Uutiset

Autot

Mekonomen kasvaa kumppanuuksilla

Autohuolto Viinikka

Pohjoismaissa vahvan Mekonomen-ketjun myymälät rantautuivat Suomeen kuluvan vuosikymmenen taitteessa. Verkostoa halutaan vahvistaa nyt franchising-kumppaneiden luotsaamilla korjaamoilla. Pääkaupunkiseudulla tunnettu Autokorjaamo Viinikka Oy liittyi ketjuun loppuvuodesta.

Vuodesta 2007 pääkaupunkiseudulla toiminut ja eritoten taksiyrittäjien vankkaan suosioon ajanut Ari Viinikan luotsaama Autokorjaamo Viinikka Oy siirtyi lokakuussa uuteen aikakauteen liittymällä kasvuhaluiseen Mekonomen-ketjuun.

”Vahva halu toiminnan kehittämiseen sekä edistyksellinen varaosaohjelma yhdessä kustannuksiltaan kilpailukykyisen franchising-toiminnan kanssa olivat ainakin meidän kohdalla ratkaisevia tekijöitä”, summaa Ari Viinikka Helsingin Heikinlaaksossa sijaitsevassa toimipisteessä. Perinteikkään toimijan Heikinlaaksossa ja Korsossa sijaitsevissa toimipisteissä jatketaan edelleen monimerkkikorjaamoperiaatteella, joskin uusien tunnusten ja uusien sävyjen lomassa.

”Asiakkaiden kannalta merkittävimmät muutokset liittyvät niin ulkoiseen ilmeeseen kuin uuden varaosaohjelman mukanaan tuomaan, ennalta tehtävään erittäin tarkkaan hinta-arvioon”, lupaa Viinikka, jonka mukaan kooltaan iso toimija mahdollistaa myös kilpailukykyisesti hinnoitellut varaosat.

Tammiston varaosavarastoa huomattavasti suurempi, kaikkia toimipisteitä palveleva keskusvarasto sijaitsee Tukholman eteläpuolella Strängnäsissä, mistä on päivittäiset yhteydet myös Suomeen. Iltapäivällä, viimeistään 15.30 tehdyt tilaukset saapuvat Suomeen seuraavaksi päiväksi ollen asentajien ulottuvilla heti puolen päivän jälkeen.

Viinikan mukaan vajaan 80 000 nimikkeen varastolla Strängnäsissä kerätään päivittäin 28-38 000 riviä ketjun 300 myymälän ja 2200 korjaamon tarpeisiin.

”Toiminta keskusvarastolla on mielestäni hyvin kehittynyttä ja joustavaa, mistä kertoo muun muassa henkilöstöresurssien joustava käyttö. Mahdollisten virheiden korjaamiseen ja erityisesti niiden ennaltaehkäisyyn panostetaan myös huomattavan paljon”, kertoo Viinikka kokemuksistaan uudesta kumppanista.

Mekonomen on ennakkoluulottomalla tavalla tuonut markkinoille myös uusia palveluita ja toimintatapoja.

”Keskusvarasto palvelee renkaiden kausisäilytyksessä ketjun pieniä korjaamoita, joilla ei ole mahdollisuuksia omaan varastointiin. Renkaat kulkevat paikallisen korjaamon ja keskusvaraston välillä varaosien kanssa samassa logistiikkaketjussa. Niin, ja tarvittaessa renkaat vaihdetaan samalla käynnillä myös uusiin”, kertoo Viinikka ketjun Ruotsissa tarjoamista palveluista.

Pohjoismaisia asiakkaita neljän vuosikymmenen ajan palvellut Mekonomen-ketju tarjoaa asiakkailleen laajan valikoiman autoilussa tarvittavia varaosia ja tarvikkeita. Suomen ensimmäinen myymälä avattiin vuonna 2010, jonka jälkeen verkosto on kasvanut maltillisesti nykyiseen kuuden myymälän laajuuteen. Lähivuosien tavoitteena yrityksellä on kasvaa merkittäväksi toimijaksi myös suomalaisten autoilijoiden parissa. Omien myymälöiden ohella laajentumista tehdään franchising-periaatteella toimivien yrittäjävetoisten korjaamoiden avulla.

Pääkaupunkiseudulla toimivan Ari Viinikan kokemusten mukaan ketjua ja sen toimintaa halutaan kehittää asiakaslähtöisellä ja yrittäjäystävällisellä tavalla päivittäisiä toimintoja viilaamalla.

Viinikan mukaan parisenkymmentä henkilöä työllistävä ja kahdessa pisteessä toimiva Mekonomen autohuolto Viinikka Oy on tunnettu pääkaupunkiseudulla erityisesti taksiyrittäjille suunnatuista palveluista.

”Takseihin tehtävistä huolloista ja korjauksista kertyy nelisenkymmentä prosenttia liikevaihdostamme”, summaa Viinikka, jonka mukaan palvelutarjontaan kuuluu niin yksittäiset lampunvaihdot, moottorikorjaukset kuin mittavat kolari- tai ruostevauriokorjauksetkin. Viinikan luotsaamassa korjaamossa on panostettu huomattavissa määrin myös kone- ja laitekantaan, jonka turvin hoituvat myös ilmastointilaitteisiin, laseihin tai alkolukkoihin liittyvät työt.

”Nosturikantamme on mitoitettu invataksien mukaan, mikä on tuonut mukanaan vankan aseman myös paketti- ja matkailuautoihin tehtävissä töissä”, muistuttaa Viinikka luoden silmäyksen korjaamotilaan, missä on nähtävillä suomalaisen ajoneuvokannan koko kirjo.

Yhtäällä korjataan harrastekäytössä olevaa museoautoa, toisaalla tehdään jakopääremonttia käyttöautoon ja onpa työn alla myös määräaikaishuollossa poikkeava, takuunalainen edustusautokin.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi