Uutiset

Autot

Mestarijakelija kaupunkijakeluun – Renault Master 150.45 umpikorilla

Renault Masterin vankka, dynaaminen ja pyöreämuotoinen keula viestii auton tehokkuudesta. Suuret ja ilmeikkäät ajovalot sekä uusi maskisäleikkö korostavat auton luonnetta. Auton muotoihin sulautuva leveä etupuskuri suojaa koria antaen samalla autolle modernin ilmeen. Värivaihtoehtoja Masteriin on tarjolla kahdeksan perusväriä ja kaksi metallihohtoväriä.

Renault Master valmistetaan Ranskassa ISO 14001-sertifioidussa Batillyn tehtaassa ja siinä käytetystä muovista 11 % on kierrätettyä. Lisäksi 95 % auton painosta voidaan kierrättää, kun auto aikanaan romutetaan, joten ympäristöasiatkin on Renaultilla huomioitu.

Tilava ohjaamo – mukava ajaa

Renault Masterin ammattimaisesti suunniteltu ohjaamo on tilava, mukava ja hiljainen. Hallintalaitteet ja kojetaulu on suunniteltu ergonomisesti ja kuljettajan ulottuvilla on todella runsaasti säilytystiloja. Myös näkyvyys ohjaamosta on omaa luokkaansa. Masterissa istutaan melko korkealla ja ikkunapinnat ovat isot, lisäksi pitkävartiset, lämmitettävät sekä sähkösäätöiset taustapeilit laajakulmapeileillä parantavat näkyvyyttä.

ISRI:n valmistama kuljettajanistuin on jousitettu ja kuljettajan painon mukaan säädettävä. Istuimessa on säädöt kolmeen suuntaan ja se on varustettu kyynärnojalla. Myös ohjauspyörässä on korkeus- ja etäisyyssäätö. Nämä säätömahdollisuudet yhdessä tarjoavat kuljettajalle mahdollisuuden löytää helposti sopiva ajoasento.

Näppäriä ja tarpeellisia säilytysratkaisuja Masterissa on runsaasti eripuolilla ohjaamoa; ovissa on kolme erillistä lokeroa, kojelaudan päällä neljä, keskikonsolissa kaksi, joista ylemmässä on mukitelineet, hansikaslokero jäähdytyksellä, tuulilasin yläpuolella kaksi hyllyä ja matkustajien istuimen alla yksi isompi säilytystila. Lisäksi keski-istuimen selkänoja kääntyy työpöydäksi, jossa on pari säilytyslokeroa sekä mukitelineet ja johon saa haluttaessa kääntyvän alustan kannettavalle tietokoneelle. Sähköpistokkeita on kaksi, toinen keskikonsolissa ja toinen kojelaudan päällä.

Kuljettajan viihtyvyydestä ja jaksamisesta Renault Masterissa huolehtivat erinäiset vakio- ja lisävarusteet, kuten manuaalinen tai automaattinen ilmastointi, Webasto-lisälämmitin ja vakionopeussäädin sekä nopeudenrajoitin.

Työntekoa ja ajamista helpottamaan Masteriin on saatavana myös GPS TomTom -navigaattori kauko-ohjaimella, Kit Bluetooth-handsfree -yhteys matkapuhelimeen sekä radio/CD/MP3 -viritin, ohjauspyörässä olevilla napeilla. Lisäksi ajotietokoneen antamien tietojen avulla voi paremmin seurata muun muassa ajamista ja polttoaineen kulutusta.

Moduulirakenteinen alusta

Masterin modulaarinen alustarakenne, teräksinen runko ja irrotettava takapoikittaispalkki sekä esivalmius toiselle akulle mahdollistavat erilaisten päällirakenneversioiden rakentamisen käyttötarpeiden mukaan. Koeajoauton alustaversio oli L4 takaveto PP, jonka kattokorkeus oli normaali H1. Auton kokonaispaino oli 4 500 kg ja akseliväli 4 332 mm. Tälle alustalle päällirakenteen pituudet voivat vaihdella 4 289–5 468 mm välillä, koeajoautossa korin ulkopituus oli 4 900 mm.

Edessä Masterissa on Mac Pherson -tyyppinen erillisjousitus kaksoisjousihydraulivaimentimilla ja vakaajatangolla, mikä takaa hyvän tiepidon ja ajomukavuuden normaaliajossa. Jäykän, paripyörillä olevan taka-akselin jousituksesta vastaavat Masterissa kolmilehtiset teräsjouset varustettuna hydrauli- ja teleskooppivaimentimilla sekä kallistuksenvakaimella. Rengaskoko paripyörällisessä takavetoisessa Masterissa on 195/75R16 ja jarrullisen perävaunun vetomassa on 3 000 kg sekä jarruttoman 750 kg.

Tehokas ja taloudellinen moottori

Renault Masterin 2,3-litraisesta, nelisylinterisestä, Euro 5, Common Rail dCi -moottorista on valittavissa kolme eri tehoversiota: 100, 125 ja 150 hevosvoimaa. Moottorit ovat samat sekä etu- (poikittain) että takavetoisissa (pitkittäin) malleissa. Koeajamamme umpikorillinen, paripyörillä oleva takavetoversio oli varustettu tehokkaimmalla 150-hevosvoimaisella moottorilla, joka tarjoaa hyvän 350 Nm:n väännön laajalla 1 500-2 750 r/min kierroslukualueella.

Masterin Euro 5 -päästötason vaatimukset täyttävät moottorit on toteutettu EGR-jäähdytyksellä ja hiukkassuodattimella. Viimeisintä tekniikkaa sisältävän moottorin ja virtaviivaisen aerodynamiikan ansiosta Masterin hiilidioksidipäästöt on saatu erittäin alhaisiksi. Kaksoisvaimennus vauhtipyörälle ja maksimivääntömomentti, joka saavutetaan jo kierrosnopeudella 1500 r/min, tekevät Masterista miellyttävän ajaa.

Käsivalintainen, juoheasti toimiva 6-portainen vaihteisto on vakiona kaikkien tehoversioiden yhteydessä. Sen avulla saavutetaan hyvä kiihtyvyys vaihteiden optimaalisen porrastuksen ansiosta. Suurimmalla vaihteella ajettaessa auton melutaso ja kulutus laskevat tuntuvasti harvan välityssuhteen ansiosta. Myös vaihtamisvalo tuo polttoaineen säästöä, koska se kertoo kuljettajalle, milloin on ideaalinen hetki vaihtaa vaihdetta suuremmalle tai pienemmälle. Joihinkin versioihin on saatavana lisäksi 6-vaihteinen robottivaihteisto, joka tuo lisätehoa sekä pienentää polttoaineenkulutusta.

Lisävarusteena Masteriin saa myös vaihteisto- tai moottorivoimanulosoton, jonka avulla voidaan käyttää esimerkiksi kylmälaitteita, nosturia tai kippiä. Myös liukkailla tai pehmeillä pinnoilla liikkumista helpottava tasauspyörästönlukko löytyy lisävarustelistalta takavetoisiin malleihin.

Masterin kiinteä 40 000 km:n huoltoväli ja jakoketju, joka kestää koko auton eliniän, vähentävät ajoneuvon seisonta-aikoja sekätakaavat siten kaluston optimaalisen käytön.

Erinomainen turvallisuus

Kuljettajan mukavuuden ja turvallisuuden takaamiseksi Renault Masterissa on koko joukko huipputeknisiä turvallisuusvarusteita. Vakiovarustukseen kuuluvat: ABS-levyjarrut, jarrulevyjen kulumisen merkkivalo, EBV-elektroninen jarruvoimanjako, hätäjarrutehostin, sopeutuva, uusimman sukupolven ESP-ajovakaudenhallintajärjestelmä ja ASR-luistonestojärjestelmä takavetoisissa malleissa, korkeussäädettävät 3-pisteturvavyöt voimanrajoittimilla sekä kuljettajan etuturvatyyny. Lisävarusteina on mahdollista saada etumatkustajan turvatyyny ja sivuturvatyynyt, kiinteät kaarreajovalot, jotka laajentavat valaistua näkökenttää kaarteissa sekä sadetunnistin.

Päällirakenteena eristetty umpikori

Masterin päällirakenteena oli ylimarkkulaisen NEK Oy:n valmistama eristetty umpikori varustettuna 750 kg:n Focoliftin FL 750 SA -takalaitanostimella. Korin ulkopituus oli 4 900 mm, leveys 2 300 mm ja sisäkorkeus 2 100 mm ja se oli varustettu sivuovella, potkupelleillä, yhdellä sidontakiskolla ja kolmella kattovalaisimella. Lattian sidontapisteet korista puuttuivat.

www.renault-trucks.fi

www.nek.fi

Renault Master 150.45

Tekniset tiedot:

Moottori 2,3 dCi, 4-sylinterinen, Euro 5

Common Rail -dieselmoottori

Teho 107 kW (150 hv) 3 500 r/min

Vääntö 350 Nm 1 500-2 750 r/min

Vaihteisto 6-portainen manuaalivaihteisto

Kokonaismassa 4 500 kg

Omamassa 3 350 kg

Kantavuus 1 150 kg

Perävaunumassa 3 000/750 kg (jarrullinen/jarruton)

Yhdistelmämassa 7 500 kg

Akseliväli 4 332 mm

Pituus 7 750 mm

Leveys 2 300 mm

Korkeus 3 100 mm

Polttoainetankki 100 l

Renkaat 195/75R16

NEK eristetty umpikori

Ulkopituus 4 900 mm

Ulkoleveys 2 300 mm

Sisäkorkeus 2 100 mm

Takalaitanostin Focolift FL 750 SA

Alumiinilevy 2 300×1 500 mm

Nostokyky 750 kg

Miika Nyrö

 

 

Lue seuraavaksi