Uutiset

Autot

Perävaunuja mittatilaustyönä Pohjanmaalta

Kuuluisin Alajärvellä koskaan asunut henkilö lienee arkkitehti Alvar Aalto. Hänen kaltaisiin saavutuksiin on tuskin mahdollisuuksia. Mutta jos ei nyt aivan maailmanmaineeseen, niin ainakin valtakunnallisesti tunnetuksi pyrkii kaupungissa perävaunuja valmistava RKK-Tuotanto Oy. Vaunut valmistetaan pääosin asiakkaiden toiveiden mukaisesti, mutta mallistossa on myös paljon niin sanottuja vakiomalleja. Yrityksen valmistamat erikoisvarustellut perävaunut päätyvät usein yrityksille, kunnille ja valtion toimijoille.

RKK-Tuotannon Risto Koskinen vierellään yrityksen valmistama 8,5 metrin lavamitalla varustettu perävaunu. Tässä yksilössä on erillisjousituksena toteutettu ilmajousitus.

RKK Trailer -nimellä markkinoitavat perävaunut syntyivät noin kymmenen vuotta sitten, kun RKK-Tuotantoa vetävä alajärveläinen Risto Koskinen päätti ryhtyä vaunujen sarjatuotantoon. Yritys on perustettu 1991, ja se on aiemmin valmistanut kuormansidontatuotteita, toiminut kuljetusalalla ja harjoittanut metsäurakointia. Perävaunuvalmistajaksi Risto päätyi monien sattumien kautta. Autoilijana ja urakoitsijana toimiessaan hän teki erilaisia raskaan kuljetuskaluston erikoisperävaunuja pääasiassa omaan käyttöön. Tuolloin syntyi satunnaisesti myös pieniä perävaunuja henkilö- ja pakettiautoilla vedettäväksi.
RKK-Tuotanto on toiminut nykyisellä paikallaan Alajärven Finnkatsastuksen vieressä vuodesta 2010 alkaen.
”Katsastusaseman läheisyys helpottaa oleellisesti toimintaamme, koska teemme paljon kärryjä, jotka vaativat yksittäishyväksynnän. Niiden katsastus sujuu näin kivuttomasti samalla tontilla”, sanoo Risto Koskinen. Pääosin jarruttomat vakiomallit ovat tyyppihyväksyttyjä, joten niissä riittää pelkkä rekisteröinti toimituksen yhteydessä.

Ilmajousitusta varten tarvitaan kompressori. Virta saadaan vetoautosta tai erillisestä akusta, kuten tässä. Akku latautuu kätevästi aina, kun perävaunu on kytkettynä hinuriin.

Esivalmistetuista osista
RKK Trailerien valmistus alkoi jo heti alussa pitkälle esivalmistetuilla osilla. Lähes kaikki teräsosat tulevat asennusvalmiina lähiseudun alihankkijoilta ja tavarantoimittajilta. Alumiiniosat tulevat Pursolta ja läheiseltä Mäkelä Alulta. Kaikki kokoonpanoon tarvittavat osat ovat esivalmistettuja eli niitä ei tarvitse enää työstää RKK-Tuotannossa, vaan ne menevät suoraan kokoonpanoon. Näin mahdollistuu myös moduulirakenteinen tuotanto, kun samoista perusosista on mahdollista kasata runsaasti erikokoisia perävaunuja.
Akselistoina käytetään saksalaisia Knott-akseleita. Samalta valmistajalta tulee myös paljon muita niin sanottuja leimattuja komponentteja, kuten vetokytkimiä, -aisoja sekä pyörännapoja. Umpikoreissa käytetään kotimaista uretaanitäytteistä sandwich-kerroslevyä. Tehtaalla viriteltiin parhaillaan käyttöön uutta CNC-konetta, jolla juuri näihin sandwich-levyihin pystytään näin leikkaamaan ja työstämään reikiä sekä upotuksia tarkasti ja siististi.
”Kotimaisuusaste on niin korkea kuin se suinkin voi olla. RKK Trailer -tuotteilla on Suomalaisen Työn Liiton myöntämä Avainlippu-alkuperämerkki. Saimme sen tämän vuosikymmenen alussa”, kertoo Koskinen. Perävaunut suunnitellaan nykyisin 3D-suunnitteluohjelman avulla. Se helpottaa ja nopeuttaa räätälintyönä tehtävien tuotteiden läpimenoa. Pitkälti samoista perusosista syntyy lavaleveydeltään 1,80–2,50 metrisiä lavettivaunuja sekä muita perävaunuja lavaleveydeltään 1,25–2,05 metriä. Pituudessa on rajana vain tieliikennelain mukaiset määräykset.
”Pisin kärrymitta aisoineen on kaksitoista metriä. Sellaisiakin olemme muutamia tehneet”, toteaa Koskinen. Painopuolella rajana on 3,5 tonnin kokonaispaino. Trafin määritelmän mukaan tällöin puhutaan jarrullisesta O2-luokan perävaunusta, jota voidaan vetää henkilö-, paketti- tai kuorma-autolla. Se tulee katsastaa kahden vuoden välein. Jarruttomia kokonaispainoltaan alle 750 kilon kevytperävaunuja eli O1-luokan perävaunuja ei tarvitse katsastaa enää käyttöönoton jälkeen.

Joustava tuotanto
”Pienen yrityksen kilpailuvalttina sekä elinehtona ovat tänä päivänä joustavuus, jonka myötä voidaan toteuttaa asiakaskohtaisia räätälöintejä”, sanoo Risto Koskinen. RKK Trailerit

Perävaunuissa käytetään kumivääntövarsiakseleita tai kuvassa näkyvää RKK-Tuotannon itse kehittelemää erillisjousitusta. Tämä mallisuojattu konstruktio voidaan toteuttaa yksi-, kaksi- tai jopa kolmeakselisena.

syntyvät todella pienellä porukalla, tosin esivalmistetut komponentit työllistävät toki tahoillaan enemmänkin väkeä. Kolmen hengen voimin valmistetaan vuositasolla 200–300 perävaunua. Joskus väkimäärä on hieman suurempi, kun tarvitaan kiireapua. Vuosittainen kokonaismäärän vaihtelu johtuu juuri räätälöinnistä. Välillä tehdään asiakkaan toiveiden mukaisesti runsaasti erikoisvarusteltuja vaunuja useampiakin kappaleita. Niissä kuluu väkisinkin enemmän aikaa. Ja vaikka ne näyttävätkin päällepäin tavallisilta perävaunuilta, voi sisällä olla jotain erityistä, kuten esimerkiksi liikkuvan asentajan paja tai valmis messujen esittelyvaunu hyllyineen.

Kierrejousten tilalle voidaan vaihtaa ilmajouset.

RKK Trailereihin on saatavana kumivääntövarsiakselia ja kierre- tai ilmajousilla varustettua erillisjousitusta. Edellä mainitut ovat Knottin valmistamia, mutta erillisjousitus on RKK-Tuotannon oman suunnittelun tulosta. Sen tukivarret ja muut akseliston osat valmistetaan alihankintana lähiseudun yrityksissä ja kokoonpano tehdään RKK-Tuotannon tiloissa. Napoina käytetään niin ikään Knottin pyörännapoja. Tämä oma akselisto on mallisuojattu ja siitä voidaan tehdä yksi-, kaksi- tai jopa kolmiakselinen konstruktio. Lähtökohtaisesti erillisjousitetussa akselistossa on oma kierrejousi joka pyörälle, mutta lisävarusteena on saatavana ilmajousitus kierrejousten tilalle. Näin saavutetaan hyvin tasainen vaunun veto. Ilmajousitetussa mallissa voi lavan korkeutta säätää ±5 senttiä vaunussa olevan nosto-/laskuventtiilin ja oman kompressorin avulla. Myös jousituksen jäykkyyttä voidaan näin helposti säätää. Ilmajousituksessa on paljon samoja komponentteja, joita käytetään raskaan kaluston perävaunuissakin.

RKK Trailerit syntyvät piensarjatuotantona kotimaisesta kuumasinkitystä teräksestä ja alumiinista. Esivalmistetuista osista voidaan helposti rakentaa erikokoisia perävaunuja asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Paljon viranomaiskäyttöön
RKK Trailereita on jo varsin lyhyestä olemassa olostaan huolimatta toimitettu paljon ammattikäyttöön. Vakituisia käyttäjiä ovat valtion useat eri toimijat, kuten puolustusvoimat, rajavartiosto ja ilmavoimat. Monilla näistä on käytössä RKK-Tuotannon mittatilaustyönä valmistama vaunu mönkijöiden tai muiden pienlaitteiden kuljetukseen. Samoin kaupungit, kunnat ja pelastuslaitokset käyttävät runsaasti erikoisvalmisteisia vaunuja toiminnoissaan.
”Suurin asiakasryhmä lienee kuitenkin pk-yritykset, jotka moninaisista toiminnoista johtuen myös tarvitsevat monikäyttöisiä ja helposti muunneltavia perävaunuja”, tuumaa Koskinen.

Myynti suoraan tehtaalta
Valmistuksen lisäksi myös myynti tapahtuu suoraan tehtaalta ilman välikäsiä. Räätälintyönä toteutettavien tilausten hallinta on näin helpompaa, kun itse myy ja itse tekee.
”Tällä menetelmällä syntyy tarkasti juuri asiakkaan toiveiden mukainen kärry”, uskoo Risto Koskinen. Yritys myy myös venetrailereita sekä mönkijän perä- ja metsäkärryjä, ne tosin ovat muiden valmistamia. Ja tietenkin tarjolla on varaosia kaikkiin itse valmistettaviin vaunuihin sekä lisävarusteita, kuten esimerkiksi kuomuja. Toki näitä varusteita ja osia voidaan käyttää muissakin vaunumerkeissä. Toimitusajaksi erikoisvalmisteiselle kokonaiselle vaunulle luvataan 1–3 kuukautta.
Hinnoittelun osalta Koskinen palauttaa mieliin perävaunun ja pakettiauton vertailun. Hyvin huollettuna ja pidettynä perävaunun jälleenmyyntiarvo ei pitkässä juoksussa paljoa laske, kun taas pakettiauton arvo lähestyy jossain kohtaa vääjäämättä nollaa. Yhtenä seikkana hän muistuttaa myös perävaunun edullisen vakuutuksen. Vuositasolla kun puhutaan vain muutamista kymmenistä euroista. Koskinen seuraa parhaillaan mielenkiinnolla taksiautoiluun liittyviä päätöksiä. Sen tietynasteinen vapautuminen toisi runsaasti uusia perävaunuasiakkaita, kun haja-asutusalueiden takseille avautuisi mahdollisuus tavaroiden kuljetukseen. Lopuksi Koskinen vielä muistuttaa, että he ovat luovuttaneet paljon perävaunuja asiakkaalle perille asti toimitettuna ja aikovat tehdä näin jatkossakin.

Umpikorirakenteisia perävaunuja valmistetaan nykyisin paljon erilaisiin ammatti- ja harrastekäyttöihin. Umpivaunu on samalla niin haluttaessa myös liikkuva ja tyylikäs mainostaulu.

Lue seuraavaksi