Uutiset

Työkoneet

Porraskiipijällä kevyesti kerroksiin

Raskaiden kappaleiden kuljettaminen kerroksiin kaipaa joko riskejä työntekijöitä tai työtä helpottavia apuvälineitä. Raumalla toimiva Oitracon Oy maahantuo ja markkinoi saksalaisia porraskiipijöitä, joiden avulla raskaatkin taakat liikkuvat vaivatta.

Jukka Oivan luotsaaman Oitracon Oy:n tuotevalikoimaan on jo reilun 15 vuoden ajan kuulunut sähkökäyttöisiä CargoMaster -porraskiipijöitä, joiden suurimmaksi käyttäjäkunnaksi Oiva nimeää konttoriteknisten koneiden parissa toimivat kuljetusliikkeet. Oivan mukaan saksalaisen AAT Alber Antriebstechnik GmbH:n tuotevalikoimassa on lukuisia erilaisia vaihtoehtoja, joiden kantavuudet vaihtelevat 150 – 400 kilon välillä. Useimmiten porraskiipijän avulla mennään ylöspäin, joskin tämä sähkön voimalla toimiva apulainen täyttää paikkansa yhtä hyvin myös portaita laskeutuessa.

”Kiipijän varustukseen kuuluu aina portaaton nopeudensäätö sekä mahdollisuus jatkuvaan tai porras kerrallaan tapahtuvaan etenemiseen. Käyttäjä voi valita nopeuden välillä 4-25 askelmaa minuutissa”, valottaa Oiva edustamiensa laitteiden ominaisuuksia. Vakiovarusteisena kiipijä selviytyy vaivatta 21 sentin porrasnoususta, joskin erikoistilauksesta AAT valmistaa myös korkeammille portaille soveltuvia porraskiipijöitä. Saksalainen akku- ja moottoriteknologia on hiottu hyvin pitkälle, mikä takaa markkinoiden parhaimmistoon kuuluvan suorituskyvyn. Kaikissa kiipijöissä on 24 voltin sähköjärjestelmä ja  yhdellä latauksella voidaan kiivetä mallista ja kuormasta riippuen 15-30 kerrosta. Lisävarusteena hankittavan autolaturin avulla porraskiipijä voidaan ladata myös suoraan ajoneuvosta, joko 12 tai 24 voltin järjestelmästä.

CargoMaster-porraskiipijän suurimmaksi eduksi Oiva nimeää käytön helppouden ja henkilötarpeen minimoimisen. Oivan mukaan porraskiipijän avulla yksi henkilö pystyy viemään vaivatta ja turvallisesti jopa 400 kilon painoisia esineitä porraskujia pitkin. Vastaavan kappaleen kuljettaminen perinteisellä tavalla kantamalla vaatii useita hyväselkäisiä henkilöitä.

Useimmiten porraskiipijän käyttäjät huolehtivat tavarankuljetuksista joko pakettiautolla tai kevyellä kuorma-autolla. Lisävarusteilla porraskiipijästä on mahdollista rakentaa takalaitanostimen korvaavia vaihtoehtoja, joiden avulla hoituvat myös kuormanlastaukset tai purkaukset. Kiipijän maksimi nostokorkeus pystysuoraan on 1,2 metriä, mikä riittää nostamaan kappaleet esimerkiksi pakettiauton tavaratilaan.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi