Uutiset

Autot

Opel Combo Tour Enjoy – kun tavallinen ei riitä

Opel Combo Tour Enjoy

Aktiivista elämää viettävälle auton monipuolisuus on tärkeää. Henkilöiden kuljetuksen lisäksi erilaisiin aktiviteetteihin tarvitaan joskus mukaan paljonkin tavaraa. Tähän saumaan Opel tarjoaa Combo Tour Enjoy -mallia.

Henkilöautoversiona Combo tarjoilee runsaasti tavaratilaa. Varsinkin tämä koeajossa ollut pitkä viiden hengen versio antaa reilut tilat tavaroille kaikkien istumapaikkojenkin ollessa käytössä. Standardien mukaan laskettuna tavaratilaa on tässä kuutiometri. Tilaa on lokasuojien välissä 1,18 metriä, etäisyys takapenkkeihin 1,34 metriä ja takaluukun korkeus on 1,16 metriä, joten käytännössä tilaa on hyvinkin reilusti päälle kuutio, lähempänä kahta, kun lastataan kattoon asti. Lisävarusteena on saatavana suojaverkko takapenkkien taakse asennettavaksi, jolloin ylös asti täytettyä tavaratilaa voi käyttää turvallisesti.

Pelkästään tavaratilan peitteen alla on ruhtinaalliset tilat ja se suurenee huomattavasti kattoon asti kuormattaessa. Peite rullautuu automaattisesti kelalle ja kokonaisuuskin on helppo ottaa pois.

Lokasuojien välistä on saatu suhteellisen leveä säilyttämällä ”henkilöautomaiset” ajo-ominaisuudet käyttämällä Bi-link-takajousitusta. Tavara-autopohjaisissa ratkaisuissa on usein jousitus sen mukainen, eli pienillä kuormilla jousitus on turhan jäykkä ja pompottava. Tällaista ei Combossa ole havaittavissa tämän jousitusratkaisun ansiosta.

Sivuliukuovet ovat kätevät tavaraa lastattaessa, sillä ne eivät ole tiellä haittaamassa lähestymistä mistään suunnasta. Mutta yhtälailla ne ovat kätevät lasten kanssa. Esimerkiksi turvaistuimeen asettaminen käy väljästi eikä ole tarvetta pelätä kosketuksia viereiseen autoon vauhdikkaissa oven aukaisuissa.

Koeajossa oli viiden hengen versio pitkällä korimallilla, jolloin tavaratilaa on aina runsaasti käytössä. Combo on saatavissa lyhytakselivälisenä myös seitsemällä istuinpaikalla, jolloin takapenkkien taakse tulee vielä toinen rivi istuimia. Nämä kaksi istuinta ovat kasvot menosuuntaan ja erilliset istuimet, jotka on sijoitettu ”seinille”, eli väliin jää tilaa. Kulku istuimille onnistuu myös takaluukun kautta pujahtamalla, mutta väljemmin sivuovesta keskimmäisen rivin istuin kaatamalla.

Sopivaa tavaratilan ja matkustajapaikkojen määrää voi säätää, sillä takimmaisen rivin istuimet ovat irrotettavia. Lisäistuimet vaikuttavat varsin houkuttelevalta lisävarusteelta, jos vain yhtään on ajatusta niitä tarvita, sillä lisähintaa ne tuovat vain reilun 600 euroa hankintahintaan.

Moottori koeajoautossa on 1.6 CDTI, 1,6-litrainen diesel 88 kW (120 hv) teholukemalla, eli tehokkaimmalla moottorivaihtoehdolla. Nykyaikaisella tekniikalla tämän kokoisesta moottorista saadaan runsaasti vääntöä jo pienille kierrosluvuille, joten ajaminen on helppoa. Vaihteistona on kuusinopeuksinen manuaali.

Combolla pärjää liikenteessä hyvin normaalitahdilla. Moottori antaa mukavan kyydin itsestään juuri huutelematta. Siten vaihtamista helpottava vaihteenvaihtamisen opastinvalo on ihan paikallaan. Jos moottorin äänet eivät ohjaamoon kuulu, niin alustaääni kyllä on selkeä varsinkin epätasaisilla alustoilla ajettaessa. Combo ei ole aivan hiljaisemmasta päästä autoja, mutta toki kohtuullinen. Takapyörien lokasuojat ovat tavaratilassa metallipinta näkyvissä ja varmaan tästä saisi pienellä lisäverhoilulla ääniä pienemmiksi.

Parhaimmillaan Combo on kaupunkiliikenteessä. Näkyvyys on korkeahkon istumakorkeuden ansiosta parempi kuin henkilöautoissa yleensä ja reilut tavara-automaiset taustapeilit antavat hyvän näkyvyyden taaksepäin.

Opel Combo Tour Enjoy 1.6 CDTI näillä varusteilla noin 30 500.

Reiluista tiloistaan huolimatta kulutus ei Combossa ole suuri. Yhdistetty kulutus on 4,9 litraa/100 km, joka on lähellä dieselhenkilöautojen keskiarvoa. Kulutus luultavasti nousee merkittävästi nopeuden kasvaessa korkeudesta kertyvän otsapinta-alan ollessa keskimääräistä henkilöautoa isompi. Combon muotoilun kerrotaan tähdänneen osaltaan pieneen ilmanvastukseen. Pieneen kulutukseen vaikuttaa vakiovarustukseen kuluva EcoFlex-tekniikkapaketti, johon kuuluu mm. start/stop-järjestelmä. Kahden dieselvaihtoehdon lisäksi Combo Tourin voi hankkia bensiini tai maakaasukäyttöisenä.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi