Uutiset

Autot

Talvinen turistikausi käynnissä

– Autolla Suomessa -esite kertaa perusasiat matkailijoille

Talven matkailusesonki käy kuumana, ja yhä useampi Suomeen saapuva turisti liikkuu itsenäisesti autolla paikasta ja nähtävyyksistä toiseen. Liikenneturvan ja Liikennevakuutuskeskuksen Autolla Suomessa -esite kertaa perusasiat matkailijoille ja sopii mainiosti jaettavaksi esimerkiksi auton vuokrauksen yhteydessä.

Liikenneturvan ja Liikennevakuutuskeskuksen toteuttama Autolla Suomessa -esite sisältää autolla liikkumisen tärkeimmät asiat kompaktissa sekä helposti jaettavassa ja käytettävässä muodossa. Yhden A4:n kokoinen ja kaksipuolinen esite on tehty kahdeksalle eri kielelle: suomeksi, englanniksi, venäjäksi, kiinaksi, japaniksi, espanjaksi, ranskaksi ja italiaksi.

Esite on ensisijaisesti suunnattu Suomeen saapuville turisteille, jotka yhä useammin autoilevat itsenäisesti paikasta toiseen. Esitettä voivat jakaa esimerkiksi autovuokraamot, matkanjärjestäjät ja tulli.

”Talviset ja usein myös kehnot ajokelit voivat yllättää Suomeen saapuvan matkailijan. Esitteen avulla haluamme parantaa kaikkien tielläliikkujien turvallisuutta – se antaa eri toimijoille entistä paremmat lähtökohdat ohjeistaa Suomessa autoilevia turisteja”, sanoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

”Esite sopii hyvin muun muassa Suomessa ahkerasti vieraileville venäläisille. Myös ostosmatkailijan on hyvä tietää, mitä Suomen liikenteessä kannattaa huomioida”, kertoo Venäjä-asiantuntija Seija Väyrynen Liikennevakuutuskeskuksesta.

Esite eri kieliversioineen löytyy Liikenneturvan verkkosivuilta katsottavaksi, ladattavaksi ja tulostettavaksi. Näin esimerkiksi autovuokraamoyritys saa esitteen nopeasti käyttöönsä, ja sitä voi helposti tulostaa lisää tarpeen mukaan.

Revontulien ihailu vain turvallisessa paikassa, ei autolla kelkkareitille

Esitteessä on ohjeita muun muassa turvalaitteista, valojen käytöstä, nopeusrajoituksista ja vaikeista ajo-olosuhteista. Tärkeä kohderyhmä on suoraan lentokentältä auton vuokraavat turistit, joita saapuu esimerkiksi Lappiin yhä enemmän.

“Lapissa matkailijoita kiinnostavat usein revontulet, joita pysähdytään tarkkailemaan. Esitteessä muistutetaan, että se on tehtävä turvallisesti eli esimerkiksi parkkipaikalla. Ei niin, että jätetään auto pimeänä tielle tai katsellaan taivaalle ajon aikana. Turvallisuus ensin kaikissa tilanteissa”, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska Rovaniemeltä.

Esite muistuttaa myös siitä, ettei maastoreiteille ole autolla asiaa. Monille vaikkapa moottorikelkkareitit voivat herättää hämmennystä, varsinkin jos luottaa sokeasti esimerkiksi Google Mapsin ohjeisiin.

”Navigointilaitteet tai puhelimen karttasovellukset voivat joskus ohjata muualle kuin autotielle. Kelkkareiteillä, hiihtoladuilla ja muualla maastossa autolla ajaminen on kielletty”, muistuttaa Niska.

Lue seuraavaksi