Uutiset

Autot

Premium-luokan avolava-autoilua – Nissan Navara N-Guard

Atlantin takana avolavat ovat olleet aina suuria ja massiivisia. Viime aikoina Amerikan mantereen ulkopuolisetkin autovalmistajat ovat alkaneet pullistella pick-upeillaan. Premium-avolavoja löytyykin jo useimmilta valtamerkeiltä, niin japanilaisilta kuin eurooppalaisilta valmistajilta. Vuonna 1988 esitelty Nissanin ensimmäinen Navara-avolava on paisunut vuosien saatossa lähes amerikkalaiskollegojensa mittoihin. Näyttävyydellä on tietenkin haettu jalansijaa myös uuden mantereen markkinoilta. Koeajoimme viisi vuotta sitten esitellyn Navaran neljännen sukupolven auton, ja siitä nyt tuoreen N-Guard-erikoisversion. Hyvin se pärjää täällä Härmänkin talvisilla teillä ja lumessa.

Nissan Navara N-Guard on merkin vastaus kiristyvään premium-pickupien kisaan. Reilu maavara suurine renkaineen, mustat yksityiskohdat ja hillitty teippaus kielivät N-Guard-erikoisversiosta.

Saimme pyöriteltäväksi harmaan, viime kesän lopulla esitellyn N-Guard-varusteisen Nissan Navaran. Auton Double Cab -ohjaamo tarjoaa tilat viidelle hengelle. Kaupunkiajossa siellä kulkee mukavasti viisi aikuistakin lyhyen matkan, mutta pidemmälle taipaleelle takapenkin tilat ovat aikuisille kuitenkin hitusen ahtaat. Etenkin, jos ratissa on 190-senttinen kuljettaja. Tällöin samanmittainen matkustaja mahtuu taakse, mutta jalat ovat varsin paljon koukussa istuimen mataluudenkin johdosta. Etupenkeillä on toki aina leppoisat tilat. Kuljettajan istuimen säädöt hoituvat sähköisesti, myös ristiselän tuen säätö. Muistipaikkoja asetuksille ei ole. N-Guard-varustelun myötä istuinverhoilut ovat paksua, tyylikästä nahkaa. Lisäsäväyksen niihin tuovat keltaiset tikkaukset. Istuimet ovat tukevia ja sopiva asento löytyy helposti. Ohjauspyörässä on vain korkeussäätö, pituussäätöä ei ole.

Takapenkillä on 190-senttisellä lievästi ahtaat oltavat, kun etupenkki on samanmittaisen kuskin säädöissä. Lyhyillä matkoilla vielä pärjää, mutta pidemmillä matkoilla lava houkuttaa.

Navaran komentosillalle joutuu pitkäkin kuljettaja suorastaan kömpimään, sen verran korkeasta laitteesta on kyse. Autossa on varustelutason myötä astinlaudat molemmin puolin helpottamassa sisäänkäyntiä. Lyhyt ihminen niistä mahdollisesti hyötyy, mutta pitkää ne eivät auta. Hujoppi kun joutuu sitten taas sovittelemaan itsensä ”alas” autoon. Matalammalle asennetut astinlaudat helpottaisivat niiden käyttöä, mutta tuolloin ne tuskin olisivat pitkäikäisiä varusteita. Enemmän korkealla istumisesta on kuitenkin konkreettista etua verrattuna kiipeämisen pieneen vaivaan. Näkyvyys on erinomainen kaikkiin suuntiin melko pystysuorien lasipintojen ja suurten sivupeilien johdosta. Helpotusta ajoon tuo myös nykyaikainen kameratekniikka. Peruutuskamera ja neljään eri suuntaan näkevien kameroiden tuottama lintuperspektiivikuva tuovat ikään kuin yhden aistin lisää auton käsittelyyn ahtaissa paikoissa. Peruutus- ja lintuperspektiivikuva ilmestyvät keskikonsolin kosketusnäytölle automaattisesti, kun peruutusvaihde kytketään päälle. Kamerakuvat saa näkymään myös eteenpäin hiljaa ajettaessa. Valoa ja samalla avaruutta ohjaamoon tuo osaltaan N-Guard-varustelutason sähköisesti avattava kattoikkuna.

Kuljettajalla on leppoisat olosuhteet. Istuimen säätövara riittää juuri ja juuri 190-senttiselle kuljettajalle. Säädöt hoituvat sähköisesti. Ohjauspyörässä on korkeussäätö. Kojelaudan ulkoasu on perinteinen analogisine mittareineen. Keskikonsolissa yleisimmin tarvittavat toiminnot hoituvat perinteisillä kytkimillä, loput on ”piilotettu” kosketusnäytön valikoihin. Ohjauspyörän kytkimet riittävät arkiseen ajoon. Niillä hoituvat helposti radion, puhelimen ja vakionopeudensäätimen käytöt ratista irrottamatta. Oikean polven kohdalla näkyy vetotavan sähköinen valintakytkin. Tarjolla on 2-veto (taka-), nopea 4-veto ja hidas 4-veto.

Navara N-Guard on korkea auto ja kuljettajan penkille nousu vaatii kipuamista pitkältäkin mieheltä. Tyylikäs, korkealle sijoitettu astinlauta helpottaa lyhyempien kuskien kapuamista, mutta pitkille siitä ei ole apua, koska astinlaudalle nousun jälkeen joutuu ”laskostamaan” itsensä alas autoon.

Hillittyä toimivuutta
Navaran kojelauta on hyvin perinteinen analogisine mittareineen ja keskikonsoleineen. Siinä oleva kosketusnäyttö on varsin maltillinen. Kaikki tarpeelliset toiminnot siitä toki löytyvät, tärkeimpänä ehkä älypuhelimen liitäntä auton järjestelmään Bluetoothin avulla. Tällöin puhelut hoituvat helposti handsfreenä. Auton ja älypuhelimen paritus onnistuu kivuttomasti ja muutoinkin älypuhelimen toimintojen käyttö auton hallintalaitteilla on helppoa ja nopeaa, nimihakua myöden. Bluetooth-liitännän myötä myös kännykässä olevan musiikin soitto onnistuu näppärästi, jälleen kerran auton hallintalaitteilla. Varustelutason mukainen hyvä audiojärjestelmä tarjoaa varsin muhkeat

Keskikonsolin kosketusnäyttö on tuttu muista Nissaneista. Kaikkia mahdollisia toimintoja ei ole pyritty pakkaamaan kosketusnäyttöön, vaan perinteisiä kytkimiä on jäljellä paljon, mikä nopeuttaa monia toimintoja. Kuvassa peruutuskameran näkymä ja neljään eri suuntaan osoittavien kameroiden muodostama lintuperspektiivikuva. Näyttö kytkeytyy automaattisesti päälle peruutettaessa. Sen saa myös päälle ajettaessa hitaasti eteenpäin. Erittäin kätevä toiminto etenkin koukkua perävaunuun peruutettaessa.

soundit. Basso jytisee kiitettävästi. Musiikkia voi kuunnella myös usb-tikulta, sd-muistikortilta tai 3,5 millimetrisen audioliitännän kautta.
Kosketusnäyttö on tuttu muista Nissan-malleista. Kojelaudassa on siitä huolimatta vielä kohtalainen määrä perinteisiä kytkimiä, joten näytön näppäileminen jää melko vähäiseksi. Se on hyvä asia etenkin ajon aikana, jolloin kosketusnäytön kapeiden painikkeiden käyttö on haasteellista. Radion ja puhelimen arkiseen käyttöön riittävät ohjauspyörässä olevat kytkimet. Kosketusnäytön takana on muutoinkin hillitty määrä toimintoja. Lähinnä ne ovat erilaisten asetusten tekoja. Eniten näyttöä tulee näppäiltyä navigaattoria käytettäessä. Sellainen on autossa vakiona. Perinteisten kytkimien ergonomia on hyvä. Kaikki ajon aikana tarvittavat kytkimet ovat näkyvissä ja ne ovat tunnokkaita. Autossa on yksi usb-liitin sekä kolme tupakansytyttimen pistorasiaa kännykän ja muiden laitteiden lataukseen.
Säilytystilaa autossa on rajallisesti. Ovissa on yksi kaukalo kussakin pullotelineineen. Etupenkkien välissä on kaksi pullotelinettä, jotka toimivat samalla myös säilytystilana pikkutavaroille. Keskellä oleva käsinoja on samalla kansi kaukalolle, jossa on myös yksi edellä mainituista tupakansytyttimen pistorasioista sopivasti katseilta piilossa. Kolikkotelineet keskikonsolin molemmin puolin tarjoavat säilytystilaa erittäin pienillekin esineille.

Konehuoneessa komentoa pitää 2,3-litrainen, nelisylinterinen tuplaturbodiesel, teho 140 kilowattia (190 hv) ja vääntö 450 newtonmetriä. Avoimeen konehuoneeseen näkeminen edellyttää kurkottelua, sen verran korkeasta ajoneuvosta on kyse. Akku ja ilmansuodatin (vasemmalla) ovat helpossa paikassa monen muun huoltokohteen tavoin. Raskaan konepeiton kanssa on syytä olla varovainen, että se ei kolahda päähän. Jälki saattaa olla kohtalokas.

Sopivasti tehoa
Eurooppalaisissa ja japanilaisissa premium-pickupeissa ei ole tavoiteltu äärimmäistä tehoa, vaan voimavarat on mitoitettu arkista käyttöä varten. Nissan Navara N-Guardin nokalla murisee 2,3 litran nelisylinterinen tuplaturbolla varustettu Euro 6 -dieselmoottori. Tehoa irtoaa 140 kilowattia (190 hv) ja vääntöä 450 newtonmetriä. Vaihteistona on joko 6-vaihteinen manuaali tai kuten koeajoautossa, 7-vaihteinen automaatti perinteisellä momentinmuuntimella. Korkean auton moottori on ylhäällä. Pitkäkin ihminen joutuu kurottelemaan nähdäkseen kunnolla moottoritilaan. Konepeitto on varsin raskas, joten sen käsittelyssä on syytä olla huolellinen. Aukipitotanko on syytä asetella kunnolla paikoilleen. Muutoin painava konepeitto voi tulla ikävästi niskaan. Sen raskas rakenne ja sopiva eristys puolestaan ovat hyväksi melunvaimennukselle. Navaran ohjaamossa ei moottorin melu ole näin missään vaiheessa edes häiritsevällä tasolla. Moottorin äänet toki kuuluvat ohjaamoon sopivasti, luoden aidon ajotunnelman.
Akku on sijoitettu helposti luokse päästävään paikkaan, konehuoneen vasempaan etureunaan. Akun vaihto ja lisävirran anto/otto on näin helppoa (jos sitä nykyautoilla uskaltaa tehdä). Ilmansuodatin on sekin helpossa paikassa, kuten myös sulakkeet. Ajovalot ovat led-toimiset, joten niiden ”polttimoiden” vaihtoa lienee turha murehtia. Samaan sarjaan kuuluvat led-päivävalot.

Uusi Nissan Navara täyttää Euro 6 -päästönormit. Siksi mukana pitää olla AdBlueta. Sen säiliön koko on 17 litraa ja täyttö tapahtuu oikeanpuoleisen takapyörän yläpuolella olevan korkin kautta.

Euro 6 -luokituksen myötä autossa on AdBlue-järjestelmä päästöjä kurittamassa. Ureasäiliön tilavuus on 17 litraa ja täyttökorkki on oikean takapyörän yläpuolella, lukittuvan kannen alla. Samaisessa kohdassa auton vasemmalla puolella on 73-litraisen polttoainesäiliön korkki. Tankkaus tapahtuu ryhdikkään suorassa asennossa korkin korkean sijainnin johdosta. Polttoaineenkulutus oli reilun tuhannen kilometrin koeajorupeamalla lähes 11 litraa sadalla kilometrillä. Ajosta puolet oli moottori- ja maantieajoa ja loput kaupunkipyörittelyä sekä kevyttä maastossa ajoa. Talviset olosuhteet olivat paikoin tammikuisen hyytävät ja syvän lumen kahlaustakin piti kokeilla. Näillä on varmasti oma vaikutuksena saatuihin kulutuslukemiin. Tehdas ilmoittaa yhdistetyksi kulutukseksi 6,9 litraa sadalla kilometrillä.

Lavatilaa rajoitetusti
Pitkän Double Cab -ohjaamon myötä lavan pituus on ”vain” 155 senttiä. Leveyttä on saman verran. Nostokorkeus maasta lavalle on 83 senttiä, joten lavallekin kiipeäminen vaatii päättävyyttä. Lava toki soveltuu monenmoisen raskaan tavaran kuljetukseen, mutta pitkät tavarat joutuu sijoittamaan perävaunuun. Kuljetuksia varten on lavan pohjassa neljä kiinteää kiinnityslenkkiä sekä lavan sivujen sisäreunassa neljä tukevaa ja siirreltävää, valualumiinista monitoimilenkkiä lastin sitomiseen. Auton kantavuus on reilut 800 kilogrammaa. Koeajoauto oli varustettu tehdasasenteisella vetokoukulla ja 13-napaisella pistorasialla. Vetopainoa saa perään laittaa 3 500 kilogrammaa. Koukkuun peruuttaminen on helppoa kamerajärjestelmän avulla. Osumatarkkuus on näin sataprosenttinen ilman kolhuja. Ajossa jopa 3×1,5-metrinen kevytperävaunu katoaa kokonaan korkeiden lavanreunojen alle näkymättömiin. Näin sen mukana olo voi joskus unohtua. Onneksi kameroista voi tarkistaa tilanteen peruutettaessa tai ajettaessa hiljaa eteenpäin. Vetokoukku on auton luonteen mukaisesti ylhäällä, joten satunnaisesti vedettävät kaksiakselit perävaunut kulkevat etupyörät ilmassa. Oman kärrynsähän voi sitten muokata suorassa kulkevaksi kuulakytkimen korotuksella.

Lavan mitat ovat 1,5 metriä kanttiinsa. Lyhyys on seurausta tilavasta Double Cab -ohjaamosta. Nostokorkeus lavalle on 83 senttiä. Kiinnitystä varten lavan pohjalla on neljä kiinteää sidontapistettä ja reunoilla 2+2 valualumiinista, siirrettävää monitoimikiinnikettä.

Maastoon menevä
Navara N-Guard on varustettu 18 tuuman kevytmetallivanteilla ja 60-sarjan renkailla. Maavaraa on näin minimissäänkin 224 millimetriä. Näillä eväin kahlaus lumessa onnistuu kivuttomasti. Ajovoimansiirtoon on käytössä kolme eri vetotilaa; takaveto (2-veto), nopea neliveto ja hidas neliveto, jonka myötä vaikeassakin maastossa eteneminen onnistuu. Tällaisella kyvykkäällä nelivedolla kannattaa kuitenkin yhtälailla miettiä, mihin koloon itsensä ajaa. Auton omapaino on 2 230 kilogrammaa, joten jumiin sekin jää, kun pito loppuu. Maastoajon apuna ovat tasauspyörästön sähkökäyttöinen lukko takana sekä alamäkihidastin.

Keskellä olevan käsinojan alla on säilytystilaa. Siellä on myös tupakansytyttimen pistorasia vaikkapa puhelimen lataukseen.

N-Guard Navarassa on keyless-toiminto, eli riittää, kun auton avain on taskussa ja painaa ovenkahvassa olevaa nappia. Näin keskuslukitus avaa kaikki lukitukset ja käynnistys voidaan suorittaa käynnistyspainiketta painamalla. Käytössä ovat perinteiset automaattivaihteiston vaihdevipu sekä mekaaninen seisontajarru. Takavetoisena autolla voi vaikka leikkiä driftingiä, kun kytkee ajonvakautusjärjestelmän pois päältä. Ja tehdä vaikka käsijarrukäännöksiä. Auton suuri kääntösäde houkutteleekin tekemään niitä, ainakin näin talviolosuhteissa.
Navara N-Guard on vakaa ajettava maantieolosuhteissa, suuresta koostaan huolimatta ketterä kaupunkioloissa sekä kykenevä off-road-ajoon. Eikä tällöin puhuta huonokuntoisista mökkiteistä, vaan pelloilla ja metsässä ajosta sekä näin talvisin syvässä lumessa ryömimisestä. Ja vaikka lavalle ei paljoa tavaraa mahdu, on Navara varsin kyvykäs perävaunun vetäjä moneen harrastukseen hevosista moottorikelkkailuun. Monesti on tarve päästä hankalaan paikkaan ”varikolle”. Nissan Navara N-Guardilla se onnistuu helposti. Ja jos ”pelkkä” N-Guard ei riitä, on tarjolla vielä jytymmin varusteltu, Arctic Trucksin toteuttama Offroader AT32 -malli. Sillä pääsee taas pykälää vaikeampiin paikkoihin, ja poiskin.
Koeajetun auton hinta varusteineen on 58 604 euroa, sisältäen arvonlisäveron. Autoveron osuus siitä on 18 015 euroa.

Talvikelillä perä muurautuu helposti umpeen peittäen peruutuskameran ja pysäköintitutkan sensoreita. Muutoin tämä auto on varsin tunnoton talven otteelle. Neliveto päälle ja eteenpäin kelillä kuin kelillä.

 

 

Lue seuraavaksi