Uutiset

Autot

Kuormaa peräkärry oikein!

Turvallista perävaunumatkaa

Trafista muistutetaan, että kesäliikenteen turvallisuutta voi parantaa muun muassa kiinnittämällä huomiota maanteillä yleistyvien peräkärryjen oikeaoppiseen kuormaukseen. Vaaratilanteita syntyy kasattaessa perävaunuun rakenteita rasittavaa ylikuormaa.

”Rakenteiden pettäessä vauhdissa vahingot voivat olla itselle ja kanssaliikkujille vakavat. Kuorma pitää olla hyvin kiinnitetty ja sidottu, jotta se ei pääse heilumaan tai irtoamaan. Kuorma ei myöskään saa pölytä häiritsevästi. Esimerkiksi multalasti tulisi aina peittää huolellisesti vaikkapa pressulla”, opastaa Trafin Jussi Pohjonen, jonka mukaan pahin virhe on lastata peräkärry takapainotteiseksi. Takapainoinen kuormaus nostaa vetoaisaa, joka puolestaan nostaa auton takaosaa ylöspäin.

”Takapainotteinen kuormaus heikentää ajoneuvon hallintaa. Se syntyy helposti etenkin, jos lastina on pitkää tavaraa”, Pohjonen muistuttaa.

Ne kuormausohjeet

Kuorman kiinnitys on tehtävä huolellisesti kunnollisilla sidontavälineillä niin, ettei kuormasta pääse putoamaan mitään tielle. Auton rekisteritiedoista löytyy yleensä merkintä perävaunun suurimmasta sallitusta kytkentämassasta jarruin ja jarruitta sekä suurin sallittu yhdistelmämassa. Sivusuunnasta katsottaessa perävaunun lasti ei saa ylittää sen laitoja, ellei kyseessä ole veneen kuljetus. Takaa laita saa ylittyä maksimissaan kahdella metrillä.

”Jos lasti ylittää takalaidan yli metrillä, pitää ylittyvä kohta ehdottomasti merkitä punaisella tai punakeltaisella lipulla. Samoin ajo-olosuhteet tulee huomioida – pimeällä tai hämärällä ajettaessa tulee käyttää punaista valaisinta”, Pohjonen kertoo.

Nopeus ja peräkärryn kunto

Tieliikenneonnettomuuksia voi ehkäistä huolehtimalla säännöllisesti perävaunun valojen ja renkaiden kunnosta.

”Ennen matkaa pitää tarkastaa perävaunun renkaiden paineet ja kunto sekä valojen toiminta. On tärkeää varmistaa, että kärryn ja auton välinen kiinnitys lukittuu kunnolla”, muistuttaa Trafin yksikönpäällikkö Otto Lahti. Kesäliikenteessä on myös syytä ajoneuvosta huolimatta pitäytyä nopeusrajoituksissa. Perävaunun kanssa ajettaessa suurin sallittu nopeus on 80 km/h.

Lue seuraavaksi