Uutiset

Autot

LED-linjakilpi huomionherättäjänä

Pääkaupunkiseudulla kohta kuuden vuosikymmenen ajan toiminut Taksikuljetus Oy on ollut aktiivinen ja ennakkoluuloton toimija erilaisten kutsu- ja palveluliikenteiden parissa. Hannu Virtasen luotsaamassa yrityksessä astuttiin viime vuoden loppupuolella uuteen palvelukonseptiin, joka tunnetaan Kutsuplus-palveluna.

”Edelleen kokeilu- ja käynnistysvaiheessa olevaa Kutsuplus-liikennettä ajetaan kaikkiaan kymmenellä täysin samanlaisella autolla. Meillä on seitsemän autoa ja toisella palvelutarjoajalla, Korsisaari-yhtiöillä on kolme autoa”, kertoo Virtanen Kehä I:n sisäpuolella tapahtuvasta kutsuliikenteestä.

HSL:n tilaamaan Kutsuplus-liikenteeseen haluttiin saada modernia ja osin myös massasta poikkeavaa kalustoa. Lopulta liikennöitsijöiden valinta kohdistui virolaisen Avestarkin varustelemiin Mercedes-Benz Sprintereihin, jotka tarjoavat yhdeksän matkustajapaikkaa. Liikenteen tilaajana HSL halusi autoihin raikasta ilmettä, jota etsittiin muun muassa valkoista LED-tekniikkaa hyödyntävistä linjakilvistä.

”Halusimme Kutsuplus-autojen erottuvan muodoiltaan samankaltaisista linja-autoista”, kertoo HSL:n kalustoinsinööri Petri Saari, jonka mukaan valkoinen teksti erottuu pienikokoisesta autosta keltaista tekstiä selvemmin. Valkoista tekstiä hyödyntävä linjakilpi on edelleen suhteellisen harvinainen näky, mikä omalta osaltaan lisää niiden huomioarvoa.

Hanover Displays-linjakilpien eduksi on laskettava myös helppokäyttöisyys. ”Kilven käyttämän logiikan oppii helposti. Ainoa havaitsemani puute liittyy muistipaikkoihin, joita ei voi selata listalta hakien”, harmittelee Kutsuplus-kuljettajana toimiva Heikki Seppälä.

Englantilainen, Suomen Bussipalvelu Oy:n edustama kilpivalmistaja on sittemmin saanut varsin vankan jalansijan Taksikuljetuksen laivastossa, sillä Virtanen on hankkinut Hanoverin linjakilpiä myös muuhun kalustoon. Tällä hetkellä englantilaisia kilpiä on käytössä kymmenkunta ja Virtasen mukaan kokemukset niin toimintojen monipuolisuudesta kuin teknisistä ratkaisuistakin puoltavat myös jatkossa yhdessä merkissä pitäytymistä.

Linjakilpien näkyvyys on matkustajien kannalta erittäin tärkeä seikka, koska Kutsuplus-liikenteessä hyödynnetään olemassa olevaa pysäkkiverkostoa. Linjakilven tekstin perusteella asiakkaat osaavat pysäyttää oikean auton. Virtasen mukaan englantilaisen Hanoverin linjakilven tekniikka mahdollistaa myös lukuisat asiakaspalvelun tasoa parantavat sovellukset. Hänen mukaan esimerkiksi asiakkaan tilausnumeron tai ryhmän nimen esittäminen linjakilvessä olisi yksi tällainen.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi