Uutiset

Autot

Koulut alkavat: liikenne on yhteispeliä

Jokainen päivä liikenteessä vaatii tarkkaavaisuutta, mutta erityisen tärkeää se on juuri nyt, kun koululaiset palaavat kesälaitumilta kännyköineen ja kavereineen. Lapset puolestaan ovat herkästi kiinni ympäristön virikkeissä eivätkä seuraa autoja, ja kiire saattaa saada myös aikuiset unohtamaan tarkkaavaisuuden. Ison auton ohjaamoon  voi jäädä myös katvealueita, joista pienimpiä kulkijoita on vaikea havaita.

SKAL haastaa kaikki tienkäyttäjät – autoilijat, pyöräilijät kuin jalankulkijatkin – sitoutumaan liikenneturvallisuuteen. Näin koululaisten matkasta voidaan tehdä turvallinen ja onnistunut.

–  Liikenneturvallisuus on kaikkien asia, eikä siihen voi koskaan panostaa liikaa. Autoilijoiden tulee noudattaa nopeusrajoituksia ja huolehtia, että koulujen lähellä liikkuessa ollaan tavallista tarkkaavaisempia. Myös pyöräilijöiden, sähköpotkulautailijoiden ja jalankulkijoiden on noudatettava liikennesääntöjä ja pidettävä katse liikenteessä, sanoo SKALin puheenjohtaja Jani Ylälehto.

SKAL kannustaa myös vanhempia, huoltajia ja kouluja keskustelemaan lasten kanssa liikenneturvallisuudesta ja ohjeistamaan heitä turvalliselle koulutielle. Oman alueen kuljetusyrittäjiä voi lähestyä ja pyytää kertomaan raskaan liikenteen ajoneuvoista koululle.

– Olemme yhdessä vastuussa siitä, että lapsemme oppivat turvalliset liikennekäytännöt, jotka kulkevat heidän mukanaan läpi elämän. Liikenne ei ole sooloilun paikka, olemme siellä aina yhdessä toisten kanssa, Ylälehto päättää.

SKALilla on pitkät perinteet kouluissa ja päiväkodeissa tehtävästä liikennekasvatustyöstä. SKALin jäsenyhdistykset ja kuljetusyrittäjäjäsenet järjestävät viranomaisten kanssa yhteistyössä liikenneturvallisuustapahtumia kouluissa ja päiväkodeissa. Tapahtumissa kerrotaan turvallisesta tienylityksestä ja heijastimen käytöstä. Lapset saavat myös tutustua kuljetuskalustoon sekä pääsevät näkemään, miltä maailma näyttää ison auton ratin takana. 

Lue seuraavaksi