Uutiset

Autot

Tekno-Trailer-perävaunut

Joitakin vuosia sitten Kauhavalle ajettaessa toivotettiin tulija tervetulleeksi seuraavalla tekstillä: ”Kauhava – puukkoja, puntareita ja muita virvokkeita.” Huumorilla sävytetyn lauseen taakse kätkeytyy viesti siitä, että seutukunnalla on jo pitkään osattu jalostaa terästä työkaluiksi ja muiksi hyödykkeiksi.

Yksi kauhavalaisista metalliteollisuuden osaajista on Tekno-Kouru Oy, joka lähes kolmenkymmenen vuoden ajan on valmistanut ohutlevytuotteita pääosin kotimaan markkinoille. ”Niin kuin nimi kertoo, aloitimme sadevesijärjestelmien ja kattoturvatuotteitten valmistuksella, jotka edustavat tänä päivänä noin puolta tuotannostamme”, kertoo Jari Orrenmaa, joka veljensä Teron kanssa omistaa yrityksen.

Markkinaosuus kasvussa

Tuotannon toinen puoli käsittää perävaunujen valmistuksen, joka aloitettiin Tekno-Kourulla vuonna 2003. ”Tulimme siihen tulokseen, että perävaunuille oli markkinoita. Lisäksi meillä oli valmiiksi tuotantovälineet ja muutamia omia ideoita, joten päätimme aloittaa Tekno-Trailer-perävaunujen tuotannon”, Jari Orrenmaa kertoo vaunutuotannon alkuvaiheista.

Nykyisin Tekno-Trailereita valmistuu vuosittain noin tuhat kappaletta. ”Viime vuonna teimme ennätysmäärän perävaunuja, vaikka kokonaismarkkinat vielä laskivatkin”, Jari Orrenmaa kertoo. Hänen mukaansa perävaunumarkkinoilla on viime vuosina selkeästi näkynyt omakotirakentamisen väheneminen. ”Rakentaja ovat merkittävä käyttäjäryhmä”, Orrenmaat toteavat.

Kallista pykälien rukkaamista

Kilpailu markkinoilla on kovaa, sillä valmistajia on Suomessa useita ja perävaunuja tuodaan myös ulkomailta. Omat haasteensa tuovat myös jatkuvasti muuttuvat säädökset. ”Useamman kerran on käynyt niin, että on alettu vaatia jotakin teknistä ratkaisua, joka edellyttää koko malliston uutta tyyppihyväksyntää. Pian viranomaiset huomaavat, että muutos oli epäonnistunut ja on palattu vanhaan. Taas on pitänyt tehdä tuhansien eurojen hintaiset tyyppihyväksynnät”, selvittää Tero Orrenmaa tuohtuneena ja toivoo norminpurkutalkoitten ulottuvan myös tälle viranomaistoiminnan sektorille. ”Usein on yritetty soveltaa raskaiden perävaunujen teknisiä vaatimuksia suoraan kevyempään kalustoon huonoin tuloksin”, hän selvittää.

Sujuvaa tuotantoa

Tuotannon jatkuva kehittäminen on yksi asia, jolla kovassa kilpailussa on mahdollista saada etua. Motivoitunut henkilöstö ja ajanmukaiset koneet ovat avainasemassa. Tekno-Kourulla onkin investoitu vuosien saatossa muun muassa automaattiseen levytyökeskukseen. Sitä hankkiessa ei tarvinnutkaan lähteä merta edemmäksi kalaan, sillä melkein naapurissa valmistetaan Finn-Power -levytyökeskuksia, jotka ovat kiistatta maailman huippua alallaan.

Tekno-Kouru Oy valmistaa perävaunut kokonaan itse. ”Tietenkin komponentteja, kuten esimerkiksi navat ja valaisimet, hankitaan niitä valmistavilta yrityksiltä eikä lavan pohjavaneriakaan itse tehdä”, naurahtaa Tero Orrenmaa.

Jokaiseen tarpeeseen

Tekno-Trailer-mallistossa on jokaiselle perävaunun tarvitsijalle sopiva malli. Lavavaunuja, auto-, vene- ja vesiskootteritrailereita sekä lavetteja on kutakin useamman kokoisia. Tuotannossa on sekä jarruttomia että jarrullisia perävaunuja, yksi- ja kaksiakselisina. Pääosa perävaunusta toimitetaan sinkittyinä, mutta vaunut ovat saatavissa myös maalattuina. Käytettävyyttä ja näyttävyyttä voi parantaa suurella joukolla erilaisia lisävarusteita.

Lavaperävaunujen mallistossa on yhteensä 34 vaihtoehtoa, joista kymmenen on jarrullisia. Leveysvaihtoehtoja on kolme, joista kustakin on saatavissa yhdestä kolmeen pituusvaihtoehtoa. Käyttötarkoituksen mukaan mallistossa on Eco-, S- (Standard) ja Pro-versioita. Eco- ja S-versioissa on levyprofiilista pulttiliitoksin kasattu runko. S-mallien hieman korkeampi hinta selittyy perustasoa laadukkaammilla komponenteilla.

Edellisiin verrattuna Pro-versioissa on hieman järeämpi, hitsattu putkirunko. ”Nimensä mukaisesti Pro-versiot ovat suunnattu ammattikäyttöön. Vaikka runko on hitsattu, esimerkiksi valokotelo on pulttaamalla kiinni, joten vauriotilanteessa se on helposti vaihdettavissa”, Jari Orrenmaa kertoo. Valokotelo ja aisa ovatkin kysytyimpiä varaosia. ”Varaosia lähtee päivittäin ja niitä on varastossa myös vanhempiin malleihin”, Jari Orrenmaa jatkaa.

Ryhtyisitkö jälleenmyyjäksi?

Tekno-Kourulla on noin kaksikymmentä perävaunujen jälleenmyyjää. ”Lisää tarvittaisiin”, toteavat Orrenmaat. Tero Orrenmaan mukaan Tekno-Trailer-perävaunujen myynti sopii hyvin auto-, kone- tai venemyynnin yhteyteen tai vaikkapa korjaamotoiminnan kaveriksi. ”Riittää, jos on jonkin verran pihatilaa ja sen verran hallitilaa, että kuomun asennus onnistuu sisätiloissa. Nostokalustoa ei tarvita, kunhan sellainen on saatavissa silloin, kun vaunuja toimitetaan tehtaalta”, Tero Orrenmaa kiteyttää keskeisimmät edellytykset ja rohkaisee kiinnostuneita ottamaan yhteyttä.

Lue seuraavaksi