Uutiset

Autot

Sunforte – uusia ulottuvuuksia teipaten

Sunforte Riihimäellä.

Autoteippaukset ovat saaneet uuden toteuttajan, kun Sunforte on aloittanut alan toiminnan Riihimäellä. Vaikka yritys on uusi, yrityksen takaa löytyy autovarustelualalta tuttu mies, Pekka Puustinen. Teippaustuotteet ovat viime vuosina kehittyneet kovasti ja Sunfortelta on saatavissa uusimmat ratkaisut.

Sunforten toimitilat sijaitsevat Riihimäellä Mattilanpellon teollisuusalueella. Tilat mahdollistavat parinkin Sprinter-kokoluokan auton samanaikaisen työstämisen. Tätä kookkaammat, kuten kuorma-autojen ohjaamoiden teippaukset, Puustinen käy tekemässä muualla, esimerkiksi asiakkaan omissa tiloissa.

Teippauksilla yrittäjänuransa aloittanut mies on siis palannut juurilleen. ”Silloin 1980-luvun lopulla olivat muodissa trimline-teippaukset, joilla saatiin yksilöllistä ilmettä autoihin. Teippauksia tehtiin paljon autoliikkeille, mutta myös yksityisille”, kertoo Puustinen.

Kuvassa Puustisen teippauksia vuosien varrelta. Teippaukset Puustinen suunnitelee nykyään tietokoneella.

Yliteippaus on kilpailukykyinen vaihtoehto esimerkiksi, kun auto halutaan saada yrityksen väreihin. Väri saattaa olla sellainen, että auton jälleenmyynti on hankalampaa sen värisenä. Yliteipattu auto puolestaan on alkuperäisessä värissään ja maalipinta on teipin alla säilynyt hyvänä.

Ohessa 3M:n video yliteippauksesta.

Teippaus mahdollistaa myös erikoiset väriyhdistelmät ja jopa painokuvat.”Olen aina käyttänyt laadukkaita materiaaleja, kuten  3M:n teippejä, jotka ovat alan kehityksen kärkituotteita”, kertoo Puustinen.

Hiilikuituteippiä auton kattoon.

Suosittuja ovat nykyään myös osateippaukset, joissa esimerkiksi vain katto tai konepelti teipataan.

Hiilikuituteippaukset ovat nyt muotia ja sellaista pintaa ei maalaamalla ole mahdollista saadakaan.

Aivan uutta teippaussaralla ovat murtosuojakalvot tummennuksella. ”Aiemmin murtosuojauskalvo ja tummennuskalvo asennettiin erikseen, mutta nyt 3M on yhdistänyt nämä ominaisuudet yhteen tuotteeseen. Uusi kalvo taipuu hyvin kaareviinkin laseihin. Murtosuojakalvo ei tietysti täysin estä murtautumista, mutta hidastaa sitä kyllä kovasti. Murtosuojakalvotukset voidaan tehdä kaiken kokoisiin ikkunoihin, myös kiinteistöjen ikkunoihin. Tummennuksella saadaan näkösuoja, joka on osaltaan murtosuojausta. Samalla saadaan ulkonäöstä tyylikäs”, selittää Puustinen.

Sunforten teippaama taksi.

Nykyaikaiset teipit ovat myös kestäviä. ”Teipatut autot saa pestä koneessa ja liuotinpesuaineilla. Materiaaleissa on kahta eri laatuluokkaa”, selittää Puustinen. ”Yritysautoihin riittää yleensä kolmen vuoden käyttöajaksi suunniteltu teippimateriaali, kestävämpi materiaali on taattu kestämään seitsemän vuoden käyttöaikaa silmällä pitäen. Teippi on läpivärjättyä, joten pienet naarmut eivät näy rumasti ja materiaalina teippi on kimmoisampi kuin maali, joten esimerkiksi kiveniskut eivät tee helposti vaurioita. Siksi tehdään joskus myös kiveniskusuojauksia teippaamalla.”

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi