Uutiset

Autot

Kalusto näyttävään kuntoon

Turun Länsi-Vankkurit Oy on perheyritys, jonka toimipiste on aivan Turun matkustajasataman kupeessa. Merkkiedustuksina heillä ovat Kabe ja Adria. Uusien myynnin seurauksena myös vaihtokalustoa on varsin hyvä valikoima. Täyden palvelun caravan-talona Länsi-Vankkurit kunnostaa ja fiksaa vaihtokalustonsa omana työnä.

”Kun kaluston kemiallista kunnostamista tehdään työnä, ovat sopivat laitteet ja aineet ratkaisevassa asemassa työn onnistumisen kannalta”, tietää Petteri Uusilehto Länsivankkureilta. ”Käytämme Presta- ja Malco-tuotteita kaluston puhdistamiseen ja viimeistelyyn. Käyttökokemukset näistä tuotteista ovat niin hyviä, että kovin helposti emme lähde edes kokeilemaan muita tuotteita.”

Presco Oy

Uusilehdon mainostamat Presta- ja Malco-tuotteet ovat Suomessa Presco Oy:n edustamia tuotteita. ”Itse asiassa molemmat tuotteet ovat saman tehtaan eri tuotemerkkejä. Malco on tehtaan nimi ja tuotelinja on alun perin suunnattu autofiksaamoiden viimeistelytuotteiksi, kun Presta taas on ollut automaalaamoiden tuotelinjaa”, kertoo Presco Oy:n Jari Nurkkala, joka oli tullut Länsivankkurelle esittelemään tuotteitaan.

”Näitä tuotteita on tehty jo vuodesta 1953 lähtien Jenkeissä, mutta Suomeen näitä on tuotu vasta 12 vuoden ajan. Tuotteet ovat olleet ammattilaisille suunnattuja ja kuluttajakoon pakkaukset ovat tulleet markkinoille vasta pari vuoden sisään. Erittäin laajan puhdistus- ja hoitotuotteiden tarjonnan rinnalla meillä on tarjolla työssä tarvittavat välineet.”

Matkailuajoneuvo oma juttu

Matkailuautoilla ja -vaunuilla on omat erityispiirteensä puhdistuksissa ja viimeistelyssä. ”Näissä on paljon erilaisia läpivientejä ja muitakin paikkoja, joiden kanssa pitää olla painepesurin kanssa tarkkana, ettei tule vaurioita”, kertoo Uusilehto. ”Meille kaupataan usein painepesureiden pesukahvoja, joissa on taittuva pää helpottamaan hankalasti ulotuttavissa olevien kohtien pesua. Tällaisia emme voi kuitenkaan käyttää, sillä näiden kanssa on nähtävä mihin vettä paineella ajetaan.”

”Vahauksissakin jätetään helposti hankalasti käsiteltävät ja pääosin näkymättömiin jäävät paikat vahaamatta. Oikeastaan juuri ne paikat ovat ne tärkeät vahattavat, sillä vahauksen jälkeen niiden hoito on helpompaa. Katolla vaha estää esimerkiksi lehtien ja jään tarttumisen kovin tiukasti pintaan kiinni.”

Pesulla liikkeelle

Hoitotoimet aloitetaan kunnollisella pesulla. Ensin huuhdellaan irtonaisin lika pois ja sen jälkeen pestään kunnolla sienen tai harjan kanssa. ”Pesu pitää suorittaa aina alhaalta ylöspäin, mutta viimeinen huuhtelu ylhäältä alas, jotta pesutulos on mahdollisimman hyvä”, opastaa Nurkkala. ”Ensin levitetään pesuaine kuivaan viileään pintaan, sitten pesu painepesurilla ja tämän jälkeen pestään sienellä tai harjalla pinnat hoitoshampoota käyttäen.”

”Olemme todenneet Prescon Wash Mitt -pesukintaan erittäin hyväksi pesutyöhön”, huomauttaa Uusilehto. ”Sillä saa hyvän tuntuman pintaan, sillä pystyy pesemään ahtaatkin välit ja se pysyy todella pitkään märkänä.” Nurkkala jatkaa tähän, että tarkka pesijä lisää pesuaineenkin vasta hanskaan, jolloin pesuainetta ei mene haaskuun jäljelle jäävään pesuveden mukana.

Prestan valikoimassa on useitakin, hieman erilaisin ominaisuuksin varustettua pesuainetta, jotka soveltuvat matkailuajoneuvojen pesuun. Länsivankkureilla käytössä on Taxi XL Cleaner, joka on tehokas kiiltopesuaine ammattilaisille. Tuote soveltuu myös moottorien pesuun.

Tyypillistä Prestan tuotteille on, että laimennussuhteet ovat varsin isoja. ”Tällä tavalla pienikin pakkaus riittää useisiin käyttökertoihin”, sanoo Nurkkala. Hyllyssä olevan vahashampoopullon kyljestä silmiin osuu 1:64 laimennussuhde. ”Ja enempää ei ainetta kannatakaan lisätä, sillä siitä ei ole hyötyä.”

”Varsin usein yksityishenkilöt käyttävät auton pesuun astianpesuainetta, joka ei ole sopiva tuote tähän tarkoitukseen. Ne pesevät rasvan hyvin tehokkaasti pois, minkä seurauksena myös vaha lähtee ja lopputulos ei ole toivottu”, varoittaa Nurkkala.

Vaha pintaan

Vahalla saadaan kiiltoa ja suojaa maalipinnoille. Nurkkala suosittelee, että vahaus tehtäisiin kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Prestan tuotteissa on jälleen useita vaihtoehtoja vahaksi. ”Best Wax on autofiksaamoiden käyttämä tuote niin sanottua kestovahausta tehtäessä. Tuotevalikoimassa on tätäkin kestävämpiä maalinpinnoitustuotteita, mutta tämä on kestävintä lajia kuluttajatuotteissa. Vahaa levitetään ohut kerros ja annetaan kuivua. Parhaan keston kannalta kuivumisaika on viisi tuntia, mutta vahan voi kyllä kiillottaa aikaisemminkin, kun pinta vain on kuivunut.”

”Toinen hyvä vaihtoehto hyväkuntoisille maalipinnoille on kiinteä carnauba-vaha Imperial Wax. Se on erityisesti tummille väreille oiva vaihtoehto. Jotkut saattavat pelätä, että tämä on työläs vaha, mutta näin ei ole”, vakuuttaa Nurkkala ja levittää sekä Best Waxia että Imperial VOC Paste Waxia uuden matkailuauton konepeltiin. Konepellin ääreen palattiin tovin kuluttua – Imperial VOC Paste Waxin kuivumisaika on noin 20 minuuttia.

Kokeilin vahan pyyhkimistä, vaikka Best Wax ei vielä parasta kestävyyttänsä ollut saanut aikaan, mutta oli kuitenkin kuivunut pyyhittäväksi. Yllätys oli, että carnauba-vaha ei juuri poikennut pyyhinnän helppoudessa nestemäisestä, vaan molemmat olivat kevyitä kiillottaa. Toinen yllätys oli, että liinaan ei kertynyt pölyä. ”Tämä on yksi seikka, joista tunnistaa ammattilaislaadun tuotteen”, selittää Nurkkala.

”Vaha on suoja maalipinnalle, ei sitä korjaava tuote”, huomauttaa Nurkkala. ”Kuluneen maalipinnan hiomiseen ovat omat tuotteensa ja aivan rikkoontuneeseen pintaa ei auta kuin maalaus. Yllättävän pahannäköisiäkin naarmuja on kuitenkin saatu korjattua hioma-aineilla.”

Nurkkala kannustaa vahaamaan myös uutta kalustoa, sillä vaha suojaa maalipintaa UV-säteilyltä ja vahattu pinta on helppo pitää puhtaana.

Naarmuuntuneet ikkunat

Matkailuajoneuvojen ikkunat harmaantuvat ja naarmuuntuvat todella helposti, ei tarvitse kuin pestä hieman likaisella harjalla ja tielle ylettyvät oksat viimeistään tekevät muistonsa ikkunapintoihin. Tähän ongelmaan Prestalla on alkujaan ajovalon pleksisten suojien uudistamiseen tarkoitettu Headlight Restoration Kit.

Nurkkala esittelee tuotetta selvästi naarmuuntuneen matkailuvaunun muovipintaisen sivuikkunaan. ”Työ lähtee jälleen hyvällä puhdistuksella ja siihen käytän Presta Aerosol Glass Cleaneria, joka ei jätä mitään kalvoja pintaan. Tämä on muuten oikea tuote muutoinkin ikkunapintojen puhdistukseen, mikä on taas hyvin ajankohtaista talven jäljiltä. Parasta lopputulosta haettaessa käytetään tähän tarkoitukseen suunniteltua mikrokuituliinaa, jolla saadaan parempi tulos kuin tavallisella siivousmikrokuituliinalla. Meillä on tarjolla myös nukkaamattomia ikkunapapereita.”

Seuraavaksi ikkunalle levitetään muovipintojen hionta-aine, joka sitten hiotaan koneella pintaan. Varsin lyhyen työskentelyn jälkeen ikkunapinnasta on hävinnyt valtaosa naarmuista ja kauempaa katseltuna se näyttää melkein uudelta. ”Pitäisi vielä jatkaa käsittelyä, niin saisimme nuo loputkin jäljet häviämään”, vakuuttaa Nurkkala ja Länsivankkureiden huoltomies Juho Lindstedt lupaa jatkaa projektin loppuun meidän jatkaessa puhdistustoimiin tutustumista ajoneuvon sisäpuolelle.

Tekstiilit siivoiksi

Myös tekstiilien puhdistamiseen on omat tuotteensa. ”Olemme käyttäneet Xtraxia hyvin kokemuksin”, sanoo Uusilehto. ”Kalusteissa on mitä erilaisempia tahroja ja tällä olemme saaneet hyviä tuloksia. Olemme puhdistaneet tällä muun muassa haasteellisia home- ja veritahroja. Lisäksi tästä jää raikas haju.” Nurkkala toteaakin, että näissä tuotteissa on kiinnitetty huomiota myös lopputuloksen miellyttävään tuoksuun. Xtrax tuotetta on saatavana vain ammattipuolella. Kuluttajille tekstiilien puhdistamiseen on saatavana Spray Upholstery, Fabric & Carpet sumupullossa.

Pääasiassa matkailuajoneuvojen verhoilut ovat tekstiilejä, mutta myös nahkaisia on. Luonnollisesti nahalle on omat aineensa. Nahan puhdistuksen jälkeen on syytä muistaa hoitoaine, sillä puhdistus vie nahasta rasvan, jolloin nahka kuivuu ja alkaa halkeilla. Leather Conditionerissa on minkkiöljyä, mikä hoitamisen lisäksi antaa luonnollisen nahan tuoksun.

Nahan puhdistamiseen käytettävä Leather & Vinyl Cleaner sopii myös kojelaudan ja muiden muoviosien puhdistukseen. Tuote ei jätä kiiltävää pintaa, mikä on erityisen tärkeää kojetaulun päällä, sillä kiiltävä pinta tekee joskus vaarallisenkin näkyvyyttä haittaavan heijastuksen tuulilasiin. ”Toinen hyvä aine muoviosille on Clean & Shine -hoitoaine, joka puhdistaa ja hoitaa pinnat samalla kerralla”, mainitsee Nurkkala.

”Aineilla ei pinnoista saa uusia, mutta hyvillä aineilla saa ihmeitä aikaan”, kiteyttää Uusilehto tunnelmat. Marketeista Presta-tuotteita ei kannata etsiä, mutta niitä on saatavana ympäri Suomen hyvin varustetuista caravan-liikkeistä ja autotarvikeliikkeistä. Turun alueen vähittäismyyjä on Turun Länsi-Vankkurit.

Juha Kuusjärvi

Katso video HD-laatuisena osoitteessa:
http://www.youtube.com/watch?v=NpZwP09lTjY

Lue seuraavaksi