Uutiset

Autot

Rinta-Joupin tavara-autohalli

i

Tervajoki on kuntaliitoksen myötä nykyisin Isonkyrön ja Vaasan rajalla oleva kylä, joka on tunnettu lukuisista autokaupoistaan. Rinta-Joupin Autoliike on ollut keskeinen toimija alueella jo 1950-luvulta lähtien. Tervajoella Rinta-Joupin Autoliike on jo pian kahdenkymmenen vuoden ajan myynyt tavara-autot omasta erillisestä myymälästään.

Rinta-Joupin Tavara-autohalli on runsaan kilometrin verran yrityksen päätoimipaikasta Vaasan suuntaan. Talvisesta ulkoilmasta sisään hallin lämpöön astuessa toivottaa automyyjä Juhani Kivihuhta tulijan tervetulleeksi. ”Aika ei oo parasta, mutta tasaasta,” Kivihuhta toteaa hymyillen kuulumisia kysyttäessä. Perspektiiviä lausumalle tuo 35 vuoden kokemus autokaupasta. Kymmenen vuotta autokauppaa tehnyt tuotepäällikkö Juha Stenius on samoilla linjoilla.

Tavara-autoilla oma myyntihalli

On varsin poikkeuksellista, että tavara-autot myydään omasta toimipisteestä, erillään muista autoista. Suomessa on vain kaksi muuta pelkästään tavara-autoihin keskittynyttä automyyntiä, niistäkin toinen aivan hiljattain aloittanut. Juhani Kivihuhta ja Juha Stenius näkevät lukuisia etuja siitä, että tavara-autot ovat omassa hallissaan Tervajoella.

”Ennen tavara-autokauppa oli käytännössä seis kolme kuukautta talvella. Autot olivat ulkona lumen peittäminä ja niiden käynnistäminen oli työn ja tuskan takana, varsinkin kun muistaa takavuosien dieseleiden kylmäkäynnistysominaisuudet”, Kivihuhta muistelee kaipaamatta yhtään niitä aikoja. ”Nyt meillä on sisällä noin 80 autoa, joihin asiakas voi tutustua kaikessa rauhassa, pois sään armoilta”, hän jatkaa.

Erikoistumista

Tavara-automyynnin eriyttäminen antaa myös asiakkaille etua. ”Asiakkaamme ovat pääosin ammattilaisia. Heistä 80 prosenttia on yrittäjiä ja loput kuluttajia. Kun me keskitymme vain tavara-autojen myyntiin, voimme parhaiten palvella asiakkaitamme”, sanoo Stenius. Teknisen asiantuntemuksen lisäksi myös muut tavara-autokauppaan liittyvät asiat edellyttävät erityisosaamista myyjiltä. Asiakkaalle sopivan rahoitusmallin valinta on yksi osaamisen alue. Steniuksen ja Kivihuhdan mielestä nykyiset rahoitusratkaisut ovat aiempaa joustavampia ja päätökset tulevat nopeasti, kiitos tietotekniikan ja rahoitusta tarjoavien yritysten joustavuuden.

Aivan erityistä ammattitaitoa tavara-autokauppiaalta tarvitaan verotukseen liittyvissä asioissa, onhan valtaosa asiakkaista yrityksiä tai julkisia yhteisöjä. ”Verotukseen liittyvät ratkaisut ovat oleellisia ja jatkuvasti esillä olevia asioita tavara-autokaupassa, joten kokemuksen kautta tullutta tietoa on paljon. Tarvittaessa meillä on käytettävissä myös yrityksen taloushallinnon osaaminen”, Juhani Kivihuhta jatkaa. Hän on itsekin myös maatalousyrittäjä, joten yrittäjän asemaan asettuminen on helppoa.

Vaihdossa vaikka traktori

Kaupankäynnissä Rinta-Joupin Tavara-autohallilla ollaan joustavia. Se ilmenee esimerkiksi siinä, minkälaista vaihdokkia ollaan valmiita ottamaa kaupassa vastaan. Juhani Kivihuhdan mukaan vaihdossa käyvät tavara-autojen lisäksi henkilö- ja matkailuautot, moottoripyörät ja traktorit. Vain raskaita kuorma-autoja ja linja-autoja ei vaihdossa oteta. Vaihtoon tulleet henkilö- ja matkailuautot siirretään henkilöautomyyntiin ja sinne tulleet tavara-autot tavara-autohallille. Pitääkseen valikoiman kattavana Rinta-Joupin Tavara-autohallille myös ostetaan autoja. ”Vähän käytettyjä tavara-autoja kannattaa meille tarjota aina”, rohkaisee Kivihuhta.

Toyota ja RJ-Edition

Käytettyjen autojen myynnin lisäksi Rinta-Joupin Autoliike edustaa uusia Toyota -tavara-autoja. Mallistoon kuuluvat Hilux, Proace ja Land Cruiser -pakettiautot. ”Nelivetoiset pick-upit ovat kovassa suosiossa maatalous- ja koneyrittäjien keskuudessa. Niitä myydään paljon uusina ja käytettyinä”, kertoo Juhani Kivihuhta. Vaikka Mercedes-Benz -merkkiedustusta Tavara-autohallilla ei olekaan, tarjolla on Sprinter RJ-Edition -retkeilyautoja. Ne rakennetaan lähes uusista autoista ja ovat räätälöitävissä asiakkaan toiveiden mukaan.

Pitkäjänteistä autokauppaa

Kun kauppaa on tehty pitkään, on syntynyt myös pitkään jatkuneita asiakassuhteita. Ne taas ovat osoitus siitä, että luottamus asiakkaan ja automyyjän välillä on kunnossa. ”Luottamus syntyy siitä, että asiakasta ei unohdeta kaupanteon jälkeen. Tavoitteena on, että hänen kanssaan tehdään seuraavakin autokauppa”, Juhani Kivihuhta kertoo. Luottamuksesta kertoo paljon sekin, että osa asiakkaista ostaa auton puhelimessa näkemättä autoa.

Tavara-auton hankintaa suunnittelevalle Rinta-Joupin Tavara-autohalli on ehdottomasti käynnin arvoinen paikka. Laaja, sisätiloissa oleva valikoima ja ammattitaitoiset myyjät auttavat ostajaa löytämään juuri sen oikean vaihtoehdon omiin tarpeisiin.

Lue seuraavaksi