Uutiset

Autot

Mercedes-Benzin uusi V-sarja esittäytyi

Mercedes-Benz laittaa tila-automarkkinat uuteen uskoon tuomalla markkinoille Viano-mallisarjan korvaavan täysin uusi V-sarjan. Muunneltavuudeltaan loistava johtotähti soveltuu yhtä hyvin lapsiperheen jokapäiväisiin kuljetuksiin, vapaa-ajan harrastuksiin sekä yritysten edustuskäyttöön. Jopa kahdeksan matkustajaa kuljettavan V-sarjan turvallisuusratkaisut edustavat viimeisintä teknologiaa ja kuljettajaa avustaa peräti 11 eri avustinjärjestelmää.

Uudelle V-sarjalle on asetettu kovat tavoitteet, sillä edeltäjämalli Viano kärsi hieman syyttäkin luksusmaineestaan. V-sarjassa nämä sudenkuopat halutaan välttää ja korostetaan, että kyseessä on todella monikäyttöinen ajoneuvo, jonka hankinta on myös taloudellisesti järkevä valinta. Tila-autojen kokoluokan ajoneuvojen muotoilun, virtaviivaisuuden ja dynaamisuuden edistykselliselle tasolle vievä V-sarja onkin esimerkiksi alhaisten CO2-lukemien ansiosta onnistuttu hinnoittelemaan maltillisesti ja edullisimmillaan uutuuden saa omakseen 66 000 eurolla.

Markkinoille saapuvat ensimmäisinä V-sarjan keskipitkät versiot, joiden kokonaispituus on 5140 mm akselivälin ollessa 3200 mm. Normaalipituinen (4895 mm) ja malliston pisin (5370 mm) versio seuraavat myöhemmin ja myös nelivetoversio on jo kehitteillä ja se näkee päivänvalon uuden Vito-malliston seurana vuoden 2015 alussa. V-sarjan ajoneuvot valmistetaan Vito-malliston tavoin Espanjan Baskimaassa Vitorian tehtailla, jonne Mercedes-Benz on investoinut viime vuosien aikana satoja miljoonia euroja. Suomeen ensimmäiset V-sarjan asiakastoimitukset saapuvat kesäkuun alussa.

V-sarjan moottorivalikoimaan kuuluu kolme 2,1-litraista turbodieselvaihtoehtoa eli V 200, V 220 ja V 250 BlueTEC. V 200 ja V 220 kuuluvat Euro 5 -päästöluokkaan, mutta V 250 täyttää BlueTEC-teknologian ansiosta Euro 6-luokan vaatimukset. Moottorien teholuokat ovat 136, 163 ja 190 hevosvoimaa vääntöjen ollessa 330, 380 ja 440 newtonmetriä. Komeista teholukemista ja isosta koosta huolimatta V-sarja on myös erittäin taloudellinen, sillä yhdistetty kulutus on kaikissa malleissa noin kuusi litraa sataa kilometriä kohden. V 200- sekä V 220-malleissa on vakiovarusteena 6-portainen ECO Gear -manuaalivaihteisto ja V 250 BlueTECissä nykyaikainen 7G-Tronic Plus -automaattivaihteisto Direct Select -valitsimella sekä ohjauspyörän vaihdevalitsimilla. Automaattivaihteisto on saatavissa myös muihin malleihin valinnaisvarusteena ja sen yhteydessä on eri ajo-ohjelmia tarjoava Agility Select -toiminto.

V-Sarjaan on tarjolla kaksi eri varustelutasoa (V-sarja sekä V-sarja Avantgarde) ja lisävarustepaketteina voi valita Exterior Sports- ja Interior Design-lisävarustepaketit. V-sarja on jo vakiovarustelultaan todella edustava ajoneuvo, sillä vakiona saa esimerkiksi informaatiojärjestelmän 7-tuumaisella monitoiminäytöllä, monitoimiohjauspyörän 12 toimintopainikkeella sekä Audio 20 USB CD -järjestelmä. Myös istuinten koko ja niiden järjestys on yksilöllisesti muokattavissa ja valittavissa on niin yhden, kahden tai kolmen matkustajan istuimia. Ylellisyyttä haluavalle on tarjolla Mercedes-Benzin henkilöautomalleista totutulla tavalla myös rajoitettu Edition 1 -varusteversio. Erikoisversiossa on esimerkiksi 190 hevosvoiman moottori, automaattinen 7G-Tronic Plus -vaihteisto, urheilujousitus tai Agility Control -alusta.

V-sarjaan on saatavilla Mercedes-Benzin E- ja S-sarjoista tuttu Intelligent Drive -turvajärjestelmä. Kuljettajaa avustaa parhaimmillaan 11 eri järjestelmää, joista vakiovarusteluun kuuluvat esimerkiksi sivutuuliavustin sekä kuljettajan vireystilan huomioiva Attention Assist -järjestelmä. Lisävarusteena ovat valittavissa vaikkapa pysäköintiavustin, etäisyysavustin, katveavustin sekä automaattiset kaukovalot. Useimmat näistä järjestelmistä ovat saatavissa nyt ensimmäisen kerran myös tila-autojen kokoluokkaan.

Koeajoautonamme oli keskipitkä V 250 Blue TEC, jossa on 190 hevosvoiman moottori sekä nykyaikainen 7G-Tronic Plus -automaattivaihteisto Direct Select -valitsimella. Ulkoisesti V-sarjalaisen kyllä tunnistaa Vitojen sukulaiseksi, mutta samalla ajoneuvossa on huomattavasti myös henkilöautomaisia piirteitä. Tyylikkäät kylkilinjat korostavat virtaviivaisuutta ja antavat ajoneuvosta todellista matalamman vaikutelman. Puskurit, peilikotelot, kylkilistat ja maski ovat jo vakiovarustelussa korin värisiä. Keulassa huomio kiinnittyy etuvalojen tyylikkääseen ”silmäripsimuotoiluun”, joka korostaa auton linjakasta muotoilua.

Autoon noustessa huomio ohjaamossa kiinnittyy tyylikkyyteen ja käytettävien materiaalien laadukkuuteen. Keskikonsolin Touchpad-kosketuslevy korostuu nykyaikaisen muotoilun ansiosta ja myös mittariston rohkeat linjat kertovat innovatiivisuudesta. Matkustamossa korostuu monipuolisuus sekä muunneltavuus ja istuimien suunnat ovat helposti käännettävissä. Lisävarusteena voi valita esimerkiksi matkustamon keskiosaan sijoittuvan taittopöydän, tavaratilan tilanjakojärjestelmän tai avattavan takaikkunan.

Matkaan lähtö onnistuu V-sarjalaisen kanssa vaivattomasti. Oikea ajoasento löytyy monipuolisten säätöjen ansiosta helposti ja kaikki hallintalaitteet sijaitsevat loogisesti siellä missä niiden olettaakin olevan. Myös Touchpadin käyttö tulee nopeasti tutuksi ja sen saamat innovaatiopalkinnot ymmärtää helposti. Automaattivaihteisto kuljettaa miellyttävän pehmeästi ja matkanteossa huomio kiinnittyy erittäin matalaan äänitasoon, sillä keskustelu kuljettajan paikalta matkustamoon onnistuu mainiosti myös ilman kaiutintoiminnon käyttöönottoa. Tien päällä myös turvajärjestelmät muistuttavat olemassaolostaan ja katve-, kaista- sekä törmäyksenestoavustin tulevat varmasti huomioiduksi.

Mikäpä sopisi paremmin ylellisen ajoneuvon koeajokohteeksi kuin saksalaisen jetset-luokan suosima Syltin lomasaari Saksan luoteiskulmassa.  Matkan varrelle oli varattu mukavasti vaihtelua, sillä tarjolla oli pikkukaupunkien halki kulkevia idyllisiä pikkuteitä sekä reipas E45-moottoritie-etappi, jossa oli mahdollisuus ottaa moottorista mittaa myös nopeusrajoituksettomilla alueilla. Valitettavasti toisena koeajopäivänä vallitsi hyvin sateinen sää, joten nopeudet säilyivät hyvin maltillisina. Koeajon hauskin osuus oli kuitenkin Sankt-Peter-Ordingin lomakohteen ranta-alueella, jossa ajoneuvojen likaamisen kustannuksella pääsi nauttimaan pehmeällä hiekalla ajelemisesta. Hiekan sai lentämään toden teolla, kun valitsi Agility Select -toiminnoista sport-kytkennän päälle ja laittoi kaasua hieman reippaammin pohjaan.

Lue seuraavaksi