Uutiset
Pakettiautojen rekisteröinnit kasvussa, sähkön suosio kääntynyt laskuun
Suomen pakettiautomarkkinoilla on päästy pienelle kasvusuunnalle, ja uusia pakettiautoja rekisteröitiin huhtikuussa yhteensä 889. Se on noin 10,4 prosenttia enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Pakettiautoja on ensirekisteröity alkuvuoden aikana 3 352, mikä on saman verran kuin viime vuoden tammi-huhtikuussa. Suurin huomio kiinnittyy ajoneuvomallien käyttövoimaratkaisuihin, joissa suuntaus on hieman yllättävä. Täyssähköisten pakettiautojen määrä on nimittäin huomattavassa laskusuunnassa, ja viime vuoden vastaavan ajan 535 kappaleesta on tultu alas 351 auton rekisteröintiin.
Vaikka otetaan huomioon täyshybridien määrän kasvu(40 kpl-70 kpl), on suuntaus silti erilainen kuin siirtymätoiveissa tavoitellaan. Syitä muutokseen on varmasti useita, joista tietenkin latausinfran kehittymättömyys on yksi merkittävimmistä. Pakettiautojen ajoista hyvin merkittävä osa on ammattiajoa, jossa aikataulujen pitävyys ja ajoneuvon luotettavuus korostuu. Työliikenteessä täytyy pystyä luottamaan ajoneuvonsa suoriutumiseen myös talven kovimpina aikoina tai pidemmillä työmatkoilla, ja tämä toimii edelleen usein kynnyskysymyksenä, kun uuden hyötyajoneuvon hankinta tulee ajankohtaiseksi.
Sähköajoneuvoilla on myös edelleen selkeästi korkeampi hankintahinta. Se vaikuttaa ostopäätökseen, ja taloudellisesti haastavina aikoina moni tekeekin ratkaisun vahvasti taloudellisilla perusteilla. Valtion myöntämät veroedutkaan eivät usein enää kannusta riittävästi sähköajoneuvon hankintaan, joten päästötavoitteiden saavuttaminen näyttää tältä osin epätodennäköiseltä.
Edellisistä näkökohdista huolimatta monen uutta pakettiautoa hankkivan kannattaisi miettiä ostopäätöstä vielä kerran tarkemmin, ja suunnata katse vuosiksi eteenpäin. Pelkkien käyttökustannusten vähenemisen kautta täyssähköinen malli kuittaa monissa ajotehtävissä hintaeron dieseliin verrattuna yllättävänkin nopeasti. Kun tähän lisätään vielä esimerkiksi käytön helppous sekä huomattavat yritysimagon parantumisesta saatavat hyödyt, on pelkän hankintahinnan tuijottaminen monessa ostotapauksessa turhan lyhytnäköistä.
Ford Transit Connect myös ladattavana hybridinä
Suomen pakettiautomarkkinoiden kärkipaikka on tällä hetkellä vahvasti Fordin hallussa. Huhtikuun loppuun mennessä Fordin markkinaosuus pakettiautoluokassa on noin 30 prosenttia. Vahva panostus hyötyajoneuvoluokkaan onkin osoittautunut toimivaksi, ja valikoiman laajuus Transit Courier pikkupakusta aina yli 15 kuution Transit Van -malliin, sekä pick up -luokan Ranger-mallistoon vastaa maamme hyötyajoneuvoluokan asiakkaiden tarpeisiin kattavasti.
Menestys ei ole tullut sattumalta, ja Ford tuo koko ajan uusia ratkaisuja kaikkiin kokoluokkiin ja kaikilla käyttövoimatavoilla. Hyvänä esimerkkinä toimii kompakti Transit Connect -pakettiauto, joka täydentää merkin uuden sukupolven sähköistettyä ja tuottavuutta parantavaa Transit-mallistoa Euroopassa.
Transit Connectin saa nyt ensimmäistä kertaa myös ladattavana hybridinä (PHEV), jonka sähköinen toimintamatka on jopa 110 kilometriä. Mallia on mahdollista ladata sekä AC-latauksella että DC- pikalatauksella. Mallin kantavuus on kasvanut, ja lastauskapasiteetti on nyt jopa 3,7 kuutiota. Transit Connectin muihin ominaisuuksiin kuuluvat uusi neliveto, digitaalinen ohjaamo ja liitettävyysominaisuudet sekä Transit Connectin kattava valikoima kuljettajaa avustavia järjestelmiä. Yrittäjät voivat puolestaan kasvattaa tuottavuuttaan Ford Pron tarjoamilla palveluilla, joihin kuuluvat ohjelmistot ja huoltopalvelut.
Uusi Transit Connect on Fordin kompaktin pakettiauton kolmas sukupolvi. Se on osa Fordin kattavaa kompaktien pakettiautojen mallistoa, johon kuuluvat myös täysin uusi Transit Courier ja tuleva täyssähköinen E-Transit Courier.
Transit Connectin tuotanto alkoi keväällä 2024, ja ensimmäisten dieselmallien toimitukset on aikataulutettu tämän vuoden kesälle. Transit Connect ladattavan hybridin (PHEV) tuotanto alkaa vuoden lopulla, ja neliveto- ja Kombi-mallien tuotanto vuoden 2025 alkupuolella.
Täysin uusi Toyota Proace Max
Suomalaisten kestosuosikki Toyota on jatkanut myös tavara-autoluokan vahvana toimijana, ja se on alkuvuodesta noussut maamme kolmanneksi myydyimmäksi pakettiautomerkiksi. Proace onkin määrätietoisen työn kautta kasvanut ulos Hiacen pitkästä varjosta, ja nousu myyntitilastojen kärkisijoille on jatkunut tasaisen varmasti malliston uudistumisen kautta. Uutena tulokkaana Toyotan malliston suurimpaan päähän saapuu täysin uusi Proace Max, joka liittyy hyötyajoneuvomallistoon Proace- ja Proace City -mallien rinnalle. Samanaikaisesti pick up -malli Hilux saa ensimmäisen sähköistetyn voimalinjansa.
Toyota Proace Max on saatavilla kahdella eri akselivälillä, kolmella koripituudella sekä kolmella korikorkeudella. Suurimman version kuormatilan tilavuus on 17 kuutiometriä, ja kuorman lastaus sekä purku on ongelmatonta täyskorkeiden ovien sekä selkeän mallisten oviaukkojen ansiosta. Takapariovet aukeavat täydet 270 astetta helpottaen lastausmahdollisuuksia paljon.
Täysin uusi Toyota Proace Max on saatavilla myös täyssähköisenä (BEV) mallina. Täyssähköisellä voimalinjalla varustetun version toimintamatka on jopa 420 km (WLTP). Umpipakettiautoversioiden lisäksi Proace Max -malli on saatavilla myös tikapuurungolla varustettuna alustaversiona jatkojalostusta varten päällirakennevaihtoehtojen ollessa vain mielikuvituksen rajaamia.
Uuden sukupolven Nissan Interstar ja Interstar-e
Nissanin hyötyajoneuvovalikoima koostuu kolmesta mallista, joista löytyy sopiva ratkaisu kuljetustarpeisiin niin kokoluokkien kuin käyttövoiman suhteen. Kaupunkikäyttöön soveltuu esimerkiksi täyssähköinen Townstar, tonniluokkaa edustaa Primastar, ja kuljetuskapasiteettia tai alustaratkaisua tarvitsevalle oikea
ratkaisu on uudistunut Interstar.
Interstar on saatavana isoakkuisena sähköpakettiautona tai taloudellisena dieselversiona. Uusi malli on aerodynamiikaltaan luokkansa johtavia, ja sen ilmanvastus on parantunut edelliseen malliin verrattuna 20 prosenttia, mikä auttaa asiakkaita säästämään joko polttoainetta tai sähköä sekä maksimoimaan ajomatkansa ja liiketoiminnan tehokkuuden.
Täyssähköisten tavara-autojen hankinnassa kynnyskysymyksiä hankintahinnan ohella ovat useimmiten ajoneuvon toimintamatka ja latausten suorittaminen. Interstarin lukemat näyttävät tässä mielessä houkuttelevilta, sillä jopa yli 460 kilometrin kantama ja puolen tunnin pikalatauksen tarjoama 252 kilometrin kapasiteetti mahdollistavat monipuoliset kuljetustehtävät. Lisäksi Interstarin AC-latausominaisuudet mahdollistavat 10–100 prosentin latauksen alle neljässä tunnissa.
Seuraavan sukupolven Interstarissa on myös aiempaa mallia 40 millimetriä leveämpi sivuovi ja 100 millimetriä pidempi tavaratila, mikä antaa lisätilaa tavaroiden ja tarvikkeiden pakkaamiseen. Nissanin uudessa suuressa pakettiautossa on myös mahdollisuus isommalle hyötykuormalle, joka on jopa 1,6 tonnia sähköversiossa, ja lähes kaksi tonnia dieselvaihtoehdoissa, mikä tekee siitä entistäkin sopivamman yrityksille, jotka tarvitsevat raskaan kuorman siirtoa. Uudet Interstarin diesel- että täyssähköversiot ovat varustettu 2 500 kg:n vetomassalla, mikä mahdollistaa myös suuren vetokuorman.
Uusi nelivetoinen Maxus e-Deliver 7
Kiinalaisjätti Maxus on nopeassa ajassa tuonut markkinoille laajan valikoiman täyssähköisiä autoja myös hyötyajoneuvomarkkinoille. Maxus Suomen kilpailukykyinen hinnoittelu, pitkät takuuajat ja kattava myynti- ja huoltoverkosto ovat tehneet merkistä tunnetun maassamme, ja monipuolinen kattaus henkilö- ja pakettiautoissa sekä avolavaratkaisuna ovat herättäneet ansaittua kiinnostusta.
Sähköautoalan nopean teknisen kehityksen kautta Maxus on esitellyt uutuusmalleja tasaisella tahdilla, ja nyt esiteltävä e-Deliver 7 tarjoaa 362–524 kilometrin toimintamatkan sähköllä. Uusi e-Deliver 7 erottuu edukseen luokassaan myös sen kattavalla mukavuus- ja turvallisuusvarustelullaan. Esimerkiksi vakiona oleva ADAS-varustepaketti pitää sisällään lukuisan määrän erilaisia aktiivisen turvallisuuden varusteita, kuten mukautuvan vakionopeudensäätimen, automaattisen hätäjarrutusjärjestelmän sekä 360 asteen pysäköintikameran. Monikäyttöisyydestä kertoo puolestaan viiden erilaisen ajotilan valintamahdollisuus.
Kooltaan e-Deliver 7 tarjoaa käytännöllisen tilavan 6,7 kuution tavaratilan. Takaovet voidaan avata 180 asteen kulmaan, ja lisäksi malli on varustettu kahdella sivuliukuovella. Jopa 1 055 kilon hyötykuormalla ja 1 500 kilon perävaunun vetopainollaan tämä pakettiauto soveltuu raskaampienkin kuormien kuljettamiseen.
Suomessa monen pakettiauton hankkijan vaatimuslistan kärjessä on nelivetoisuus ja uusi e-Deliver 7 tuleekin saataville myös nelivetoisena vuoden 2024 jälkipuoliskolla. Maxus e-Deliver 7 on varustettu edistyneellä nelivetojärjestelmällä, joka tarjoaa pitoa kaikissa olosuhteissa, ollen samalla erittäin energiatehokas.
Uusi MAN TGE Next Level
Raskaasta kuljetuskalustovalikoimastaan tunnettu MAN saapui viitisen vuotta sitten myös pakettiautomarkkinoille TGE-mallin myötä. Monelle pakettiautoluokan asiakkaalle MAN-myynti- ja huoltoverkoston laajuus ja toimivuus Suomessa on tuttu raskaamman puolen kautta, joten TGE soveltuikin mainiosti täydentämään myös muuta kalustoa.
Saataville tulivat nopealla aikataululla kaikki vetotavat, useita tilavuusvaihtoehtoja, umpipaketti- ja umpikuorma-autoja, alustapaketti- ja alustakuorma-autoja, doppelialusta, henkilökuljetusversio Kombi sekä sähköversio eTGE. Nyt koko mallisto saa laajan toiminnallisen ja sisätilojen päivityksen mallivuodelle 2025.
Uusien ohjausyksiköiden sekä uusien tutka-anturien ja kameroiden yhdistelmä on mahdollistanut turvallisuuden ja kuljettajaa avustavien järjestelmien laajentamisen. Esimerkiksi kuolleen kulman varoitin ja etutunnistus ovat täysin uusia. Ne ovat nyt vakiovarusteena kaikissa yli 3,5 tonnin painoisissa MAN TGE -ajoneuvoissa, joilla on N2-hyväksyntä, ja valinnaisvarusteena ajoneuvoissa, joilla on N1-hyväksyntä.
Valinnaiset avustinjärjestelmät, Cruise Assist, Cruise Assist Plus ja Turn Assist, ovat myös uutta kehitystä. Lisäksi lähes kaikkia järjestelmiä on tarkistettu ja niiden toimintoja laajennettu.
MAN TGE on myös paremmin suojattu digitaalista manipulointia ja ajoneuvon ohjelmistojen luvattomia muutoksia vastaan, ja se on varustettu tulevia digitaalisia verkkopalveluja varten. Toinen etu on mahdollisuus langattomiin päivityksiin. Näin ohjelmistopäivityksiä ei tarvitse tehdä korjaamolla ja ohjelmistojen toimintavarmuus paranee jatkuvasti.
Tilastokahdeksikko Dangel lisää nelivetovaihtojen määrää
Alkuvuoden pakettiautojen rekisteröintitilastoja tutkiva voi havaita Dangelin nimen muuten tuttujen merkkien keskellä. Dangel-nimellä onkin huhtikuun loppuun mennessä rekisteröity jo 65 pakettiautoa, mikä riittää Suomessa sijalle kahdeksan. Kyseessähän on tuttu merkki autoalan ystäville, sillä yritys on jo vuodesta 1979 lähtien valmistanut kymmeniä tuhansia nelivetoversiota Peugeot- ja Citroën-, Fiat-, Opel- sekä Toyota-merkeille. Dangelit näkyvät ensirekisteröinneissä omana merkkinään, sillä se on merkeille ns. toisiovalmistaja. Autot tuodaan normaalisti maahan ja niissä on myös tehtaan takuut.
Tänä vuonna Dangel-mallien Suomen suosikkimalli on selkeä, sillä Peugeot Expertejä Dangel-versioina on tuotu maahan jo 50 kappaletta. Aikaisempien vuosien suosikkimallin Proace-Dangelin määrä on ollut 11 ja joitain kappaleita Citroën Jumpyjä ja Opel Vivaroita on myös ’dangeloitu’.
Dangelin taustalta löytyy urheiluautoilua harrastanut, nyt jo edesmennyt Henry Dangel, joka vuonna 1979 valmisti nelivetoversion Peugeot 405 -mallista. Ennakkoluuloton mies esitteli tuotteen PSA:n silloisille johtajille ja virallinen yhteistyö alkoi jo seuraavana vuonna. Dangelin tuotanto tapahtuu pienessä Sentheimin kylässä, joka sijaitsee itäisessä Ranskassa aivan Sveitsin ja Saksan rajojen tuntumassa PSA:n valtavan Mulhousen tehtaan läheisyydessä.
Merkittävimpiä asiakasryhmiä Dangelille ovat esimerkiksi energiayhtiöt, teleoperaattorit, postipalvelut, rakennusyhtiöt, maanviljelijät, pelastustoimet sekä eri maiden puolustusvoimat.
Uudistunut ja turvallisempi Vito
Mercedes-Benzin tonniluokan Vito-pakettiautomallisto saavuttaa parin vuoden kuluttua jo 30 vuoden kunnioitettavan iän, ja mallisto on ottanut vakaan asemansa myös Suomen hyötyajoneuvomarkkinoilla.
Suosion säilyminen vaatii jatkuvaa uudistumista ja täyssähköversioiden markkinoille tuomisen lisäksi nykyisen sukupolven uusimmat Vitot on nyt varustettu nykyaikaisilla ulkonäkö-, varuste- ja palvelupäivityksillä. Uudistukset koskevat sähköisen liikkumisen palveluita, kuljettajia ja matkustajia suojaavien aktiivisten turvavarusteiden määrää sekä moottori- ja voimansiirtovaihtoehtojen päivityksiä.
Ohjaamon ilme on muuttunut uuden toisen sukupolven MBUX-järjestelmän myötä. Se tuo mukanaan lukuisia uusia toimintoja. Kojetaulun hallitsevaksi elementiksi on noussut 10,25-tuumainen korkearesoluutioinen kosketusnäyttö. Keskinäytön alle on sijoitettu useimmin käytetyt lämmityksen ja ilmastoinnin fyysiset painikkeet. Samassa yhteydessä kuljettajan mittaristossa näyttö on uudistunut 5,5-tuumaiseksi värinäytöksi.
Aktiivinen turvavarustelu kattaa vakiovarusteena nyt esimerkiksi aktiivisen kaista-avustimen, sivutuuliavustimen, nopeusrajoitusavustimen, vireystila-avustimen, ajovaloavustimen, vakionopeudensäätimen, lämmitettävän lasinpesujärjestelmän, sadetunnistimen ja kuolleen kulman varoittimen. Peruutuskamera on nyt myös vakiovaruste, ja sen yhteydessä on myös jalankulkijoiden tunnistus peruutettaessa. Aktiivinen jarrutusavustin huomioi risteävän liikenteen, samalla kaistalla
vastaantulevan liikenteen, vastaantulevan liikenteen risteyksessä vasemmalle käännyttäessä sekä väärään ajosuuntaan liikkuvan ajoneuvon. Lisävarusteena Vitoon on saatavana myös DISTRONIC -aktiivinen etäisyysavustin sekä Multibeam LED-ajovalot.
Vito-mallisarja on saanut päivityksiä moottorien ja voimansiirron osalta pääasiassa uusien pakokaasupäästönormien täyttämiseksi. Moottorivalikoima sisältää neljä nelisylinteristä vaihtoehtoa: 110 CDI (75 kW), 114 CDI (100 kW), 116 CDI (120 kW) ja 119 CDI (140 kW). Tarjolla on kolme eri koripituutta, ja asiakas voi valita voimansiirroksi 9-vaihteisen automaatin tai 6-portaisen manuaalivaihteiston.
Vetotavoissa vaihtoehdot ovat takaveto tai jatkuva neliveto. Suurin kantavuus on 1135 kg. Normaali Vito-mallisto on saatavana sekä taka- että nelivetoisina 114CDI-, 116CDI- ja 119CDI-versioina, joista kaikki ovat vakiona automaattivaihteisia.