Uutiset

Autot

Työtä pelkäämätön Toyota Proace 2.0 D 120 hv automaatti

Toyota Proace jatkaa kehitystään tonniluokan pakettiautomaailmassa ja Hiacen isosta varjosta ollaan pääsemässä omilleen. Proace-mallistoa on kehitetty asiakastoiveiden mukaisesti ja nyt saatavilla oleva 120 hevosvoiman automaattiversio on sekä ominaisuuksiltaan, varustelultaan että hinnaltaan räätälöity suomalaiseen makuun.

Proacen ohjaamo on tehty kovaan, jokapäiväiseen työkäyttöön muotoilun, materiaalivalintojen ja säilytystilan määrän kautta. Tilaa löytyy kolmelle henkilölle, mutta keskipaikka soveltuu aikuisille lähinnä lyhyille siirtymille.

Toyotalla pakettiautomyyntiin on viime aikoina panostettu mukavasti ja alaan erikoistuneita myyjiä löytyy joka edustusliikkeestä. Autoilijoiden mielipiteitä on kyselty tarkoin ja automaattivaihteiston merkitys onkin selvässä kasvussa ammattilaisten parissa. Tavara-autoilijoiden pitkät työpäivät ja usein ruuhkaiset olosuhteet huomioon ottaen tämä onkin hyvin luontevaa. Toyota Proace tarjoaakin nyt sulavan kahdeksanportaisen automaattivaihteiston, ja yhdessä pirteän moottorin kanssa kokonaisuus on todella koeajon arvoinen.

Hintansa arvoinen Pro Premium -paketti

Tavaratilan pituus on 2,5 metriä ja läpilastausluukun ansiosta mukana kulkee 3,6 metrin mittainen materiaali. Ohjaamon oikean puoleisen istuimen ylöstaittamisen tuoma lisätila mukaan lukien tavaraa mahtuu mukaan komeat 6,6 kuutiota.

Otimme koeajoon Proacen 120 hevosvoiman ja 400 newtonin vääntöisen automaattiversion viisiovisena pidempänä versiona, jossa tavaratilan koko on Smart Cargo -järjestelmä mukaan lukien 6,6 kuutiota. Kantavuutta on mukavat 1400 kiloa ja vetomaassa 2500 kiloa. Polttoainekulutus on kuuden litran luokkaa ja WLTP:n mukainen päästölukema on 197 g/km. Proacen huoltoväli on peräti 40.000 km tai kaksi vuotta ja verkoston laajuus kattaa koko maan. Kokonaishintaa perusversiolle tulee tällä kattauksella noin 35 000 euroa.

Varustelun taso on Proacessa jo vakiona kattava, sisältäen esimerkiksi peruutuskameran ja pysäköintitutkan. Koeajoversiossa lisävarusteina olivat takaluukku, öljynkestävä kumimatto, seinän sidontakiskot, sivuoven ikkuna sekä mukavuusväliseinä.

Seitsemän tuuman kosketusnäyttö toimii Proacen hermokeskuksena.  Terävä kuvanlaatu ja tarkat kamerakulmat lisäävät turvallisuutta ja vähentävät turhien kolhujen hankkimista.

Autossa oli myös kattava Pro Premium -paketti, jolla Proaceen saa tyylikkyyttä, turvallisuutta sekä käyttömukavuutta. Pro Premium sisältää esimerkiksi seitsemän tuuman kosketusnäytön, navigoinnin, kuolleen kulman varoituksen, kaistavahdin, liikennemerkkien tunnistuksen, automaattisen hätäjarrutuksen, 17 tuuman kevytmetallivanteet, automaattisen ilmastoinnin sekä korinväriset puskurit, kylkilistat ja ovenkahvat. Paketti on todella monipuolinen, ja mietittäessä auton usein pitkää käyttöikää on noin 4 500 euron lisäpanostus turvallisuuden sekä mukavuuden kasvun kautta harkitsemisen arvoinen sijoitus.

Kovaan käyttöön

Proacen tavaratila kertoo kaiken ajoneuvon käyttötarkoituksesta. Tilankäyttö on optimoitu ja mukaan mahtuu kolme eurolavaa vaikeuksitta. Sivuoven leveys on 935 milliä, joten eurolavan kuormaus onnistuu myös tätä kautta. Kahdeksan jämerää kiinnityspistettä ja seinän sidontakiskot takaavat turvalliset kuljetukset ja riittävä valaistus helpottaa kuormausta. Tavaratilan pituus on 2,5 metriä, mutta läpilastausluukun avulla kyytiin saa 3,6 metrin mittaista materiaalia. Lisäksi Smart Cargo -mekanismissa apukuljettajan istuin taittuu ylös, jolloin ohjaamosta vapautuu vielä 500 litraa lämmintä kuljetustilaa.

Kaikki hallinnassa

Proacen mittaristo edustaa nykyaikaista muotoilua ja kaikki tarvittava informaatio löytyy monipuolisesta näytöstä.

Proacen ohjaamossa korostuu sama työnteon meininki. Säilytystilaa on mukavasti niin dokumenteille, läppärille sekä isommallekin tavaralle, ja keskipaikan istuimen selkänojan saa käännettyä työpöydäksi. Ohjaamo on kolmelle henkilölle, mutta keskipaikalla ei ainakaan aikuinen kovin pitkää matkaa viihdy keskikonsolin viedessä valitettavan paljon jalkatilaa. Kuljettajan istuin on mukavan jämerä ja sen sekä ohjauspyörän säätömahdollisuudet auttavat optimaalisen ajoasennon löytämisessä.

Terävä HUD-näyttö lisää turvallisuutta ja kirkkaussäätö takaa näkyvyyden aurinkoisissakin keleissä.

Kaikki hallintalaitteet sijaitsevat loogisesti, ja modernisti muotoiltu mittaristo tarjoaa tarvittavan tiedon kertasilmäyksellä. Kojelaudan HUD-näyttö lisää keskittymistä ajamiseen ja sen kirkkaussäädöt riittävät kaikissa olosuhteissa. Myös vallitsevat ajo-olosuhteet voi ottaa huomioon ja ajotilavalitsimen kautta Proace muokkautuu esimerkiksi lumisiin tienpintoihin tai haastaviin maasto-olosuhteisiin. Vaihteenvalitsin sijaitsee keskikonsolissa ja halutessaan voi Proacea kuljettaa myös ohjauspyörän vipuvalitsimien avulla manuaalivaihteiseen tapaan.

Matka taittuu

Ajotavan valinta tuo lisäturvaa vaikeisiin olosuhteisiin. Selkeät koodit tekevät valinnasta helppoa.

Tien päällä kahdeksanportainen automaatti osoittautuu pehmeän sulavaksi. Vaihteet vaihtuvat huomaamatta ja liikkeelle lähdettäessä pirteys saa monet henkilöautot tuntumaan liikennevaloissa tien tukkeilta. Terävyys sekä ketteryys ovatkin Proacen parhaita piirteitä, ja auto soveltuukin mainiosti esimerkiksi kaupunkiolosuhteiden jakelutehtäviin. Eikä tällä isollakaan tiellä ikävää ole, sillä alhainen äänimaailma pitää matkustuksen miellyttävänä myös moottoritienopeuksissa.

Pirteä 120 hevosvoiman moottori 400 newtonin väännöllä kuljettaa Proacea lastattunakin reippaasti. Sulava kahdeksanportainen automaattivaihteisto tekee etenemisestä mukavaa myös nopeatempoisessa kaupunkiliikenteessä.

Kaiken kaikkiaan Proace antaa varmasti rahalle hyvää vastinetta ja on ehdottomasti koeajon arvoinen. Riittävän tehokas moottori, miellyttävä automaattivaihteisto, ajomukavuus ja ketteryys yhdistettynä tavarankuljetuksen helppouteen tekee Proacesta todella varteenotettavan vaihtoehdon kuljetuskalustoa hankittaessa. Kun vielä hinta on kohtuullinen, takuupuoli kunnossa ja taustalla Toyotan kattava huoltoverkosto, on kokonaisuus entistäkin houkuttelevampi.

LUE MYÖS: Toyota Proace City

Lue seuraavaksi