Uutiset

Autot

Maistiaiset Vehon linja-autovalikoimasta

Veho oy oli maaliskuussa kiertueella linja-autokalustolla. Otimme maistiaiset pienempien linja-autojen kokoluokassa erittäin suositusta Mercedes-Benz Sprinteristä sekä Mercedes-Benz Tourismosta ja Setra S 515:sta, jotka kuuluvat noin 50-paikkaisten turistiautojen kokoluokkaan.

Veho oy:n maahantuomista linja-automerkeistä Mercedes-Benz oli viime vuonna markkinajohtaja Suomessa, paljolti pienemmän kokoluokan linja-autoissa erittäin suositun Sprinterin ansiosta. Vehon toinen linja-automerkki, Setra, sijoittui ensirekisteröintitilastossa jaetulle kahdeksannelle sijalle, vain pari kappaleen päähän kuudennesta sijasta.

Sprinter

Mercedes-Benz Sprinter uudistui viime vuonna. Mallivaihdoksen aiheuttamat hetkelliset rajoitukset saatavuudessa ovat ohi, ja linja-autoaihioiksi soveltuvien raskaiden versioiden tuotanto on normaalissa vauhdissa.

Mercedes Benz Sprinter Avestarkin korityöllä tarjoaa kuljettajalle hyvän työympäristön ja matkustajille mukavat oltavat.

Vehon kiertueella mukana oli kaksi Avestarkin varustamaa 19-paikkaista autoa, jotka erosivat toisistaan koripituuden ja sen mukaisesti tavaratilan suuruuden osalta. Lisäksi mukana oli Autosisustus Kare Tervosen invavarusteinen auto.

Koeajolla käytiin Avestarkin lyhyempikorisella autolla. Lyhyen lenkin perusteella voi sen todeta olevan mukava sekä matkustaa että ajaa. Sprinter oli nuukailematta varusteltu eikä kaikkiin hienouksiin ehtinyt edes tutustua. Laaja multimedianäyttö ja mittariston infonäyttö vaativat hieman perehtymistä, ennen kuin kaikkia ominaisuuksia oppii sujuvasti käyttämään. Sama pätee uudistuneeseen ohjauspyörään, jolla hallitaan suurta määrää auton toiminnoista.

Ajaminen uudella Sprinterillä on miellyttävä kokemus. Automaattivaihteiston käyttö on helppoa ja toiminta sujuvaa. Nahkapintainen ohjauspyörä sopii hyvin käteen, ja sen vasemmassa puolassa olevilla painikkeilla hallittava mukautuva vakionopeussäädin tekee matka-ajosta vaivatonta.

Tourismo

Mercedes-Benz Tourismossa kuljettajan paikalta näkymät ovat päivittyneet. Yleisilme on Setrassa samankaltainen, mutta yksityiskohdat poikkeavat toisistaan.

Hiljattain uudistunut Mercedes-Benz Tourismo on saanut uutta ilmettä sekä ulkokuoreen että sisätiloihin. Muun muassa kojetaulu on uudistunut. Kiertueella mukana oli 50-paikkainen, 12,3-metrinen versio, joka sopii sekä pitkän matkan linjaliikenteeseen että tilausajokäyttöön.

 

Maantiellä Mercedes-Benzin omaa valmistetta oleva 7,7-litrainen moottori antaa leppoisan kyydin. Tehoa moottorissa on 260 kW eli 354 perinteistä hevosvoimaa, ja vääntömomenttia 1 400 Nm. Tyhjällä autolla ei osannut enempää kaivata tasaisilla pohjalaisilla teillä. Vaihteiston ja moottorin yhteistoiminta on mallikasta, sillä siihen ei kuljettajana tule kiinnittäneeksi mitään huomiota.

Setra

Linja-auto voidaan varustella hyvin laajalla skaalalla. Daimler-yhtiön linja-autotarjonnassa on malleja jokaiseen tarpeeseen, ja kun vaatimustaso turistiautossa kasvaa kyllin korkeaksi, on oikea valinta Setra. Sitä voisi jossain mielessä verrata Mercedes-henkilöautojen Maybach-malleihin. Vehon linja-autotarjonnassa Setran mallit jatkavat siitä, mihin Tourismo yltää.

Setra S 515 HD kuuluu valmistajan Comfort Class -mallistoon.

Koeajossa ollut Setra S 515 HD oli Tourismon tapaan 12,3 metriä pitkällä korilla varustettu kaksiakselinen auto. Se edustaa Comfort Class -mallistossa niin sanotusti pientä päätä, ollen HD-versioiden toiseksi lyhyin. Kuljettajan paikka muistuttaa ensivilkaisulla Tourismon vastaavaa, mutta tarkemmin katsoen eroja onkin yllättävän paljon.

Setran moottorina on Mercedes-Benzin 10,7-litrainen, jonka teho on 315 kW (428 hv) ja suurin vääntömomentti 2 100 Nm. Vaihtoehtona on saman moottorin 335 kW:n versio, jossa on 100 Nm enemmän vääntömomenttia.

On tietysti kuljettajan kannalta mukavaa, kun autossa on voimaa, mutta on muistettava, että se ei synny tyhjästä. Tehokkaalla autolla ajaessa kuljettajalta vaaditaan tarkkuutta ajamiseen, jottei polttoaineen kulutus kasva tarpeettoman suureksi. Setran automaattinen vaihteisto ja mukautuva vakionopeussäädin ovat helpottamassa kuljettajan taloudellista ajamista.

Lue seuraavaksi