Uutiset

Autot

Opel Vivaro Sportive valmiilla hyllyjärjestelmällä

Opel Vivaro on ottanut nopeasti paikkansa maamme pakettiautomarkkinoilla ja reilu vuosi sitten esitelty erikoismalli Vivaro Sportive teki vaikutuksen urheilullisella ulkonäöllään. Opel on kuunnellut asiakaspalautettaan tarkoin ja nyt markkinoille on tuotu Vivaro Sportive, joka on jo valmiiksi varusteltu erittäin kattavalla Sortimo Globelyst -huoltoautojärjestelmällä.

Opel Vivaro Sportive -mallit ovat nimensä edellyttämällä tavalla varustettuja Vivaron tehokkaimmalla moottorivaihtoehdolla eli 1,6 litran BiTurbolla. Hevosvoimia Sportivessa on mukavat 145, mutta tästä huolimatta päästöt jäävät 164 grammaan ja keskikulutuskin on vain hieman yli kuusi litraa satasella. Sportive-sarjaa tuodaan maahamme kahtena eri pituusversiona ja kävimme koeajamassa kuuden kuution tavaratilan tarjoavan pidemmän eli ns. L2H1-mallin.

Varustelut Suomen oloihin

Jo perusmallin Vivaro on erittäin hyvin varusteltu nimenomaan maamme vaihtelevat olosuhteet hyvin huomioiden. Pakettiin kuuluvat esimerkiksi ilmastointi, polttoainekäyttöinen ajastinkellolla varustettu lisälämmitin, puhelimen kädet vapaana toiminto, navigaattori ja vakionopeudensäädin. Sportive-erikoismallissa asiakas saa käyttöönsä vielä paljon enemmän ja huomionarvoista on kokonaishinnan erittäin maltillinen kasvu eli muutosta tulee noin reilun kahden tuhannen euron verran.

Tämä ei ole mitenkään kohtuutonta, kun ottaa huomioon, että siihen rahaan saa esimerkiksi avaimettoman lukituksen ja käynnistyksen, peruutuskameran, sadetunnistimen sekä etusumuvalot. Ulkoisesti Sportiven tunnusmerkkeinä toimivat kromattu jäähdyttimen säleikkö, korinvärinen takapuskuri sekä 17-tuuman kevytmetallivanteet. Ohjaamossa ylellisyyttä tuovat musta kojelauta sekä tyylikäs Connect Black -istuinverhoilu.

Sortimo Globelyst on ammattilaisen valinta

Merkittävä osa Vivaro-pakettiautoista menee huoltoautokäyttöön ja jossain vaiheessa ne varustellaan ainakin jonkin tasoisella kalustevarustuksella. Opel on ottanut rohkean askeleen eteenpäin ja uuden Vivaron saa nyt jo tehdasvarusteltuna kattavalla Sortimo Globelyst -hyllyjärjestelmällä. Ratkaisun ansiosta Vivaron ostaja saa valmiin huoltoauton suoraan käyttöönsä eikä turhia asennustaukoja enää tule. Järkevän kokonaisratkaisun hinta on myös kohdallaan ja se tuo lisäkustannuksia ainoastaan reilun 2500 euron verran.

Sortimo on saksalainen huoltokalustealan edelläkävijä, jonka tuotteissa on aina yhdistetty turvallisuus, keveys ja käytännöllisyys toimivaksi kokonaisuudeksi. Tuhansien testaustuntien kautta Sortimo on aikaansaanut Vivaroihin järjestelmän, joka palvelee ammattiautoilijoita hyvin monipuolisissa työtehtävissä. Kokonaispakettiin kuuluvat hyllyt sekä oikealla että vasemmalla puolella, puinen lattian suojapaneeli sekä seinien muovinen suojapanelointi. Käytännöllisyyden takaavat runsaat erikokoiset laatikostot sekä tarvittaessa helposti mukaan otettavat työkalusalkut.

Varusteltu vaativiin tehtäviin

Koeajoimme Opel Vivaro Sportive 1.6 CDTI BiTurbo ecoFlex -mallin, joka erottuu pakettiautomassasta virtaviivaisuuden ansiosta ja puskureihin ulottuva kupariväri miellyttää ainakin allekirjoittanutta suuresti. 

Ohjaamossa vallitseva värimaailma on tumman harmaa, johon musta kojelauta sulautuu mainiosti. Saisihan istuimet kyllä suojattua, mutta kovaan työhön tarkoitetuissa ajoneuvoissa tumma väritys on juuri oikea vaihtoehto. Kuljettaja löytää oikeaoppiset säädöt helposti ja myös apukuljettajan tilat ovat hyvät, mutta keskipaikka soveltuu aikuiselle lähinnä lyhyen matkan siirtymiseen ahtaan jalkatilan vuoksi.

Hallintalaitteissa ei ole mitään yllättävää ja kaikki tarvittavat säädöt on sijoitettu loogisesti. Mittariston omaperäinen muotoilu on virkistävä lisä ja tässä tapauksessa uudistamisessa on onnistuttu säilyttämään selkeys ja tarvittava tieto löytyy helposti. Monitoiminäyttö on mukavan kokoinen ja esimerkiksi navigointi sekä Bluetoothin käyttö sujuu sen kautta sujuvasti ilman turhaa tihrustelua.

Peruutuskameran näyttö sijaitsee taustapeilissä ja vaikka sen käyttöön oppii nopeasti ja kuvan laatu on hyvä, niin olisihan monitoiminäytön ruutu kuitenkin kooltaan eri luokkaa.

Tavaratilan pituus on 2937 millimetriä ja läpilastausluukun kautta mukaan saa mahtumaan yli neljän metrin pituista materiaalia. Sortimon käyttämät materiaalit sivuseinissä sekä lattialla on tehty kestämään ja huomiota on kiinnitetty selvästi myös helppoon puhdistettavuuteen sekä liukkauden minimoimiseen. Itse hyllyt ja laatikostot edustavat tuttua Sortimon laatua ja esimerkiksi laatikostojen sujuva liikkuvuus on hyvää tasoa. Mukaan otettavat työkalusalkut ovat tyylikkäät ja riittävän kokoiset ja niissä arvokkaat välineet pysyvät kunnossa vaikeissakin olosuhteissa. Fiksu yksityiskohta on portaattomasti liikuteltava salkkukiinnike, jolla myös sarjaan kuulumattomat salkut tai laatikot kulkevat turvallisesti mukana.

Vivaro ei Suomen talvea hätkähdä

Suoritimme koeajon tammikuussa ja koeajojaksoon mahtui niin 20 asteen pakkasta, lumipyryjä kuin puhdasta vesisadetta, joten talviominaisuudet tulivat tarkistettua ihan perin pohjin. Eberspächer-lisälämmitin takasi miellyttävän liikkeellelähdön kovinakin pakkasaamuina ja tehokkaan puhalluksen kautta ikkunat pysyivät huurteettomina myös räntäsateissa. Tehokkaan BiTurbo-moottorin ja kunnon alaväännön ansiosta Vivarolla ajaminen on sulavaa niin kaupunkiliikenteessä kuin moottoriteillä, eikä missään tarvitse olla tien tukkona. Pikemminkin päinvastoin, sillä niin kevyesti Vivaro liikkuu lastattunakin. Manuaalivaihteiston pykälät sopivat Suomen liikenneoloihin ja väännön ansiosta isoja vaihteita pystyy käyttämään hyväksi, mikä näkyy polttoainetaloudellisuutena.

Opel vakuutti myös etenemiskyvyllään hangessa ja haastava ajomatka miltei auraamattomalla loskaisella moottoritiellä sujui rauhallisen varmasti. Ajotuntuma tiehen säilyi vakaana pakollisissa kaistavallien ylityksissä, mikä ei aina pakettiautojen luokassa ole itsestään selvää.

Sopivan pehmeä jousitus osoittautui toimivaksi myös mökkiteillä ja erityiskiitosta ansaitsevat miellyttävät istuimet ja äänimaailma. Keskustelu onnistuu mainiosti ääntä korottamatta ja matkanteko on kaiken kaikkiaan jouhevaa.

Taloudellinen järkiratkaisu

Opel Vivaro Sportiven pidempi malli 145 hevosvoiman moottorilla on kokonaishinnaltaan noin 37 000 euroa, mikä on kattavaan varusteluun nähden kohtuullisen maltillisesti hinnoiteltu varsinkin suorituskykyä ja ulkonäköä arvostaville. Opelin älykkäästi kokoama Sortimon hyllyjärjestelmä sopii kokonaisuuteen kuin nenä päähän ja pienellä lisähinnalla pakettiauto muuntuu toimivaksi tuotantoyksiköksi. Tilausvaiheessa vain rasti oikeaan ruutuun ja Opel hoitaa loput.

Lue seuraavaksi