Uutiset

Autot

Opel Movano 2.3 CDTI Easytronic – kytkinpolkimeton vaihtoehto

Opel Movano sai viime vuonna uutta sisältöä nimensä taakse kun markkinoille talutettiin täysin uudistunut Movano-mallisto. Edeltäjänsä tavoin uutuustuotteen kehityksessä ja valmistuksessa nojataan kiinteään yhteistyöhön Renaultin tavara-auto-osaston kanssa.

Movanon umpiautomallisto pitää sisällään neljä koripituutta ja kolme eri kattokorkeutta. Mallivaihtoehtojen määrä moninkertaistuu otettaessa tarkasteluun laaja alustavalikoima eri ohjaamoratkaisuineen. Laajasta vaihtoehtojen määrästä johtuen Suomeen ei tuoda koko mallistoa, vaan maahantuoja joukkoineen on valikoinut markkina-alueellemme sopivimmat ja myyvimmät mallit.

Uutta Movanoa lennättää aina 2.3 litran nelisylinterinen common rail-kone, josta on puristettu kolme eri teholuokkaa. Kansansuosikiksi nousseen 125-hevosvoimaisen vaihtoehdon lisäksi tarjolla on miedompi 100-hevosvoimainen sekä jämerä 146-hevosvoimainen vaihtoehto. Pirteää vetovoimaa välitetään voimalinjassa joko manuaalisen tai automatisoidun kuusiportaisen vaihteiston kautta. Tien pintaan saakka voima kulkee joko etu- tai takavedon turvin.

Ammattiautot otti tarkasteluun moneen ajotehtävään soveltuvan, suomalaismarkkinoiden lyhimmällä koripituudella ja keskimmäisellä kattokorkeudella varustetun L2H2-vaihtoehdon. Voimaa vetäville etupyörille tehtiin 125-hevosvoimaisella moottorilla, jonka jatkeena oli automatisoitu Easytronic-vaihteisto.

Tavaran ehdoilla

Useimmiten pakettiauto hankitaan tavarakuljetuksiin, jolloin tavaratilan toimivuudella ja sen ominaisuuksilla on suuri merkitys tuottavuudelle ja tehokkuudelle. Movanon tavaratilan käytettävyys on kulmikkaan muotoilun ansiosta erittäin hyvä ja isokokoiset ovet helpottavat kuormausta. Lattiatasolta mitattuna tavaratilan pituudeksi saadaan 3,08 metriä, mutta ikkunalinjan tasolla jäädään väliseinän muotoilusta johtuen alle kolmen metrin pituuteen. Pyöräkoteloiden välistä löytyy 1380 milliä vapaata tilaa, jonka määrä seinästä mitattuna on 1765 milliä. Sisäkorkeutta ajokki tarjoaa 189 senttiä, jonka käytettävyys rajoittuu ainakin lavatavaran käsittelyssä oviaukon 182 sentin korkeuteen.

Koeajokin tavaratilan seinät oli suojattu muovimaisella ja kovapintaisella verhoilulevyllä. Lattia taasen oli saanut suojakseen kotimaassa asennetun vaneroinnin. Kuormansidontaa varten lattiasta löytyi kuusi sidontalenkkiä, jotka kaikki sijaitsivat takapyörien etupuolella. Monipuoliset kuljetustehtävät vaatisivat yhden sidontapisteparin myös takaovien luokse.

Tavaratilan vakiovarustukseen kuuluu 180 astetta aukeavat umpinaiset pariovet sekä umpinainen liukuovi oikealle kyljelle. Ikkunalliset, 270 astetta aukeavat pariovet sekä ikkunalla varustettu liukuovi löytyvät lisävarustelistalta. Halutessaan liukuoven voi hankkia myös vasemmalle puolen autoa.

Ohjaamoa korkeampi tavaratila mahdollistaa ohjaamon päälle sijoittuvan säilytystilan esimerkiksi kuormaliinojen ja muiden työssä tarpeellisten varusteiden säilyttämiseen. Movanon kauko-ohjatun keskuslukituksen avulla ohjaamon ja tavaratilan ovet voidaan avata erikseen. Kaikkien ovien lukitseminen sen sijaan hoituu yhden napin tekniikalla.

Toimiva toimisto

Movanon komentosillalle kuljetaan reilusti aukeavan ja valaistun oviaukon kautta. Kuljettajan istuimelta avautuu hillitty ja monipuolisin toiminnoin varustettu kojelautanäkymä. Kojelaudan päältä löytyy sekä avonaisia että kannellisia säilytyslokeroita mukana pidettävien tavaroiden säilytystä varten. Hansikaslokeron lisäksi asiapapereita sopii sijoittaa myös kojelaudan alareunasta löytyvään avolokerikkoon.

Ohjauspylvään säätömahdollisuus rajoittuu korkeudensäätöön, kuljettajan istuimessa sen sijaan on enemmän säätömahdollisuuksia, joten ajosasennon saa helposti mieleisekseen. Ohjaamon ja tavaratilan välinen kiinteä väliseinä tosin asettaa omat rajoituksensa istuimen säätämiselle. Movanon käsinojalla varustettu kuljettajan istuin osoittautui käytössä miellyttäväksi, joskin aavistuksen pehmeäksi.

Kahdenistuttavassa matkustajanistuimessa ei säätömahdollisuuksia ole, mutta selkänojasta voidaan kaataa puolet, jolloin kuljettajan viereen avautuu konttorimainen työpiste tietokonealustoineen. Halutessaan vänkärille voi hankkia comfort-istuimen, joka tarjoaa istuinpaikan vain yhdelle matkustajalle.

Painonapeilla hallittava ajoneuvotietokone kertoo kuljettajalle tietoa muun muassa hetkellisestä kulutuksesta, jäljellä olevasta toimintasäteestä, keskinopeudesta sekä seuraavan huollon ajankohdasta. Lähtökohtaisesti Movanon kanssa on poikettava huollossa aina 40 000 ajokilometrin tai 12 kuukauden välein.

Automatisoitua Easytronic-vaihteistoa hallitaan kojelaudasta löytyvällä vaihdekepillä sekä yhdellä keinukytkimellä. Ykkösvaihde kytkeytyy työntämällä vaihdekeppiä eteenpäin. Lähtökohtaisesti toiminta kytkeytyy aina automaattiasennolle, manuaaliasento kytkeytyy toimintaan tönäisemällä keppiä vasemmalle. Heilautus oikealle johtaa vapaatilaan ja oikealle alas vedettäessä meno jatkuu takaperin. Halutessaan kuljettaja voi vaihtaa vaihteita manuaalisesti myös automaattiasennolla ajettaessa. Tietotekniikka tosin huolehtii joko ajoneuvolle tai polttonestetaloudelle epäedullisten vaihtamisten eliminoinnista.

Kojelaudasta löytyvän keinukytkimen avulla vaihteistoon voidaan valita talviajoasento tai kuormitustila, jolloin konetta vedätetään normaalia korkeammille kierroksille ennen vaihtamistapahtumaa.

Easytronic-vaihteiston kanssa on helppoa tehdä sinunkaupat, sillä ajaminen on mutkatonta ja vaihtamistapahtuma varsin huomaamaton. Kuusiportaisen vaihteiston ansiosta askista löytyy sopiva välitys kaikkiin ajotilanteisiin aina moottoritievauhtia myöden. Sadan kilometrin kattonopeudessa voimala takoi vauhtia noin 1900 r/min tasolla. Alhainen pyörimisnopeus alentaa niin melutasoa kuin polttoaineen kulutustakin.

Pätevä paketti

Koeajokin 125-hevosvoimainen voimala tuntuu pirteältä vaihtoehdolta useimpiin ajotehtäviin, kuten pakettijakoon ja pullatoimituksiin. Suuremmilla kokonaismassoilla liikkuvat käyttäjät kuten rakennusliikkeet ja sähkö- sekä putkiasentajat voivat turvautua ruudikkaampaan vaihtoehtoon varsinkin jos arkeen kuuluu paljon perävaunun vetoa. Movanon perään voi kytkeä 750 kiloa painavan jarruttoman tai 2500 kiloa painavan jarrullisen perävaunun.

Lähtökohtaisesti Movanoa markkinoidaan Suomessa edelleen Euro 4-päästötason täyttävillä EGR-voimaloilla. Automatisoitu vaihteisto tosin tuo mukanaan aina puhtaamman Euro 5-tason voimalan, jonka myötä pakosarjasta löytyy myös DPF-partikkelisuodatin. Automatisoitu vaihteisto synnyttää manuaalivaihteistoa suuremmat hiilidioksidipäästöt, mikä osaltaan kasvattaa autoveron osuutta hankinnan yhteydessä.

Muutaman sadan kilometrin koeajolenkki koostui pääasiassa lyhyestä kaupunkiajosta, mikä osaltaan nosti polttoaineen kulutuksen reiluun 9,3 litraan sadalla kilometrillä. Tankkaamalla saatu arvo oli yhteneväinen ajoneuvotietokoneen laskeman kulutuslukeman kanssa. Koeajokin 80 litran polttonestesäiliön turvin taittaa vastaavalla ajotyylillä reilun 850 kilometrin taipaleen.

Tekniset tiedot

Moottori

ahdettu nelisylinterinen rivimoottori

tilavuus 2293 cm3

teho 92 kW / 125 hv / 3500 r/min

vääntö 310 Nm / 1250-2500 r7min

Vaihteisto

kuusiportainen automatisoitu vaihteisto

Alusta

lukkiutumattomat levyjarrut

edessä kierrejouset

takana lehtijouset

Mitat ja massat

pituus 5548 mm

akseliväli 3682 mm

leveys 2070 mm

korkeus 2502 mm

omamassa 2114 kg

suurin sallittu kokonaismassa 3500 kg

suurin sallittu perävaunumassa 750 kg / 2500 kg

suurin sallittu yhdistelmämassa 6000 kg

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi