Uutiset

Autot

Tuuloksen Koritukku Oy palvelee varustelussa

Vuosituhannen vaihteesta saakka ajoneuvovarustajia palvellut Tuuloksen Koritukku Oy on laajentanut tuotevalikoimaansa ja palvelutarjontaansa määrätietoisesti koko historiansa ajan. Viimeisimpänä valikoimaa on kasvatettu Handicare ja Autolift -invatarvikkeilla. Kohta kaksi vuotta sitten Tuuloksesta Lammille muuttanut Jukka Toivosen luotsaama Tuuloksen Koritukku Oy on reilun vuosikymmenen aikana vakiinnuttanut asemansa ajoneuvovarustajien komponenttitoimittajana. Toivosen oman työhistorian myötä yrityksen asiakaskunnaksi on valikoitunut lähinnä henkilöliikenteen moninaisiin tarpeisiin ajoneuvokalustoa valmistavia yrityksiä ja yrittäjiä kaikkialta Suomesta. Kotimaan myynnin ohella Toivosen asiakaskuntaan kuuluu myös muutamia ulkomaisia asiakkaita, jotka rakentavat ajoneuvokalustoa lähinnä Tanskassa ja Virossa.

”Tuotevalikoimamme koostuu ajoneuvojen sisätiloihin asennettavista varusteista ja tarvikkeista, kuten valaisimista, tuulettimista, kelloista ja istuimista”, kertoo Toivonen, joka on työskennellyt ajoneuvojen varustelun ja valmistuksen parissa jo ennen oman yritystoiminnan aloittamista.

Toivosen mukaan Lammilla varastoitavia tuotteita hyödynnetään enimmäkseen kotimaisissa pikkubusseissa ja pienoislinja-autoissa, mutta asiakaskuntaan kuuluu myös ambulanssivalmistajia sekä pakettiautovarustajia.

”Toimintamme nojaa paljolti ajoneuvovalmistajien kanssa tehtävään tukkukauppaan, mutta palvelemme mieluusti myös loppukäyttäjiä varsinkin jälkiasennustarvikkeissa”, kertoo Toivonen, jonka mukaan asiakkaat haluavat tehdä aiempaa kiinteämpää yhteistyötä aiempaa harvalukuisemman toimittajaverkoston kanssa.

Tukkumyyntiin keskittynyt yritys panostaa palvelussaan nopeaan toimitukseen ja hyvään toimitusvarmuuteen sekä kapeaan segmenttiin asettuvaan tuotevalikoimaan. Toivosen mukaan sisätilojen varustelussa hyödynnettävien tuotteiden valmistustoiminta on valunut vuosikymmenten  saatossa Euroopasta Aasiaan.

Tällä hetkellä toimittajakuntaan kuuluu yksi suomalainen valmistaja, muutama Puolassa toimiva tehdas sekä lukuisia Turkissa ja Kaukoidässä toimivia valmistajia. Toivosen mukaan pitkät etäisyydet tehtaille edellyttävät tuotteiden varastointia Suomessa.

”Valmistajat eivät varastoi tuotteittaan, vaan valmistavat ne vasta tilauksesta, jolloin toimitusajat ovat monesti toista kuukautta. Merirahti lisäisi päälle vielä toisen kuukauden, joten tuotteet kuljetetaan lentorahtina toimitusajan lyhentämiseksi”, tietää Toivonen, jonka mukaan lammilaisyrityksen vahvuutena on myös valikoimaan kuuluvien tuotteiden soveltuvuus kuluttavaan ammattikäyttöön.

”Ammattiajoneuvot ovat liikenteessä lähes taukoamatta niin kuumana kesäpäivänä kuin kylmänä talviaamunakin. Kaikkien tuotteiden on toimittava moitteetta kaikissa olosuhteissa”, muistuttaa Toivonen, jonka mukaan ajoneuvovalmistajat ja varustajat toivovat laaja varustevalikoimaa yksilöllisten ajoneuvojen aikaansaamiseksi.

”Monesti auton ilme saadaan aikaan pienillä, mutta hyvin merkityksellisillä yksityiskohdilla, kuten verhoilumateriaaleilla, valaisimilla ja tartuntakahvoilla”.

Toivosen mukaan yrityksen omaa tuotevalikoimaa täydentää tanskalaisen Handicaren tuoteperhe, johon kuuluu laaja valikoima liikuntarajoitteisten henkilöiden kuljettamisessa hyödynnettäviä tarvikkeita ja varusteita. Handicare-tuotteet myydään toimitusmyyntinä asiakkaille suoraan Tanskan varastosta.

”Tärkeimpänä segmenttinä ovat invanostimet, rampit ja alumiinilattiat, jotka ovat suunniteltu ja testattu istuimia ja pyörätuolikiinnikkeitä varten. Kaikki tanskalaisyrityksen valikoimassa olevat tuotteet ovat korkealaatuisia ja ne on testattu soveltuen lähestulkoon kaikkiin markkinoillamme oleviin pikkubussivaihtoehtoihin”, kertoo Toivonen, jonka mukaan Handicaren valikoimassa on myös laaja valikoima pikkubusseissa käytettäviä istuimia, jotka myydään  asiakkaan toiveiden mukaan verhoiltuna.

”Handicaren invanostinten lisäksi olemme vastikään aloittaneet myös Autoliftin valmistamien invanostinten markkinoinnin. Valikoimaan kuuluu kolme erilaista nostinta, joita pyrimme pitämään varastossa nopeaan toimitukseen. Tarjolla on sekä kiinteällä tasolla, että taittuvalla ja halkaistavalla nostotasolla varustettuja nostimia”, kertoo Toivonen katsoen tulevaisuuteen valoisin ajatuksin:

”15-20-paikkaisten pienoislinja-autojen valmistustoiminta on vetäytynyt Suomesta Baltiaan ja Puolaan, mutta suomalaisilla taksibussivalmistajilla on edelleen vankka asema niin kotimaassa kuin vientimarkkinoillakin. Uskon, että tämä segmentti pitää asemansa vankkana myös jatkossa”, uskoo Toivonen.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi