Uutiset

Autot

Scania BRT esiteltiin Tukholmassa

Kestävän kehityksen strategiaansa noudattaen on Scania esitellyt yhteistyössä Van Hoolin kanssa kehittämän bussikonseptin kaupunki- ja bussimetroreiteille. Bio- tai maakaasukäyttöinen bussi tarjoaa oivan matkustajakapasiteetin ja alhaiset ympäristövaikutukset.

Scanian ja Van Hoolin kanssa kehitetty Exqui.City muistuttaa raitiovaunua sulautuen jokaiseen kaupunkiympäristöön yhdistäen samalla kahden liikennemuodon parhaat puolet: raitiovaunun imagon ja tehokkuuden sekä bussijärjestelmän joustavuuden ja alhaisen kustannustason. Muotoilu on saanut erittäin hyvän vastaanoton Euroopan suurkaupungeissa, joissa se toimii osana bussi-metrojärjestelmiä tai pienempiä bussijärjestelmiä vahvistaen julkisen liikenteen imagoa.

Persontrafik 2014

Pituudeltaan 18,7-metrinen bussi on suunniteltu ennakkoon ostettaville lipuille, jolloin pysäkkikäynnit ovat nopeita. Tällä tavoin eri tilassa sijaitseva ohjaamo voidaan erottaa matkustamosta lasiseinällä.

Matalalattiasisustus on esteetön ja tilaa on runsaasti lastenvaunuille, pyörätuoleille ja seisoville matkustajille. Suuret ikkunat tekevät sisustuksesta valoisan ja ilmavan ja tarjoavat näkyvyyden kaikkiin suuntiin. Bussin kynnyskorkeudeksi kerrotaan vain 320 mm. Matkustajamäärä riippuu sisustuksesta, joka voidaan räätälöidä monella tavalla. Istuimet on kiinnitetty seinäulokkeilla ja kaikki pinnat ovat tasaisia ja sileitä puhdistuksen helpottamiseksi.

Kaupungin näkökulmasta bussijärjestelmä parantaa julkisen liikenteen imagoa ja voi helpottaa kaupunkisuunnittelua. Se on myös joustavin ja tarkoituksenmukaisin tapa huolehtia julkisesta liikenteestä, ja paremman tehokkuutensa ansiosta se vähentää päästöjä. Bussijärjestelmän saattaminen toimintakuntoon käy nopeasti ja houkuttelevin investointikustannuksin. BRT-järjestelmä sallii myös helpon uudelleensuunnittelun ja -reitityksen, mikä on suuri etu laajenevassa kaupunkiympäristössä. Uusiutuvien polttoaineiden valinta bussiliikenteeseen vähentää välittömästi CO2-päästöjä.

Scania uskoo Exqui.Cityn nostavan bussimatkustamisen uudelle tasolle ja lisäävän bussijärjestelmien kilpailukykyä, mikä on välttämättömyys liikkuvuuden parantamiseksi ja ruuhkien helpottamiseksi kaupungeissa.

Poikittain taakse asennettu Scanian maakaasulla (CNG) tai biokaasulla käyvä Euro 6 -kaasumoottori tunnetaan korkeasta hyötysuhteestaan ja pienestä polttoaineenkulutuksestaan. Suuret 1 470 litran katolle asennetut kaasusäiliöt riittävät reilusti päivän ajoon.

Moottorin nimellisteho on 320 hevosvoimaa ja 1 500 Nm:n vääntömomentti on käytettävissä jo matalilla kierroksilla antaen kaasumoottorille hyvän ajettavuuden. Ottomoottoriperiaatteella toimivan kaasumoottorin melutaso on myös miellyttävän alhainen.

Moottoriin on kytketty integroidulla hidastimella varustettu 6-portainen ZF Ecolife -vaihteisto, joka käyttää takaportaaliakselia kulmavaihteen välityksellä. Scanian city bus -alustamoduulit ja nivelohjausjärjestelmä varmistavat hyvät ajo-ominaisuudet ja hyvän matkustusmukavuuden.

Scania Rutger Hörndahl

”Scanian ja Van Hoolin yhteistyö tuo mukanaan uusia tuotteita ja ajatuksia koko linja-autosektorille. Yhteistyön kautta voimme tarjota asiakkaillemme myös aiempaa laajemman tuotevalikoiman”, kertoo Scanian Rutger Hörndahl Tukholman Persontrafik 2014 -messuilla.

” Exqui.City on kiinnostava tuote useaan ruotsalaiskaupunkiin”, kaavailee Hörndahl, jonka mukaan varsinaisen bussin ohella huomiota on kiinnitettävä myös koko infrastruktuuriin. ”BRT on bussin sijaan järjestelmä, joka pitää sisällään myös lippupalvelut ja reitit”, jatkaa Hörndahl.

Lue seuraavaksi