Uutiset

Autot

Sähköbusseja Suomeen

Alustavien aikataulujen mukaan kumpikin bussi toimitetaan Veolialle Suomeen kuluvan vuoden aikana. ”Kolmivuotisen testijakson aikana testataan sähköbussien ja erilaisten tekniikoiden soveltuvuutta suomalaisiin olosuhteisiin, joissa haasteina ovat esimerkiksi vaikeat talviolot sekä lämpötilavaihtelu -30 ja +30 asteen välillä. Busseja käytetään normaalissa matkustajaliikenteessä muun muassa Espoon sisäisellä linjalla 11”, kertoo Veolian hankinnoista ja liiketoiminnan kehityksestä vastaava Sami Ojamo, jonka mukaan sähköbussien avulla on mahdollisuus rakentaa päästötöntä tulevaisuutta.

Portugalilainen Caetano 2500EL on normimittoja lyhyempi sähköbussi soveltuen pääosin lentokenttäliikenteeseen sekä muihin joustaviin syöttökuljetuksiin. Yli 60 vuotta toiminut Caetano Bus valmistaa vuosittain noin 600 bussia ja on Cobus-tuotemerkillään maailman johtava lentokenttäbussien valmistaja. Suomessa Caetano tunnetaan Mercedes-Benz Tourino -turistibusseista, joiden sopimusvalmistaja yritys on. Sähköbussinsa Caetano esitteli pari vuotta sitten.

Vuodenvaihteessa rantautuva kiinalainen BYD eBUS-12 on ensimmäinen maahamme toimitettava täysikokoinen sähköbussi. Vuonna 1995 perustettu BYD on kokemuksensa sekä tuotantomääriensä perusteella maailman johtavia sähköbussien valmistajia.

”Olemme erittäin innoissamme alkavasta yhteistyöstä, mikä antaa meille mahdollisuuden osoittaa teknologiamme olevan luotettavaa myös Suomen ankarissa olosuhteissa. Sähköbussimme on osoittanut olevansa ympäristöystävällinen tuote, joka auttaa myös alentamaan liikennöinnin kustannuksia. Äänetön sähköbussi tarjoaa myös erittäin hyvän matkustusmukavuuden. Uskomme, että hankkeesta Suomessa tulee erittäin menestyksekäs”, luottaa BYD:n johtaja Henry Li, jonka mukaan eBUS-12-kaupunkiautoja on käytössä jo neljässä kiinalaiskaupungissa. Yhteensä sähköbusseilla on ajettu jo yli 3,2 miljoonaa kilometriä normaalissa liikenteessä.

Kolmiosainen eBUS-hanke liittyy TEKESin sekä työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamaan ECV-hankkeeseen, joka on osa sähköisiin ajoneuvoihin ja työkoneisiin liittyvän liiketoiminnan kehittämistä edistävää EVE-ohjelmaa. Veolian lisäksi eBUSissa ovat mukana muun muassa teknologian tutkimuskeskus VTT, Liikenne- ja viestintäministeriö, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä, Espoon kaupunki, Fortum sekä useat laitevalmistajat.

Lue seuraavaksi