Uutiset

Autot

Sensible 4:n robottibussityöryhmälle Suomalainen insinööripalkinto 2020

Robotiikka- ja ohjelmistoyritys Sensible 4:n Gacha-työryhmä on voittanut vuoden 2020 TEK:n Suomalaisen insinööripalkinnon. Palkinto, jonka arvo on 30 000 euroa, annetaan henkilölle tai työryhmälle, joka on huomattavasti edistänyt teknillistä osaamista Suomessa.

Sensible 4:n kehittämä ohjelmisto mahdollistaa itseajavien ajoneuvojen ajamisen kaikissa sääolosuhteissa ja ympäristössä. TEK:n raati perustelee voittoa näin: ”Vaikeat sääolosuhteet ovat autonomisten ajoneuvojen akilleen kantapää. Teknisten ratkaisujensa ansiosta Sensible 4:n Gacha-robottibussi kulkee sateesta, sumusta ja lumesta huolimatta.”
Raadin mukaan Gacha-bussi on rohkea kurotus tulevaisuuteen. Muut finalistit olivat tänä vuonna Valmet, ABB, Sandvik sekä CH-BioForce.

”Suomalaisen insinööripalkinnon voitto tuntuu erityisen hyvältä, kun huomioi millä tasolla muut finalistit ovat. Palkinto on osoitus siitä, että pienissäkin startupeissa löytyy osaamista kehittämään huippuluokan teknologiaa. Olen todella ylpeä meidän tiimistä”, kommentoi palkintoa Sensible 4:n toimitusjohtaja Harri Santamala.

Sensible 4 tekee työtä jaetun itseajavien liikkumispalveluiden edistämiseksi ja tuomiseksi pysyväksi osaksi jokapäiväistä liikennettä jo muutaman vuoden kuluessa. Viime vuonna Gacha-robottibussi ajoi Nokian kampuksella Espoon Keran alueella, jossa on tavoitteena aloittaa jatkuva liikennöinti. Toteutuessaan Espoon robottibussiprojekti on yksi maailman ensimmäisistä jatkuvasti liikennöitävistä autonomisen ajamisen joukkoliikennereiteistä.

Gacha-bussi on ajanut kevään aikana pilottireittiä Pasilassa. Fabulos-pilottiprojektissa ajetaan ensimmäistä kertaa kolmen autonomisen ajoneuvon ryhmässä, käytetään uutta etäohjauskeskusta ja testataan kysyntäpohjaista liikennöintiä. Pilotti avataan yleisölle keskiviikkona 10.6.2020. Bussiin otetaan rajattu määrä matkustajia epidemiaturvallisuuden takia.

Sensible 4 keräsi alkuvuoden A-rahoituskierroksella kuuden miljoonan euron sijoituksen japanilaisilta sijoittajilta. Sensible 4 on tuplannut työntekijöiden määrän 29 hengestä 62:een, ja rekrytointi jatkuu edelleen Koronasta huolimatta.


Sensible 4:n palkittu Gacha-tiimi

Harri SantamalaUmar HamidTuomas Tiira
Tommi RimpiläinenAku KyyhkynenErt Ülle
Jari SaarinenMarko LindroosSvyatoslav Beletskiy
Jussi SuomelaJanne LuukkaaJukka Latvakoski
Teemu KorhonenJalmari MatilainenJaakko Järvinen
Bilal AhmadMiika NousiainenMasi Järvinen
Tommi BergMaria SantamalaSampo Kuikka 
Fredrik ForssellAleksi TepponenRajkumar Muthusamy
José-Luis PeraltaJarkko SalonenTimo Suomala
Sampo SäiläTapio TaipalusJuha Tuomola


Sensible 4 on suomalainen itseajavia autoja kehittävä teknologiayhtiö. Sensible 4:n kehittämä ainutlaatuinen teknologia yhdistää useiden eri sensorien tuottamaa informaatiota ja ohjelmistoja tavalla, joka mahdollistaa erilaisten ajoneuvojen toiminnan kaikissa sääolosuhteissa, myös lumisateessa ja sumussa. 
Sensible 4:n teknologia on kerännyt useita palkintoja, muun muassa voiton ja 1 000 000 yhdysvaltojen dollarin palkinnon Dubai World Challenge for Self-Driving Transport 2019 -kilpailusta. Sensible 4:n osaaminen ja teknologia perustuu Aalto-yliopistossa tehtyyn liikkuvien robottien tutkimusryhmän työhön, joka oli lajissaan yksi maailman ensimmäisiä. Sensible 4:n tiimillä on osaamista itseajavista ajoneuvoista jo yli 30 vuoden ajalta.


Lue myös: Fabulos-hanke tuo robottibussit Helsingin kaduille

Lue seuraavaksi