Uutiset

Autot

Renault Kangoo nyt täyssähköisenä

Kokonaan uusi täyssähköinen Renault Kangoo Van E-Tech Electric on entistä etevämpi ja edullisempi käyttää. Se nostaa rimaa pienten pakettiautojen sarjassa, sillä sen toimintamatka on jopa 300 kilometriä. Sähkömoottori kehittää 90 kilowattia, joten liikkuminen sujuu vilkkaasti ja ajoakkuun saa ladattua puolessa tunnissa riittävästi energiaa jopa 170 kilometrin ajoon.

”Renault on ollut Euroopassa edelläkävijä sähköautoissa ja kiistämätön ykkönen ennen kaikkea sähköpakettiautoissa vuodesta 2011 lähtien. Vuosikymmenen aikana yli 70 000 ammattilaista on valinnut täyssähköisen Kangoon omakseen. Useampi kuin joka viides Euroopassa liikkuvista sähköpakettiautoista on Renault Kangoo”, todetaan valmistajan taholta.

Vuosikymmenen opiskelun tulos

Renault esittelee täysin uuden Kangoo Van E-Tech Electricin virallisesti Lyonissa, Ranskassa, järjestettävässä Solutrans-autonäyttelyssä marraskuun 16. päivänä. Renault on yhdistänyt uutuuteensa kaiken sen osaamisen, minkä se on kerännyt sähköautoista yli kymmenen vuoden aikana.

Autossa on täysin uusi litiumioniakku, jonka käytettävissä oleva energiakapasiteetti on 45 kilowattituntia (kWh). Virallisen WLTP-normin mukainen toimintamatka on 300 kilometriä, mikä tuo käyttäjälle mielenrauhan virran riittävyydestä päivän ajoihin. Ajoakku on sijoitettu auton alle niin, ettei se pienennä lainkaan matkustamoa tai kuormatilaa.

Ajotila monipuolisesti säädettävissä

Täysin uuden Kangoo Van E-Tech Electricin sähkömoottori kehittää 90 kilowattia ja 245 newtonmetrin vääntömomentin. Sähköautojen tapaan suurin vääntömomentti on käytettävissä heti liikkeelle lähdettäessä, joten eteneminen on joustavaa ja miellyttävää kaikissa tilanteissa.

Tavallisen ajotilan vaihtoehtona on Eco-tila, jossa suurinta tehoa ja nopeutta rajoitetaan. Se on parhaimmillaan kevyillä kuormilla ja sen avulla toimintamatkan optimointi on vaivatonta.

Kuljettaja voi valita mieleisen kolmesta regeneroivasta jarrutusvoimakkuudesta. Sailing eli rullaus osoitetaan näytössä valolla B1, jolloin jarrutus on hyvin vähäistä. Sen käyttö sopii parhaimmin moottoriteille ja suuriin nopeuksiin. Drive eli ajo (B2) sopii monipuolisesti kaikkeen ajoon ja on lähimpänä polttomoottorisella autolla ajamisen tunnetta, kun jalka nostetaan energiapolkimelta. Brake eli jarru (B3) käyttää paljon regeneroivaa jarrutusta, minkä takia se on parhaimmillaan jyrkkiä mäkiä alas ajettaessa tai ruuhkissa. Tässä tilassa kuljettaja voi ajaa melkein koko ajan yhdellä polkimella.

Perinteiset nestejarrut on yhdistetty mukautuvaan regeneroivaan jarrujärjestelmään niin, että jarrutusenergiaa saadaan kerättyä mahdollisimman hyvin talteen valitusta jarrutustilasta riippumatta. Yhdistettyjen jarrujen etuna on myös se, että auton pyöräjarrut kuluvat paljon tavallista vähemmän. Ajotilan valintaa ja energian kulkua sekä kuljettajaa avustavien järjestelmien toimintaa voi seurata lisävarusteena saatavasta 10-tuumaisesta digitaalimittaristosta.

Kolme erilaista latausta

Kangoo Van E-Tech Electricin on saatavissa kolme erilaista laturia tarpeen mukaan. Vakiona on 11 kilowatin tehoinen, kolmivaihevirtaa vastaanottava laturi, joka sopii kaikenlaisiin talouksiin. Sitä käytettäessä ajoakun saa ladattua 15 prosentista 100 prosenttiin 3 tunnissa. 11 kilowatin Wallboxilla lataus onnistuu 50 minuutissa ja 7,4 kilowatin Wallboxilla kuudessa tunnissa.

Lisähintaan saa 22 kilowatin laturin, josta on hyötyä julkisissa latauspisteissä. Tehokkain vaihtoehto on 80 kilowatin tehoinen pikalaturi, jota käytettäessä ajoakkuun saa puolessa tunnissa riittävästi virtaa 170 kilometrin ajoon. Kahden lisävarusteena saatavan tehokkaamman laturin kanssa ajoakku on nestejäähdytetty.

Kylmäkin on huomioitu

Renault on halunnut varmistaa, että toimintamatka pysyy mahdollisimman vakiona kaikissa olosuhteissa. Sen takia Kangoo Van E-Tech Electricin ilmastointilaitteen yhteydessä on lämpöpumppu. Se toimii parhaimmillaan lämpötilan ollessa –15 ja +15 asteen välillä eli Suomessa suurimman osan vuotta. Suomeen sopivia muita saatavilla olevia varusteita uuteen sähkö-Kangoohon ovat muun muassa lämmitettävä tuulilasi, etuistuimet ja ohjauspyörä.

Kaikki uuden Kangoo Vanin mainiot ominaisuudet

Voimalinjaa lukuun ottamatta Kangoo Van E-Tech Electricissä on samat hyvät puolet kuin uusissa polttomoottorisissa Kangoo Vaneissa. Niihin kuuluu ”Open Sesame by Renault” eli mahdollisuus avata sivulle 1,45 metrin levyinen aukko auton kylkeen lastaamista ja purkamista varten. Myös uusi Easy Inside Rack eli tavaratilan kattoon sijoitettu teline pitkille tavaroille on saatavissa täyssähköiseen versioon.

Ohjaamoon on saatavana Renault Easy Link -multimediajärjestelmä, johon kuuluu 8-tuumainen kosketusnäyttö. Kuljettajaa avustavia lisä- tai vakiovarusteena saatavia järjestelmiä uudessa Kangoossa ovat muun muassa digitaalinen taustapeili, edistyksellinen hätäjarrutusavustin, mukautuva vakionopeudensäädin, perävaunun ajonvakautus ja sähköinen käsijarru.

Renaultin sovelluksen tai Easy Linkin avulla Kangoo Van E-Tech Electricin monia toimintoja voi ohjelmoida tai käyttää etänä. Sellaisia ovat muun muassa latauksen ajastaminen, ajoakun lataustilan tarkastaminen, matkustamon jäähdyttäminen tai lämmittäminen, latauspaikkojen etsiminen määränpäässä tai jäljellä olevan akkukapasiteetin mukaisen ajomatkan visualisointi kartalla.

Monikäyttöisyyttä lisää kolmen istuimen ohjaamoversion keskimmäisen istuimen eteen taitettava selkänoja, minkä jälkeen käytössä on liikkuva toimisto. Ohjaamossa on lisäksi paljon säilytyslokeroita, joihin mahtuu tavaraa yhteensä lähes 60 litraa.

Tavaratila on bensiinimoottorisen tapaan vakiopituisessa mallissa 3,3–3,9 kuutiometriä kokoonpanosta riippuen ja myöhemmin myyntiin tulevassa Maxi-mallissa lähes kuutiometrin suurempi. Kantavuus on korin pituuden mukaan 600 tai 800 kilogrammaa ja perävaunumassa 1 500 kilogrammaa.

Renault Kangoota on valmistettu vuodesta 2011 lähtien yhtiön Maubeugessa sijaitsevassa tehtaassa, mistä niitä on viety kaikkialle maailmaan. Uutta Kangoota ja sen Mercedes-Benzille sekä Nissanille valmistettavia sisarmalleja tehdään entistä laadukkaammin tehtaassa, johon Renault on investoinut 450 miljoonaa euroa. Tuohon summaan kuuluu muun muassa täysin uuden ajoakkujen valmistuspaikan rakentaminen. Myös sähkömoottorit ja laturit tehdään Ranskassa, Renaultin Cleonin tehtaalla Normandiassa.


Täysin uuden Kangoo Van E-Tech Electricin myynti alkaa Euroopassa keväällä 2022.Lue seuraavaksi