Uutiset

Autot

Mitsubishi Pajero on 30-vuotias klassikko

Vuonna 1983 Suomessa lanseerattu Mitsubishi Pajero on saavuttanut vuosien aikana lähes kulttiaseman ja huippuaikoinaan 80-luvulla Pajeron markkinaosuus Suomessa oli maasturisegmentissa jatkuvasti 50 prosentin tuntumassa. Maasto-ominaisuuksistaan tunnettu Mitsubishi Pajero muistetaan hyvin myös moottoriurheilumaailmasta; neljän FIA World Cupin maastorallivoiton lisäksi Mitsubishin klassikkomalli on vuodesta 1982 lähtien saavuttanut vaativan Pariisi-Dakar-rallin voiton 12 kertaa ja seitsemän kertaa peräkkäin. Tämä on saavutus, johon mikään muu merkki ei ole yltänyt. Mitsubishi Pajero edustaa merkin pitkää, aina vuoteen 1937 juurensa juontavaa maastoautojen perinnettä.  Vuonna 1937 esitelty Mitsubishi PX 33 oli maailman ensimmäinen japanilainen nelivetoinen dieselmoottorilla varustettu henkilöauto.

Valmistaessaan tuhansittain varsinaisina työhevosina tunnettuja CJ3-malleja Mitsubishi Motors havaitsi, että markkinoilla olisi kysyntää myös siviilikäyttöön soveltuville ja trendikkäille maastoautoille. Niinpä yritys päätti kokeilla markkinoiden reaktioita useilla konseptiautoilla vuodesta 1969 alkaen.  Pajeron ensimmäinen prototyyppi esiteltiin maailmalle Tokion autonäyttelyssä marraskuussa 1973 ja viisi vuotta myöhemmin seurasi Pajeron prototyyppi II. Mallin ensimmäinen sukupolvi teki debyyttinsä Tokion autonäyttelyssä lokakuussa 1981 ja mallin lanseeraus tapahtui toukokuussa 1982.

Toisen sukupolven Mitsubishi Pajero esiteltiin Japanissa vuonna 1991, jolloin nähtiin täysin uudistunut auto; aiempaa isompi kori oli uusi ja se oli saatavilla neljänä eri variaationa. Toisen sukupolven Pajero sai pyöreyttä muotoihinsa ja auto muuttui samalla entistä sulavalinjaisemmaksi ja henkilöautomaisemmaksi. Moottorivalikoima koostui 3.0-litraisesta ja 12-venttiilisestä SOHC-moottorista sekä 2.5-litraisesta turbodieselistä. Toisen sukupolven myötä Pajerossa esiteltiin myös Mitsubishin Super Select 4WD -nelivetojärjestelmä. Lisäksi mallin teknisiin hienouksiin kuului myös maailman ensimmäinen kiinteään nelivetoon yhdistetty lukkiutumaton jarrujärjestelmä.

Pajeron kolmas sukupolvi lanseerattiin Japanissa 1999 ja muilla markkinoilla vuoden 2000 lopulla. Malli oli uudistunut niin ulkoisesti kuin konepellin alla ja auto oli nyt aiempaa matalampi. Kolmannen sukupolven Pajeroihin Mitsubishi kehitti itsekantavan korin, jonka ansiosta ajo- ja maasto-ominaisuudet paranivat entisestään. Lisäksi auton taka-akseli oli varustettu erillisjousituksella, minkä ansiosta kunkin pyörän pitokyky parani merkittävästi. Kolmannen sukupolven myötä myös mallin nelivetojärjestelmää kehitettiin entisestään. Järjestelmästä tehtiin muun muassa täysin sähköinen, jolloin nelivedon ajotilaa vaihdettaessa vaihteen ei tarvinnut olla päällä ja sen nimeksi vaihtui Super Select 4WD II.

Mitsubishi Pajero 30 vuotta

Pajeron neljäs sukupolvi esiteltiin Pariisin autonäyttelyssä vuonna 2006. Mallissa oli uutta muun muassa modernimpi ulko- ja sisämuotoilu sekä kehittyneet matkustamon turvallisuusvarusteet. Uuden sukupolven myötä korista tuli aiempaa jäykempi, mikä paransi ajamisen laatua entisestään. Super Select 4WD II -nelivetojärjestelmää kehitettiin muun muassa aktiivisella luistonestolla sekä elektronisella jarruvoiman jaolla. Moottorivalikoimassa ovat 3.2-litrainen 167-hevosvoimainen Common Rail diesel ja 3.8-litrainen V6 bensiinimoottori, joka tarjoaa 247 hevosvoimaa.

Mitsubishi Pajeroa on valmistettu yhtin Sakahogin tehtaalla, Gifussa Japanissa. Suomen teillä Mitsubishi Pajeroita kulkee tälläkin hetkellä reilut 3600 kappaletta.

Lue seuraavaksi