Uutiset

Autot

Toyota Verso-S – pätevä paketinnoutaja

Huhtikuun alusta voimaan astunut autoverouudistus suosii vähäpäästöisiä, usein pienikokoisia ajoneuvoja, joiden tarjonta markkinoillamme on edelleen varsin niukkaa. Entistä niukemmaksi tarjonta muuttuu etsittäessä tavarankuljetuksiin soveltuvia vaihtoehtoja. Toyotan maahantuonnissa on osaltaan tämän johdosta katseltu ja tarkasteltu henkilöautomalliston tarjoamia mahdollisuuksia tavaraliikenteen haasteiden voittamiseksi. Työn tuloksena on syntynyt pienpakettiautoluokkaan uusi ja hyvin henkilöautomainen vaihtoehto – Verso-S.

Moderniksi ja samalla pieneksi tila-autoksi luonnehdittu Toyota Verso-S talutettiin markkinoillemme reilu vuosi sitten. Valmistajan mukaan uutuustuotteella tavoitellaan monipuolista ja laadukasta ykkösautoa etsiviä käyttäjiä niin kotitalouksista kuin yritysmaailmastakin. Verso-S tarjoaa jo henkilöautona varsin hyvän tavaratilan, jonka kokoa ja käytettävyyttä voidaan parantaa Hangon maahantuontikunnostamolla asennettavalla, 500 euron hintaisella pakettiautomuutossarjalla.

Penkit pihalle – tavaraa tilalle

Muutossarja on ehkä turhan juhlava nimi muutostyölle, joka alkaa takaistuimien poistamisella. Vapautunut alue katetaan tukevalla levyllä, joka saa pintaansa kulutusta kestävän ja tavaroiden paikoillaan pysymistä edesauttavan kumimaton. Muutostyön tuloksena on syntynyt pakettiautoksi rekisteröitävä auto, jonka mahdollinen käyttövoimavero on erittäin alhainen. Yritysmaailmassa käytettäessä ajokin etuna on myös arvonlisäveron vähennysoikeus. Autosta maksetaan hankintahetkellä täysi autovero, mikä mahdollistaa ajoneuvon muuttamisen myöhemmin takapenkein varustetuksi henkilöautoksi. Mahdollisuus parantaa omalta osaltaan auton jälleenmyyntiarvoa.

Muutostöillä aikaansaadun tavaratilan suurin pituus on 150 senttiä, joskin takapään muotoilun ansiosta pituus sivuilta mitattuna jää 135 sentin tienoille. Lokasuojien välistä mitattuna tavaratilan leveydeksi saadaan aika tarkkaan metri, mikä on myös vapaan korkeuden määrä. Suurimman rajoitteen kyytiin lastattavien pakettien koolle asettaa kuitenkin takaluukku, jonka leveys on 96 senttiä korkeuden olleessa 85 senttiä. Tässä kohdin on muistettava ja muistutettava, ettei kyseinen ajokki ole tarkoitettu suurten kappaleiden jatkuvaan jakeluun, jollaisiin sitä ei myöskään tule verratta. Noin 350 kilon kantavuuden tarjoava ajokki on elementissään, kun kainalossa kulkeva paketti on vietävä toiselle puolen kaupunkia. Verso-S voisi löytää käyttäjiä myös kunnalliselta sektorilta ja kiinteistöhuollon parista, missä tekijän on saatava mukaansa myös muutama työkalu ja muut työssä tarvittavat materiaalit.

Tavaratilan käyttö on varsin vaivatonta reilunkokoisen takaluukun ansiosta. Tavaroihin pääsee käsiksi myös sivuovien kautta, joskin perinteiset saranaovet eivät yllä liukuovien tarjoamaan käytön mukavuuteen ja oviaukon vapaaseen tilaan.

Tehty kaupunkiin

Toyota Verso-S –malliston moottoritilaan on tarjolla kaksi eri vaihtoehtoa. Koeajokkimme 1,33 litran bensiinimoottorin sijaan Toyota tarjoaa vaihtoehdoksi myös 1,4 litran dieselmoottoria, joka luovuttaa kuljettajalle 90 hevosvoiman tehon. Stop & Start -automatiikalla varustettu bensiinikone taasen kiskoo ajokkia eteenpäin 99 hevosvoiman teholla. Pirteältä tuntuneen moottorin tarjoama maksimivääntömomentti on 125 Nm.

Suotuisissa oloissa moottorin sammuttava Start & Stop –järjestelmä auttaa alentamaan paitsi polttoaineenkulutusta, myös hiilidioksidipäästöjä, joiden määräksi valmistaja kertoo 125 g/km.

Raikkaassa pakkaskelissä tehdyn koeajon keskikulutus asettui arvoon 5,8 l/100 km, mikä on aavistuksen valmistajan lupaamaa 5,4 l/100 km kulutusta korkeampi. Ajotietokoneen mukaan täyden polttoainesäiliön turvin taittuu vajaan 550 kilometrin taival.

Kaupunkien kaduilla ja kujilla Verso-S tuntuu ketterältä ja käteen sopivalta ajokilta. Taajamasta moottoritielle siirryttäessä osa ajon mukavuudesta katoaa, sillä ajokki osoittautuu uraherkäksi yksilöksi, mikä tekee matkateosta rauhatonta.

Kuusiportaisesta manuaalivaihteistosta löytyy se oikea välitys kaikkiin eteen tuleviin liikennetilainteisiin. Kojelautaan asennettu vaihdekeppi on kevytkäyttöinen ja varsin tarkka. Vaihteiston ja moottorin yhteispelin parantamiseksi on ajokki varustettu myös vaihtamisopastimella.

Toyota Verso-S ei varmastikaan ratkaise kaikkia logistisia pulmia eikä siten myöskään ratkaise Toyotan asemaa suomalaisilla pakettiautomarkkinoilla. Tästä huolimatta Verso-S on erinomainen vaihtoehto moniin pieniin kuljetustehtäviin, joissa kompaktista koosta on pelkkää etua. Maahantuojan mukaan Verso-S –pakettiautoja on myyty noin kolmisenkymmentä kappaletta.

Tekniset tiedot

Moottori

Dual VVT bensiinimoottori

tilavuus          1,33 litraa

teho               99 hv (73 kW) 6000 r/min

vääntö           125 Nm / 4000 r/min

Vaihteisto

kuusiportainen manuaalivaihteisto

Alusta

edessä McPherson joustintuet ja levyjarrut

takana yhdystukiakselisto ja rumpujarrut

VCS+ ajonvakautus

Mitat ja massat

pituus            3990 mm

leveys            1695 mm

korkeus         1595

omamassa      1187 kg

kokonaism.    1545 kg

perävaunumassa

–          jarruin   800 kg

–          jarruitta 550 kg

Koeajokin hinta 20 698 euroa

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi