Uutiset

Autot

Scania K420 EB 6×2*4 Irizar New Century 13.7 37 55+1+K

Tyylikkään ulkonäön lisäksi Scania Irizar Centuryn suunnittelussa on kiinnitetty huomiota ajoneuvon käyttökustannuksiin, suorituskykyyn, matkustusmukavuuteen ja ym­päristövaikutuksiin.

Scanian alusta – pyörillä liikkuva perustus

Suomeen tuotavissa Irizareissa on pohjoismainen rakennetyyppi, kori on ruostumatonta terästä ikkunalinjaan saakka, lämmityslaitteet ja lämmöneristykset ovat paremmat ja lisäksi autoissa on takaovi ja taka-WC. Scania on myös matkustajaturvallisuuden parantamiseksi teettänyt korille eurooppalaisen ECE R66-direktiivin mukaisen koriturvallisuustestin. Scanian bussialustassa on tasapainotettu neljää eri ominaisuutta, vääntömomenttia, vetovoimaa, ajotuntumaa ja polttoainetaloutta.

Joustavuus on myös Scanian alustan ominaisuus, jota arvostavat sekä asiakkaat että korinvalmistajat. Laaja valikoima yhteensopivia moduuleita ja ominaisuuksia mahdollistavat ajoneuvon räätälöinnin erilaisiin liikennetarpeisiin. Lisäksi noin 80 % Scanian alusta- ja moottorikomponenteista on suunniteltu paljon raskaampiin kuorma-autojen käyttö-olosuhteisiin.

Jäykkä runko, ilmajousitus (etu-päässä erillisjousitus) ja kallistuksenvakaajat tekevät Scania Irizar Centurystä vakaan, turvallisen ja mukavan ajettavan kaikissa olosuhteissa. Ahtaissakin paikoissa se on lähes henkilöautomaisen kevyt käänneltävä herkän ohjauksen ja alustan optimisäätöjen ansiosta.

Matkustamo ja tavaratilat

Uudistuneen Irizar Centuryn matkustamo on entistä mukavamman, avaramman ja tyylikkäämmän näköinen. Etu- ja takasisäänkäynnit ovat riittävän kokoiset ja portaat on valaistu sekä varustettu käteen sopivilla tukikahvoilla. Kahvat ja askelmien reunat on merkitty keltaisella, jotta kulku olisi helpompaa. Keskikäytävä on laskettu ja käytävävalot on tehty loistediodinauhoilla lattiatasoon.

Centuryn matkustamo on 55+1+1 –paikkainen ja istuinvälit tuntuvat riittävän tilavilta isommillekin matkustajille. Istuimet ovat tyypiltään Iratilxt:t ja ne on varustettu säädettävillä selkänojilla, käsinojilla, lantioturvavöillä sekä käytävänpuoleiset istuimet sivusiirrolla. Niskasuojat ovat nahkaiset ja istuimen selkänojasta avautuvat mukitelineet ja istuimen alta säädettävät jalkatuet. Jokaisen istuinparin yläpuolella on matkustajapaneli, josta löytyy molemmille matkustajille omat lukuvalot, säädettävät ilmasuuttimet sekä tietenkin pysäytysnappi.

Ylöstaittuvan oppaanistuimen kohdalla kojelaudassa on jääkaappi ja takasisäänkäynnin yläpuolella kahvinkeitin. Matkustamon takaosassa on asianmukainen riittävän kokoinen vesi-WC varustettuna peilillä ja pesualtaalla. WC:n ovi on muotoiltu puolipyöreäksi tilan säästämiseksi. Lisäksi WC:ssä on savunilmaisin kertomassa mahdollisista ”salatupakoitsijoista”.

Irizarin päätavaratila on sijoitettu akselivälille ja molempien puolien luukut toimivat erikseen paineilmalla sivujen suuntaisesti. Pienempiä tavaratiloja on lisäksi telipyörien päällä ja etupuolella sekä etupyörien yläpuolella molemmin puolin. Kaikkiaan tavaratiloja on 15 kuutiota. Polttoainetankin täyttöputki on piilotettu oikean etupyörän päällä olevaan tavaralokeroon. Sähkölaitteet on sijoitettu kolmeen eri kaappiin etuakselin etupuolelle. Keulassa varapyörä on sijoitettu etumaskin taakse ja valot ja vilkut on koottu saman lasin alle. Ainoastaan sumuvalot on sijoitettu erilleen hieman alemmaksi. Koe-ajoautossa oli Xenon-ajovalot, jotka voi tilata optiona. Tyylikkäästi muotoillut takavalot ovat helposti saatavilla esimerkiksi polttimon vaihtoa varten.

Kuljettajan paikka

Uudistettu kuljettajan paikka on tilavan tuntuinen ja tarvittavat säädöt löytyvät sekä istuimesta että uudesta pneumaattisesti säädettävästä oh-jauspyörästä. Istuimen säätönapit tosin ovat hieman näkymättömässä paikassa istuinosan vasemmassa sivussa. Kaareva kojelauta on ergonomisesti suunniteltu samoin kuin riippupolkimetkin, kaikkia voi käyttää helposti. Suuri tuulilasi, kojelaudan kulmanmuutos, kolme integroitua peiliä molemmilla puolilla sekä peruutuskamera (optio) takaavat kuljettajalle hyvän näkyväisyyden. Erillinen kuljettajan ilmastointi/lämmi-tys-vyöhyke takaa kuljettajalle sopivat työskentelyolosuhteet. Scanian ajotietokoneen kautta kuljettaja, huoltohenkilöstö sekä liikennöitsijä saavat myös paljon hyödyllistä tietoa.

Lämmitys ja ilmastointi

Pohjolan olosuhteisiin tehty kaksoislämmöneritys ja tehokas äänieristys takaavat mukavan matkanteon Irizarin kyydissä. Uusi Iriconfort -ilmastointijärjestelmä mahdollistaa kaikkien ilmastointilaitteiden säätämisen. Sen avulla voidaan säätää lämmitystä, ilmastointia ja tuuletusjärjestelmää sekä kuljettajan että matkusta-jien vyöhykkeillä. Siinä on yhdistetty ilmastointi, kattoon asennettu lämmitys sekä lattiatasossa olevat lämmittimet, joilla kierrätetään sekä kylmää että lämmintä ilmaa.

Optimaalisen mukavuustason saavuttamiseksi järjestelmä kontrolloi lämpötilaa, suhteellista kosteutta, ilman kiertonopeutta ja tuuletustasoa. Iriconfortin käyttö on helppoa, joko automaattisesti tai manuaalisesti. Auton ilmastointi/lämmityslaitetta on testattu Meksikon autiomaassa ja Ruotsin napapiirillä ja se on todettu yhdeksi parhaista, tavoitteeksi asetettu 25 asteen lämpötila on saavutettu huomattavasti lyhyemmässä ajassa kuin useimmat kilpailijat.

Audiolaitteet

Irizarin audiojärjestelmä sisältää Blaupunktin radio-, DVD- ja GPS-laitteiston kahdella 14” ja 21” monitorilla, joista takimmainen on LCD-näytöllä. Lisäksi autossa oli audiojärjestelmään integroitu peruutuskamera, joka kytkeytyi peruutusvaihteen kanssa tai vaihtoehtoisesti se oli koko ajan päällä. Myös matkaoppaalle oli asennettu kamera, jonka ansiosta matkustajat saivat seurata oppaan selostusta monitoreista oppaan istuessa turvallisesti omalla paikallaan.

Uusinta Scanian EGR-moottoritekniikkaa

Scanian uusissa 11,7-litraisissa Euro 4 –moottoreissa yhdistyy ainutlaatuinen korkeapaineinen polttoaineenruiskutus (HPI-korkeapainepumppusuuttimet) ja Scanian EGR-päästötekniikka (Exhaust Gas Recirculation). Alhaiset pakokaasupäästöt sekä suuri hyötysuhde Scanian moottoreissa saavutetaan Time Pressure Metering –tekniikalla, joka säätelee jatkuvasti ja tarkasti sekä ruiskutuksen ajoitusta että polttoainemäärää. Scanian 480 ja 420-hevosvoimaisissa Euro 4 –moottoreisssa on lisäksi turbocompounding, joka syöttää mekaanista energiaa takaisin kampiakselille kahden alennusvaihteen ja värinänvaimentimena toimivan nestekytkimen kautta.

Scanian EGR-pakokaasujen paluukierrätyksellä saavutetaan taloudellisuus, suorituskyky ja Euro 4 tai Euro 5-päästötaso ilman lisäaineita ja pakokaasujen jälkikäsittelyä. Järjestelmä vähentää myös kustannuksia, painoa ja tilantarvetta. Hiukkaspäästöt puolestaan pidetään kurissa Scanian suurpaineruiskutusjärjestelmällä.

Koeajoautossa moottori oli 11,7-litrainen 420-hevosvoimainen, 2100 Nm vääntävä rivikuutonen takana pystyssä. Reilu vääntömomentti jo matalilla kierroksilla (1100-1350 r/min) takasi mukavan ajettavuuden. Huollon kannalta moottori oli sijoitettu hyvin, sillä siihen pääsi käsiksi molemmilta sivuilta sekä takaa.

Scania Opticruise -vaihteisto

Vaihteistona koeajo Irizarissa oli Scanian 12-portainen GRS895R-vaihteisto, sisäänrakennetulla Opticruise –vaihdeautomatiikalla, joka valitsee automaattisesti oikean vaihteen. Vaihteisto toimii pehmeämmin ja nopeammin ilman nykimisiä ja ajaminen on taloudellista. Vaihteiston yhteydessä on myös Scania-hidastin, jonka jarruttava voima alamäessä vakionopeussäätimellä ajettaessa on 3500 Nm. Opticruise ja Scania-hidastin toimivat samalla ohjauspyörän alapuolella olevalla käyttövivulla. Kytkinpoljinta tarvitaan ainoastaan liikkeelle lähdössä, pysäytettäessä, liukkaissa olosuhteissa ja ahtaissa paikoissa se helpottaa ajamista. Opticruisen etuja ovat voimalinjan pienemmät käyttö- ja huoltokustannukset, parempi polttoainetalous ja miellyttävä ajomukavuus.

Yksinkertaisempi sähköjärjestelmä

Irizarin sähköjärjestelmä on toteutettu CAN-väylätekniikalla, jossa on enemmän toimintoja, mutta vähemmän johtimia ja komponentteja. Tällöin on pystytty vähentämään merkittävästi sähkövikoja ja helpottamaan vikojen diagnosointia, etsimistä ja korjaamista.

CAN-väyläkaapin kautta viat voidaan löytää ja korjata nopeasti. Irizarin sähkökaapit on sijoitettu vasemman etupyörän etu-puolella olevien luukkujen taakse, kaikki sulakkeet, releet ym. on sijoitettu samaan paikkaan. Ainoastaan akut ja niihin liittyvät komponentit ovat toisella puolella autoa vastaavassa kohdassa.

Turvallisuus

Irizar Centuryssä on tuuletetut ABS-levyjarrut sekä edessä että takana. Sähköinen jarrujen ohjausjärjestelmä (EBS=Electronic Brake System) ja vakautusohjelma huolehtivat, että jarruvoima kussakin jarrussa on heti suorassa suhteessa poljinvoimaan.

Hätäjarrutuksissakin EBS optimoi jarrutuspaineen ja arvioi jarrupolkimen tarvitseman voiman ja matkan. Uudessa EBS:ssä on myös jarrujen yhteiskäyttö, pyöräjarrut toimivat vuorovaikutteisesti Scania -hidastimen ja pakokaasujarrun kanssa. EBS valvoo myös jarrupalojen kulumisen tasaisuutta, jolloin kaikki jarrupalat voidaan vaihtaa samalla kerralla. Scanian innovatiivisuutta kuvastaa myös uusi paineilmajärjestelmä, joka käyttää ylimääräisen energian ilmasäiliöiden täyttämiseen.

Lisävarusteena Scanian Irizar Centuryyn saa EPS-ajovakauden hallintajärjestelmän, jota koeajoautossa ei ollut. EPS on kuitenkin varuste, jonka useat liikennöitsijät tänä päivänä autoonsa haluavat ja miksipä ei. Scanian uusi EPS-ajonvakautusjärjestelmä (Electronic Stability Program) parantaa tuntuvasti Irizar bussin turvallisuutta, valvomalla tärkeimpiä vakavuuteen vaikuttavia parametrejä ja käynnistämällä automaattisesti tarvittavat korjaustoimenpiteet.

ESP-anturit mittaavat vaakasuoraa kiihtyvyyttä auton painopisteessä. Jos tämä voima ylittää asetetun rajan, moottorin veto katkeaa ja pyöräjarrut kytkeytyvät päälle. ESP-järjestelmä tunnistaa myös kuljettajan reaktion vertaamalla ohjauskulmaa ja kääntökulmaa. Järjestelmä on suunniteltu toimimaan märillä, liukkailla sekä kuivilla tienpinnoilla. ESP:n aktivoituessa myös tiedot tallentuvat järjestelmän muistiin.

Matkustajaturvallisuuden kannalta Scania Irizar Century täyttää EU-direktiivin R66 mukaisen koriturvallisuustestin mukaiset vaatimukset. Lisäksi autolle on tehty sivutörmäystestaus.

Ympäristöystävällinen Scania

Scanian ympäristövaikutusten minimointi lähtee tehtaalta ja kestää auton koko elinkaaren loppuun asti. Dieselmoottorien tehokkuutta parannetaan ja päästöjä pienennetään kehittämällä jo olemassa olevaa teknologiaa. Polttoainepuolella ollaan siirtymässä kovaa vauhtia vähärikkisiin dieselpolttoaineisiin, etanoliin, kaasuun ja hybriditekniikkakin on työn alla. Bussin valmistuksessa käytettävät materiaalit on merkitty ja ohjeistettu kierrätystä varten, sillä bussit on suunniteltu 90-prosenttisesti kierrätettävistä materiaaleista.

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi