys 1 760 mm ja korkeus 1 600 mm. Sisäänkäyntioven leveys on 800 mm ja korkeus 1 650 mm ja ensimmäisen askelman korkeus maasta 250 mm. Tavaratilaakin jää auton taakse vielä 800 litraa.

Voimanlähteenä tässä autossa oli 2,2-litrainen, 150-hevosvoimainen, 330 Nm vääntävä Euro 5 CDI-moottori, jonka jatkeena oli 5+1 -portainen automaattivaihteisto.

Tämän auton matkustamon lattiamuovi oli jatkettu seinälle ja lokasuojien päälle, jolloin auto on helppo pitää puhtaana. Lisäksi autossa oli lattialämmitys. Matkustamossa on seitsemän erillistä pirteänväristä, ruotsalaisvalmisteista istuinta pitkittäiskiskokiinnityksellä. Istuimien välit ovat 420-440 mm. Jokainen istuin on varustettu säädettävillä käsinojilla ja 3-pisteturvavöillä ja myös pyörätuolissa istuvat saadaan laitettua kolmipisteturvavöihin. Auton istuinjärjestys on helposti muutettavissa tarpeen mukaan. Talvea ajatellen autossa on lattialämmityksen lisäksi tuplalasit, ilmakanavapuhallus katossa sekä korin ääni- ja lämpöeristys. Muuta varustusta on: sisääntulovalaistus, yleis- ja yövalaistus, lukuvalot, verhot, kaiuttimet ja lattiamatto. Lisävarusteina autoon oli asennettu kiskokiinnitteinen pöytä, invertteri (12/220 V, 700 W) ja kaksi pistoketta matkustamon seiniin, matkustamon lisälämmitin, Defan moottorilämmitin, akkulaturi sekä sisätilanpistoke ja DVD/CD/MP3/WMA -multimediakeskus 15” ja 3,5” näytöllä.

Mercedes-Benz 516 CDI Multiline 1+19

Mercedes-Benz 516 CDI Multiline on myös monipuolinen 1+(16-19) -paikkainen inva-/täysturistibussi, johon on mahdollista saada Kelan vaatimukset täyttävä joukkoliikennevarustelu, jolloin sillä voi ajaa suoria kyytejä.

Kiskokiinnityksellä olevat keskirivin istuimet sekä kaksi takimmaista istuinriviä voidaan poistaa nopeasti, noin viidessa minuutissa, jolloin autoon saadaan jopa neljä pyörätuolipaikkaa tai 12 istuinpaikkaa ja todella iso tavaratila tai vaihtoehtoisesti 16 istuinpaikkaa normaalilla tavaratilalla. Lisäksi autoon on saatavissa lattia- ja seinäkiskoihin pikalukoilla kiinnitettävä väliseinä erottamaan tavaratila matkustamosta.

Tämän kokonaispainoltaan 5,0-tonnisen ja 4 325 mm akselivälillä olevan bussin ulkomitat ovat: pituus 7 345 mm, leveys 1 993 mm ja korkeus 2 890 mm. Vastaavasti matkustamon mitat ovat: pituus 4 700 mm, leveys 1 760 mm ja korkeus 1 900 mm. Nousukahvalla olevan alkuperäisen sisäänkäyntioven leveys on 700 mm ja korkeus 2 000 mm sekä ensimmäisen askelman korkeus maasta 250 mm.

Auton moottori on 2,2-litrainen, 163-hevosvoimainen, 360 Nm vääntävä, Euro 5 CDI-moottori, jonka yhteydessä on 5+1 -portainen automaattivaihteisto.

Tämän Multiline-version (keskimmäinen varustetaso) 16-19 turisti-istuinta on varustettu säädettävillä selkänojilla sekä 3-pisteturvavöillä ja lisäksi keskirivin istuimissa on käsinojat sekä sivuttaissiirto. Auton talvivarustukseen kuuluuvat: patterilämmitys, lämpö- ja äänieristys sekä tuplalasit matkustamossa ja takaovissa. Kesähelteillä ilmastoinnista vastaa matkustamon katossa keskellä oleva 10 kW:n ilmastointilaite, joka jakaa raitista ilmaa tasaisesti kuin jokaisen matkustajan yksilöllinen ilmastointi kattokanavista ja hattuhyllyjen reunasta. Tämä ilmastointilaite kuuluu lisävarusteisiin. Matkustamossa on myös kooltaan 970×520 mm oleva kattoluukku/varauloskäynti, joka on kaksinkertainen, eikä siten hikoile eikä kerää kondenssivettä.

Lisäksi matkustamon varusteisiin kuuluvat: led-valaistus, kestävä nahka/kangasverhoilu, keinonahalla viimeistellyt ikkunakarmit, CD/radio mikrofonilla, kello/lämpötilamittari, matot sekä tietenkin pakolliset lasivasarat.

Kyseisiä autoja saa myös Volkswagen Crafterin alustalla sekä ajovalmiina paketteina, varustettuina asiakkaan tarvitsemilla varusteilla, kuten alkolukoilla, invahisseillä, pyörätuolikiinnikkeillä jne. Bussikaupan myymien uusien autojen korityöllä on kahden vuoden takuu. Uusien bussien lisäksi Bussikauppa myy tietenkin käytettyjä busseja sekä vuokraa busseja.

www.bussikauppa.fi

 

Miika Nyrö

 

 

 

Lue seuraavaksi