Uutiset

Autot

Mercedes-Benz GLE Coupé 350 d 4Matic

Mercedes-Benz on hyvin tunnettu erittäin kattavasta ajoneuvovalikoimastaan ja tarjonnasta on vaikea löytää puutteita. Myyntipuolella Stuttgartissa on huomio luultavasti kiinnitetty BMW X6:n menestykseen ja niinpä nyt markkinoille saapuva GLE Coupé -mallisto tuleekin tosissaan haastamaan kilpailijansa katumaasturien luokassa.

Mercedes-Benz toi markkinoille tänä syksynä suositun M-sarjan korvaavan GLE-malliston, joka yhdistää kaupunki-, maantie- ja maastoajo-ominaisuudet monikäyttöiseksi kokonaisuudeksi. Nelivetoisen GLE-sarjan perusperiaatteena on ollut nykyaikaisten ja tehokkaiden voimalinjojen, erinomaisen käsiteltävyyden ja ajomukavuuden yhdistäminen SUV-luokan vankkaan rakenteeseen. GLE-sarja onnistuu täyttämään nämä vaatimukset ja tarjolle tuleekin Mercedes-Benzin tapaan kattava mallisto, johon kuuluu kuusi eri moottorivaihtoehtoa. Autoilija, joka haluaa vielä korostaa yksilöllisyyttä ja urheilullisuutta dynaamisen ulkonäön kautta, voi suunnata katseensa GLE Coupé -malliin, jonka yksilöllisyys ja persoonallinen muotoilu kääntävät katseet kaikissa tilanteissa.

GLE Coupé on saatavana sekä diesel- että bensiinikäyttöisenä vaihtoehtona, joista GLE 350 d 4Matic -dieselmallissa on kolmelitrainen turboahdettu V6-suoraruiskutusmoottori. Tehoa dieselissä on mukavat 258 hevosvoimaa ja vääntömomentti on 620 Nm. Dieselmallin kulutus on kokoon nähden mainio 6,9-7,2 litraa satasella ja auto täyttää myös Euro 6 -päästönormit. Samaan päästöluokkaan kuuluvat myös bensiinimalliston ajoneuvot, joista ehkä kaupallisin maassamme on GLE 400 4Matic Coupé, jossa on kolmelitrainen turboahdettu suorasuihkutusmoottori. Voimaa löytyy 333 hevosen verran ja vääntöä 480 Nm.

Mikäli tehoa haluaa vielä enemmän eikä taloudellisesti ole ongelmia, voi tietenkin kääntyä GLE-malliston kolmen AMG-version (GLE 450 AMG, GLE 63 AMG ja GLE 63 S AMG)puoleen. AMG-malleissa on tarjolla yksi V6-versio sekä kaksi V8-voimanpesää hevosvoimaluokkien kulkiessa 367 ja 585 kappaleen välissä. GLE-malliston kiihtyvyys on jo dieselissä mukavat seitsemän sekuntia nollasta sataan ja bensapuolella päästään parhaimmillaan neljän sekunnin tuntumaan.

GLE Coupén perusmalleissa käytetään 9G-Tronic-automaattivaihteistoa, jonka Dynamic Select -järjestelmässä on viisi ajotapavaihtoehtoa: Individual, Comfort, Slippery, Sport ja osissa malleista Sport +. Jo nimet kertovat paljon käyttötarkoituksista ja Individual-vaihtoehdossa voi ohjelmoida haluamansa ominaisuudet tarkoin. Dynamic-vaihtoehdot vaikuttavat esimerkiksi jousituksen, ohjauksen, moottorin säätöjen ja käyntiäänen, mittariston sekä ajovalojen toimintatapaan. GLE AMG 63 ja 63 S -malleissa käytetään seitsemänportaista AMG Speedshift Plus 7 G-Tronic -vaihteistoa.

GLE Coupé -mallisto on täysin nelivetoinen ja 350- sekä 400-malleissa 4Matic-järjestelmä jakaa voiman tasan etu- ja taka-akselin välillä. AMG-malleissa puolestaan käytetään jakoa 40:60, joka soveltuu hyvin voimakkaisiin ajoneuvoihin. Etenemiskykyä ja vakautta lisäävät nelivedon lisäksi useat avustinjärjestelmät, joita ovat esimerkiksi ASR-vetoluistonesto, mutka-ajoavustimella varustettu ajovakaudenhallintajärjestelmä ESP sekä Adaptive Break -jarrujärjestelmä.

GLE Coupé -sarjan ajoneuvoissa käytetään joko Agility Control -teräsjousitusta tai Airmatic-ilmajousitusta, joka on yhdistetty jatkuvasti säätyvään ADS Plus -alustavaimennukseen. Tämä takaa hyvän vierintämukavuuden sekä korkean ajodynamiikan tason sopeutumalla pyöräkohtaisesti ajotilanteisiin sekä tien kuntoon ja esimerkiksi kallistus- ja nyökkäysliikkeitä voidaan vähentää kaarteissa tai jarrutuksissa. Korkeustason säädöillä voi helpottaa ajamista esimerkiksi raskaan kuorman kanssa ja suurissa nopeuksissa Sport- sekä Sport Plus -ajo-ohjelmilla voi korin tasoa laskea jopa 25 millimetriä

Citymaastureihin yhdistetään useimmiten runsas mukavuus- ja turvallisuusvarusteiden määrä, eikä GLE Coupé tee poikkeusta. Vakiovarusteluun kuuluvat esimerkiksi sähkötoiminen Easy-Pack-takaluukku, peruutuskamera, sivutuuliavustin, törmäyksenestoavustin ja jarruavustin. Nykyaikainen Infotainment-järjestelmä sisältää puolestaan Audio 20 CD:n, seitsemän tuuman monitoiminäytön, aktiivisen pysäköintiavustimen, ILS-valojärjestelmän sekä Mercedes-Benzin connect me -palvelut.

Kuten arvata saattaa, GLE:n lisävarustelulista on hengästyttävän pitkä. Varustelupaketeilla voi sisutuksen tasoa sekä ajoneuvon ulkonäköä muokata haluamaansa suuntaan ja turvallisuutta sekä käyttömukavuutta saa lisättyä uskomattoman monilla tavoilla. Varusteista voi mainita vaikkapa liikennemerkkitunnistuksen, takamatkustamon viihdejärjestelmän, 22-tuuman renkaat sekä sähköisesti esiin käännettävän vetokoukun perävaunun vakautuksella. Valinnaisuuden määrän varjopuolena on tietenkin niiden hinta, sillä maltillinenkin asiakas huomaa helposti ajoneuvon hinnan kohonneen jopa kymmenillä tuhansilla listaostoksia tehtäessä.

GLE Coupé herättää kaikkialla harvinaisen paljon huomiota ja sen muotoilusta saa kysymättäkin kuulla niin kiittäviä kuin ihmetteleviä kommentteja. Coupé on pituudeltaan lähes viisimetrinen ja sen takaosan voimakkaasti kaareutuva kattolinja jakaa mielipiteitä. Voimakkuutta uhkuva muotoilu on joidenkin mielestä jopa aggressiivinen eivätkä 20-tuumaiset renkaat ainakaan vähennä tunnelmaa. Moni myös epäili matkustamon tilavuutta, mutta katon kaarevuudesta huolimatta takana matkustaa pää pystyssä hieman pidempikin henkilö.

Koeajoimme Mercedes-Benz GLE Coupé 350 d 4Matic -mallin Suomen syksyisissä olosuhteissa ulkonäön sekä ennakkoarviointien asettaessa riman varsin korkealle. Heti sisään noustessa huomaa henkilöautomaisen muotoilun hämäävyyden, sillä GLE on korkea auto ja astinlaudalle on käyttöä. Kuljettajan istuin on taattua johtotähden tasoa ja miellyttävän ajoasennon löytää sähköisten säädinten avulla vaivatta. Näkyvyys ohjaamosta on hyvä joka suuntaan ja riittävän isot peilit lisäävät turvallisuutta. Koeajoautossamme oli 360 asteen kameralla varustettu pysäköintipaketti, joka osoittautui hyvin hyödylliseksi. Sulavalinjaisen ajoneuvon kulmat tulivat hyvin esille ja tästä avustimesta on todella hyötyä jokapäiväisessäkin autoilussa.

Mercedes-Benz GL Coupe maasto

Koeajoomme sisältyi niin kaupunkiajoa, maantie- sekä moottoritieosuuksia ja mökkiteiden hiekkatietaipaleita. Kaupungissa kokoonsa nähden ketterä GLE sompailee sujuvasti ja moottoritiellä nauttii auton hiljaisuudesta. Maastoonkin GLE:llä kyllä uskaltaa mennä ja korkea maavara antaa hyvin mahdollisuuksia reitinvalintoihin. Mikään turveurakoitsijan ykkösvaihtoehto ei citymaasturi luonnollisestikaan ole, mutta kyllä tällä peruskäyttäjän vaatimukset etenemisen suhteen täyttyvät. Kaikessa ajossa korostuu erityisesti vaivattomuus, joiden takana on toimivat alustaratkaisu, pehmeästi vaihtava automaatti sekä sopivasti reagoiva ohjaus. GLE käyttäytyy odotetun sulavasti ja kulku on helppoa ja jopa yllätyksetöntä. Comfort-ajotapa soveltuu miltei kaikkiin olosuhteisiin, mutta onneksi Sport-asennossa V6-moottori pääsee näyttämään ärhäkkäimpiä piirteitään ja GLE osoittaa mihin se halutessaan pystyy. Voi vain kuvitella mitä AMG-version V8 saa aikaan.

Mercedes-Benz GL Coupe

Kaiken kaikkiaan Mercedes-Benz GLE Coupé täytti sille asetetut odotukset ja auto soveltuu erinomaisesti vaikkapa hevoskärryn tai perävaunun vetotöihin. Ajo-ominaisuudet sekä mukavuustaso riittävät vaativimmillekin autoilijoille ja lompakon niin salliessa saa lisävarustelistasta täydennettyä ominaisuuksia vielä huomattavasti. Mikään myyntitilastojen kärkinimi ei malli ole, sillä GLE Coupén hinta on edullisimmillaan noin sata tuhatta ja AMG-V8-biturbojen hinta tuplaa budjetin.  Mikäli toiveautona on ollut vaikkapa BMW X6, kannattaa ehdottomasti tutustua myös GLE Coupén tarjoamaan vaihtoehtoon.

Lue seuraavaksi