Uutiset

Autot

Mitsubishi Outlander PHEV – hybridivoimaa

Mitsubishi Outlander PHEV

Mitsubishin nelivetoinen lataushybridimalli Outlander PHEV uudistui nopeaan tahtiin ja jo kahden vuoden kuluttua ensiesittelystä on vuorossa uusi kehitysmalli. Uusi Outlander PHEV on kehittynyt teknisesti ja se yhdistää sähkö- sekä polttomoottorien parhaat ominaisuudet sulavaksi ajonautinnoksi. Ajovakaus ja hiljaisuus miellyttävät vaativaakin kuljettajaa ja Outlander on ehdottomasti koeajon arvoinen tuttavuus.

Mitsubishin kehittämä S-AWC-järjestelmä takaa tehon ja ajovakauden toiminnallisuuden keräämällä samanaikaisesti tietoa useista eri teknisistä järjestelmistä. Tämä lisää niin turvallisuutta, polttoainetaloudellisuutta kuin ajomukavuutta. Järjestelmän nopeus perustuu erillisten sähkömoottorien välittömään reagointiin sekä etu- että taka-akselilla. Vaativimmissa olosuhteissa voi käyttöön ottaa myös keskitasauspyörästön lukon, joka parantaa vetokykyä entisestään jakamalla vääntömomentin optimaalisesti kaikille pyörille.

Mitsubishi Outlander PHEV:n ympäristöystävällisyys on tehty helposti saavutettavaksi ja esimerkiksi lataukset voi suorittaa joko normaalisti kotona tai pikalatauksena erillisillä latauspisteillä. Kotona vaikka yön aikana suoritettava lataus vie aikaa noin viisi tuntia ja latausasemien pikalaturilla akku saavuttaa 80 prosentin tehonsa vaikkapa puolen tunnin kahvitauon aikana.

Ajettaessa Outlander valitsee itse automaattisesti sopivan ajotilan sähköajon tai hybridiajon väliltä. Sähköajotilassa käytetään vain akun sähkövirtaa, jolloin polttoaineen kulutusta tai päästöjä ei luonnollisestikaan synny. Sähköajotilan maksiminopeus on kuitenkin hyvin riittävä 120 km/h. Hybridiajossa on kaksi eri ajotapaa: sarjahybriditila sekä rinnakkaishybriditila. Sarjahybridissä bensiinimoottori toimii sähkömoottoreita avustavana generaattorina eikä sitä ole kytketty voimansiirtoon. Tapaa käytetään ajoakun varaustilan ollessa matala tai kun kiihdytetään voimakkaasti.

Rinnakkaishybriditilassa bensiinimoottori käyttää etuvetoa ja sähkömoottorit avustavat. Takana on käytössä sähkömoottoriveto ja samalla ylimääräinen energia lataa akkua. Tällöin saadaan koko kapasiteetti käyttöön esimerkiksi moottoritieolosuhteissa tai muissa vaativissa olosuhteissa.

Mitsubishi Outlander PHEV ohjaamo

Hybridiajoneuvoja käsiteltäessä itse auton ominaisuudet tahtovat helposti jäädä varjoon. Outlander PHEV:in kohdalla tätä ei pääse tapahtumaan, sillä sen verran viimeistellystä paketista on kyse. Ulkoisesti Outlander on virtaviivaisen tyylikäs ja se soveltuu niin kaupunki- kuin maaseutuympäristöön sulavasti. Sisätilat ovat hyvin nykyaikaiset ja runsaat tilat sekä tyylikäs muotoilu miellyttävät vaativaakin matkustajaa. Istuimet ovat sopivan jämerät ja oikean ajoasennon löytää monipuolisten säätöjen ansiosta helposti. Hallintalaitteiden määrä näyttää aluksi suurelta, mutta Mitsubishin loogisuuden kautta kaikki tärkeimmät säätimet on helppo löytää odotetuilta paikoiltaan. Instyle-mallin seitsemän tuuman kosketusnäyttö on myös erittäin helppokäyttöinen sekä selkeä ja sen monipuoliset ominaisuudet saa sisäistettyä aika nopeasti.

Mittaristo on hybridimallien tapaan hieman poikkeava tavallisesta autosta, mutta sen iso koko ja selkeys tekevät havainnoimisen helpoksi. Mieleen jäävä yksityiskohta on ajon päättyessä näyttöön tuleva puun lehti, jonka vihreystaso kertoo miten ympäristöystävällisesti sen kertainen ajomatka sujui. Itse akun käyttöä voikin säädellä tarkoin tarvittaessa lataamalla akkua ajon aikana tai vaihtoehtoisesti säästämällä kapasiteettia myöhempään käyttöön. Myös jarrutusenergian talteenoton säätö on mielenkiintoinen oivallus, jonka järkevä käyttö vaatii ehkä hieman opiskelua

Outlander on varusteltu erittäin kattavasti ja erityisesti Instyle Navi -varustetasolla saa jo hyvin ylellisen ajopelin. Turvallisuuteen on panostettu ja Outlanderissa on esimerkiksi seitsemän turvatyynyä, RISE-turvakori, etutörmäysvaroitin, jalankulkijoiden varoitusjärjestelmä, kaistavahti sekä mäkilähtöavustin. Multi around monitor -kamerajärjestelmä taas estää kuolleiden kulmien syntyä esimerkiksi ahtaissa tiloissa peruuteltaessa. Mukavuusvarusteita ovat vaikkapa sähkötoiminen takaluukku, automaatti-ilmastointi sekä avaimeton lukitusjärjestelmä.

Koeajossa Outlander lunasti korkeat odotukset. PHEV singahtaa sähköisesti ja äänettömästi liikkeelle hyvin reippaasti ja liikennevaloissa muut tuntuvat jäävän hieman jalkoihin. Bensiinimoottorin kytkeytyessä mukaan ei äänitaso hirvittävästi nouse ja matkanteko on leppoisan mukavaa ja hiljaista myös moottoritienopeuksissa. Polttomoottori tuleekin mukaan varsin nopeasti, mutta kyllä Outlanderin hybridi ympäristöystävällisyyslupauksensa moitteitta täyttää. Hintaa Outlanderille tulee Instyle-varustelutasolla noin 56 000 euroa, joka on tietysti kohtuullisen paljon, mutta rahalla saa luontoa kunnioittavan ajoneuvon, jolla voi surutta ajella niin kaupunkien ahtailla kaduilla kuin maaseudun sorateillä.

Lue seuraavaksi