Uutiset

Autot

Renault Symbioz – auto elämää varten

Renault tuo alempaan keskiluokkaan aivan uudenlaisen Symbioz-katumaasturin, jossa on kohtuullisissa ulkomitoissa suuret tilat. Matkustamoon on todella panostettu, mikä näkyy varusteissa, joita on yleensä saatavilla vain ylemmän hintaluokan autoihin. Kokonaisuuden täydentää valtava tavaratila. Renaultin tapaan tekniikka on hyväksi havaittua, ja hybridinä Symbioz kulkee sata kilometriä reilusti alle viidellä litralla bensiiniä.

Renault on kautta vuosikymmenten luonut automalleja, jotka ovat tuoneet aivan uudenlaista vapautta ihmisten elämään. Lähes 60 vuotta sitten vuonna 1965 esiteltiin Renault 16, joka on uuden Symbiozin henkinen esi-isä. Uuden, kookkaiden viisiovisten viistoperien luokan synnyttänyt Renault 16 oli aikoinaan jotain ennen näkemätöntä. Sen takapenkki oli monipuolisesti säädettävä, joten Renault 16 sopi niin arkeen kuin juhlaan ja lomamatkoille.

Sama ihmisläheinen henki jatkui 40 vuotta sitten esitellyssä Espacessa, johon mahtui sen vain 4,25 metrin pituudesta huolimatta seitsemän matkustajaa. Reilu vuosikymmen myöhemmin Renault ylitti jälleen kerran itsensä ihmisläheisen auton kehittämisessä, kun se esitteli Euroopan markkinoille kokonaisen uuden autoluokan synnyttäneen Scenicin.

Symbioz jakaa esi-isiensä DNA:n. Siinä sisä- ja tavaratilan suhdetta voi helposti muunnella kulloisenkin käytön ja tarpeen mukaan. Kompaktit korin mitat puolestaan helpottavat auton käyttöä kaupungissa ja pysäköintialueilla. Symbiozissa pääsee nauttimaan Renaultin uudesta muotokielestä, joka on käytössä myös Scenic E-Tech electricissä ja uudistuneessa Capturissa. Uutuudella on tärkeä asema Renaultin mallistossa, sillä se viimeistelee yhtiön Renaulution-strategian C-segmentissä.

Erinomainen paketti alempaan keskiluokkaan

Renault Symbioz on tasapainoisen näköinen täysin uusi automalli, missä käytetään ranskalaismerkin nykyistä muotoilufilosofiaa. Veistoksellisuus näkyy niin uuden katumaasturin keulassa kuin perässä. Uusimpien Renault-mallien tapaan myös Symbiozissa muodoilla saadaan aikaan valon leikkiä, joka muuttaa auton olemusta sen mukaan mistä suunnasta sitä katsoo. Muotoiluun vaikuttaa myös se, että Symbiozin ilmaiseksi perusväriksi on valittu Renaultin ikonisen tyylikkäästi hohtava Flamme punainen.

Symbiozin CMF-B -perusrakenne on sama kuin Renault Arkanassa ja Capturissa. Korin mittasuhteet ovat sopusuhtaiset, vaikka Capturia selvästi pidempi perä vihjaa valtavasta tavaratilasta. Uutuus tuo alempaan keskiluokkaan yhdistettävyyden ja tehokkuuden älykkäässä paketissa. Niinpä Symbioz tarjoaa matkustajilleen korkealuokkaista mukavuutta niin lyhyillä kuin pitkillä matkoilla.

Renaultin monipuolisessa mallistossa Symbioz sijoittuu pituudeltaan Capturin ja Australin väliin. Korin pituus on 4,41 metriä, joten Symbioz on merkin pienin katumaasturi C-segmentissä. Siellä siitä tulee kolmas vaihtoehto E-Tech hybridien sarjaan Arkanan (4,57 m) ja Australin (4,51 m) rinnalle. Samalla se on toki myös vaihtoehto E-Tech electric -sähköautoille, Meganelle ja Scenicille. Uutuus samalla alleviivaa Renaultin strategiaa, että poltto- ja sähkömoottoriset autot tehdään omille niitä varten suunnitelluille perusrakenteille.

Lähes kompaktista korin pituudesta ja maltillisesta 1,79 metrin leveydestä huolimatta Renault on onnistunut loihtimaan Symbioziin todella suuret ja monikäyttöiset tilat. Takapenkissä on yli 16 sentin pituussäätö, jolla takana matkustajille saadaan runsaat 22 sentin polvitilat. Silloinkin tavaratilaa on edelleen 492 litraa. Mikäli takapenkillä ei tarvita runsasta polvitilaa penkin voi siirtää eteen, jolloin tavaratila kasvaa 624 litran kokoiseksi. Kun takapenkki on kokonaan poissa käytössä, on tavaratila 1 582 litran kokoinen.

Takapenkin epäsymmetrisesti jaettu selkänoja lisää tilojen monipuolisuutta. Käyttöä puolestaan helpottaa matala nostokynnys tavaratilaan. Niinpä tasaiselle tavaratilan lattialle saa helposti siirrettyä raskaatkin kuljetettavat. Symbioziin voi valita sähkökäyttöisen takaluukun, jonka saa avattua ja suljettua ilman käsiä. Sen käyttöön on myös katkaisin kojelaudassa sekä takaluukussa.

Mukavuutta ja ylellisyyttä varusteilla

Renault pyrkii pitämään Symbiozin hinnan hyvin kohtuullisena ja yksi keino on hyödyntää muiden mallien ratkaisuja, esimerkiksi kojelaudan rakenne on lainattu Capturista. Materiaalit ja viimeistely ovat kuitenkin erittäin moderneja ja hienostuneempia kuin pykälää pienemmässä mallissa. Eri varustetasoissa kojelauta saadaan näyttämään kussakin persoonalliselta värityksellä ja koristelulla.

Samoin istuinverhoilu on varustetasokohtainen, joissa kussakin pyritään tiettyyn asiakasprofiiliin. Technossa on paksu kangas, johon on lähes huomaamattomasti brodeerattu logo ja keltaiset tikkaukset. Esprit Alpinessa on tehostevärinä sininen tikkauksissa ja samaa urheilullista kangasta käytetään myös ovipaneeleissa ja kojelaudassa. Iconicissa saa nauttia erittäin korkeatasoisista materiaaleista, mitä istuimen kullan väriset tikkaukset vielä korostavat.

Mukavuus tarkoittaa myös suuria tiloja, mikä toteutuu Symbiozin matkustamossa monin tavoin. Säilytystilaa on peräti 24,7 litraa ympäri ohjaamoa. Pelkästään hansikaslokero on seitsemän litran kokoinen. Yhdistettävyyttä ja älylaitteiden latausta helpottavat kaksi USB-C-porttia sekä edessä että takana. Melkein kaikissa varustetasoissa – techno, esprit Alpine ja iconic – on myös langaton lataustaso.

Valoa ja ylellisyyttä matkustamoon tuo Rafalessa ja Scenic E-Tech electricissä esitelty Solarbay-lasikatto, jonka saa sähköllä kirkkaaksi tai himmennettyä sektoreittain. Valittavissa on neljä vaihtoehtoa, joissa katto on kokonaan läpinäkyvä tai himmennetty sekä mahdollisuus pitää joko etu- tai takaosa kirkkaana tai himmennettyä valinnan mukaan.

Lisävarusteena saatavan Solarbayn etuihin kuuluu sen vähäinen omamassa ja mataluus. Tavalliseen lasikattoluukkuun ja sen verhoon verrattuna Solarbay lisää pääntilaa kolmella sentillä. Älykästä lasikattoa voi käyttää sekä katkaisimella että äänikomennolla Google Assistantin kautta.

Liitettävyydessä ja tieto-viihdejärjestelmässä Symbioz nousee suoraan automaailman huipulle, sillä evolution-perusmallia lukuun ottamatta vakiovarusteisiin kuuluu OpenR Link. Siinä käytetään Android Automotive 12 perustuvaa Googlen sovelluspakettia, joka auttaa käyttäjää päivittäin ja jonka voi räätälöidä omiin tarpeisiin sopivaksi. Open R Link oppii kuljettajan toiminnasta ja voi tehdä ehdotuksia esimerkiksi navigointiin tai sisustan tunnelmaan liittyen.

Open R Link on nostanut autojen tieto-viihdejärjestelmät uudelle tasolle siitä lähtien, kun se esiteltiin Megane E-Tech electricissä. Järjestelmään voi liittää joko johdolla tai langattomasti Anrdroid Autoa ja Apple CarPlayta käyttävät älylaitteet. Kojelaudassa on 10,4-tuumainen pystysuuntainen kosketusnäyttö, jonka avulla ajaja ja etumatkustaja voivat olla yhteydessä kaikkeen maailman tietoon ja palveluihin. Toisena näyttönä on ajajan edessä 10,3-tuumainen digitaalinen mittaristo.

MULTI-SENSE auttaa saamaan matkustamoon kuhunkin hetkeen, tunnelmaan ja mielialaan sopivan tunnelmavalaistuksen 48 värin avulla. Mikäli käyttää LED Living Lights -toimintoa, valojen väri vaihtuu automaattisesti puolen tunnin välein ihmisen biologiseen kelloon ja vuorokauden aikaan perustuen. Mittaristoon on valittavissa neljä näkymää ja kosketusnäyttöön kahdeksan väriä.

Kuljettajaa avustavilla järjestelmillä huippuluokan turvallisuus

Euro NCAP perustettiin lähes 30 vuotta sitten parantamaan autojen turvallisuutta. Renaultille on ollut kunnia-asia, että sen valmistamat autot saavuttavat parhaan viiden tähden arvion. Siihen vaaditaan nykyisin yhä enemmän kuljettajaa avustavia järjestelmiä, joita uudessa Symbiozissa on parhaimmillaan 29 kappaletta.

Active Driver Assist on autonomisen ajamisen tason 2 järjestelmä, joka toimii Renaulteissa nykyisin moottoriteiden lisäksi myös valtateillä. Siinä älykäs, mukautuva pysähdyksiin saakka ulottuva vakionopeudensäädin, kaistakeskitin ja liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä yhdistetään karttatietoihin. Symbioz pystyisi liikkumaan tietyissä tilanteissa ilman kuljettajan apua, vaikka hänen on lain mukaan pidettävä kiinni ohjauspyörästä. Järjestelmä antaa erinomaisen avun etenkin liikenneruuhkissa.

Symbioz varoittaa mahdollisesta törmäyksestä myös peruutettaessa vaikkapa ulos pysäköintiruudusta. Predictive Eco Driving auttaa kuljettajaa säästämään polttoainetta ja Safety Coach pisteyttää ajamisen nollasta sataa innostaen turvalliseen ajotapaan. Uudella My Safety Switch -katkaisimella kojelaudassa ohjauspyörän vasemmalla puolella kuljettaja  voi aktivoida tai kytkeä pois toiminnasta valitsemansa enintään kuusi avustavaa järjestelmää.

Hyväksi havaittua tekniikkaa

Renault tuo Symbiozin myyntiin joustavaksi ja taloudelliseksi todetulla E-Tech hybrid 145 -voimalinjalla, jota on jatkuvasti kehitetty edelleen. Sen parhaita puolia ovat äänettömät sähköllä tapahtuvat liikkeellelähdöt sekä hyvin pieni kulutus. Kaupungissa voidaan ajaa jopa 80 prosenttia ajasta sähköllä, mikä vähentää polttoaineenkulutusta enimmillään 40 prosenttia.

Moottoritiellä puolestaan voima pyörille otetaan suoraan bensiinimoottorista, eikä käytetä turhaan sähkömoottoria. Voimalinjan monipuolinen ja aina mahdollisimman taloudellinen käyttö onnistuu, kun bensiinimoottorin yhteydessä on nelivaihteinen vaihteisto ja pääsähkömoottorin kanssa on kaksi vaihdetta. Yhteensä on 14 erilaista tapaa optimoida kulutusta. Symbiozin WLTP-kulutus onkin ainoastaan 4,6 l/100 km.

E-Tech hybridille on saatu yli 150 patenttia. Voimalinjan kehitystyössä on käytetty hyväksi Renaultin Formula 1:stä saamia oppeja varsinkin energian talteenotossa ja regeneraatiojarrutuksessa. Voimalinjassa yhdistetään sarja- ja rinnakkaishybridien parhaat ominaisuudet. Siinä on kaksi sähkömoottoria (36 kW pääsähkömoottori ja 18 kW starttilaturi) sekä 69 kilowatin (94 hv) tehoinen nelisylinterinen 1,6-litrainen vapaasti hengittävä bensiinimoottori. Sähkömoottori saa voimaa energiasisällöltään 1,2 kilowattitunnin akulta ja järjestelmässä käytetään 400 voltin jännitettä.

Kehitykseen kuuluu ennakoiva ajo, sillä Symbiozissa välitetään voimalinjan elektroniikalle myös karttatiedot mäistä ja mutkista sekä liikenteestä. Tietojen avulla voidaan käyttää haluttaessa enemmän sähkömoottoria ja pienentää sillä tavalla polttoaineen kulutusta. Ajaja voi matkan jälkeen tutkia, kuinka paljon käytettiin bensiiniä ja mikä oli sähköllä ajon osuus.

Renault Symbiozin kansainväliset mediakoeajot ovat kesällä, jolloin annetaan tarkempia tietoja autosta ja sen varusteista. Myyntiin uutuus tulee syksyn 2024 aikana.

Lue seuraavaksi