Uutiset

Autot

Italowesternin paluu – Jeep Compass PHEV 4xe 240 hv Trailhawk

Periamerikkalainen automerkki Jeep on nyt lähtenyt myös mukaan ladattavien hydridien kisaan. Jeepin tuttu maastoautoilme on tallella, tosin 2000-luvun muodoilla. Spagettiwesterniin uuden Jeep Compass 4xe PHEV:n yhdistää sen valmistumaa, Italia. Koeajoimme tämän pienten katumaastureiden luokkaan sijoittuvan, automaattivaihteisen ja ajoittain täysin sähköllä kulkevan nelivedon.

Uusia ladattavia hybridiautoja ilmestyy markkinoille kiivaaseen tahtiin. Oman kortensa tähän kekoon tuo nyt perinteinen amerikkalainen nelivetomerkki Jeep. Jo vuonna 1941 autonvalmistuksen käynnistänyt yritys on julkaissut ensimmäiset sähköisellä voimalinjalla varustetut mallinsa, eli Jeep Renegaden ja Compass 4xe:n. Molemmat siis varustettuna plug-in-hybriditekniikalla (PHEV). Koeajoimme jälkimmäisen, joka on näistä Jeepin uusista pistokehybrideistä suurempi. Jeep Compass PHEV asettuu tällä hetkellä erittäin kilpailtuun pienten katumaastureiden luokkaan asettuen reilun 1 800 kilogramman omapainollaan ehkä sen yläpäähän.

Automaailma on saanut taas yhden uuden sähköisen merkin. Jeep Compass PHEV on merkin ensimmäinen muulla kuin pelkällä polttomoottorilla kulkeva malli. PHEV-malli hyödyntää plug-in-hybriditekniikkaa polttomoottorin ohella.

Äkkiseltään katsottuna auto ei vaikuta niin suurelta, mitä se todellisuudessa on. Compass eroaa edukseen muista katumaasturiluokan menijöistä nimenomaan maasturin kaltaisesta silhuetistaan. Jykevät ja tummennetuin reunoin varustetut pyöräkaaret antavat kummasti näköä, ja keulan ilmekin on saatu massiiviseksi. Korkea keula tosin hieman rajoittaa näkyvyyttä eteenpäin, kun madellaan ahtaissa maasto-olosuhteissa.

Tehojen tulkinta uusiksi

Jeep käyttää tässä uudessa ”plugarissa” kahta erillistä voimalinjajärjestelmää, joita nykyelektroniikka käskyttää kuljettajalle täysin huomaamattomasti. Etupyörät saavat voimansa neljäsylinterisestä ja 1,3-litraisesta bensiiniturbomoottorista, jonka tehoksi ilmoitetaan 132 kilowattia (180 hv). Polttomoottorilla ei ole suoraa mekaanista kontaktia takapyöriin, vaan niitä pyörittää 44 kilowatin (60 hv) sähkömoottori. Näin saammekin auton mallimerkinnässä käytetyn teholukeman laskemalla yhteen poltto- ja sähkömoottorien tehot. Tulokseksi saadaan tuo mairitteleva 240 hevosvoiman luku. Vääntömomenttia bensiinimoottorista saadaan 270 newtonmetriä ja sähkömoottorista 250.

Autossa on 6-pykäläinen automaattivaihteisto, joka vaikuttaa vain etupyöriin. Takapyöriä ruokkiva sähkömoottori toimii puolestaan myös energiaa talteenottavana laitteena rullaus- ja moottorijarrutustilanteissa. Myös jarrupoljinta painettaessa tapahtuu runsas ”energiantalteenottopyrähdys”, ainakin siitä kertovan näytön mukaan. Talteenotolla on kaksi asetusta, joita hallitaan omalla kytkimellä. Tehokkaamman talteenoton huomaa voimakkaampana moottorijarrutuksena.

Massiivinen keula ja suuret pyöräkaaret antavat Compassille tyypillisiä katumaastureita jykevämmän ilmeen. Compass PHEV:lle luvataan 50 kilometrin ajomatka pelkällä sähköllä. Totuus on syyskeleillä parikymmentä kilometriä lyhyempi.

Kolme ajotilaa

Voimanlähteiden valinta hoituu automaattisesti käytettävän ajotilan mukaan. Valittavana on kolme painonapein ohjailtavaa ajotilaa, 1-Hybrid, 2-Electric ja 3-E-Save. Normaaliajossa (Hybrid) auto noudattaa sille ohjelmoitua ”säästöliekkiä”, eli se pyrkii minimoimaan päästöt. Auton tietokone laskee aina sopivan voimanlähteen kuormituksen mukaan käynnistäen ja sammuttaen niin poltto- kuin sähkömoottoria. Keskikonsolin 8,4 tuuman kosketusnäytön grafiikka kertoo selkeästi, mikä voimanlähde autoa milloinkin kuljettaa. Kiihdytyksissä ja raskaissa kuormitustilanteissa molemmat voimanlähteet ruokkivat pyöriä. Tasakaasulla ajettaessa tai loivissa alamäissä vetovastuu siirtyy kokonaan sähkömoottorin vetämille takapyörille. Tämä kaikki siis bensiininkulutuksen minimoimiseksi, jos ajoakussa vain on virtaa. Hybrid-tilassa auto on ajoittain etu-, taka- tai nelivetoinen. Tuolloin ei ole kyse kuitenkaan parhaasta etenemiskyvystä vaan vähäpäästöisimmästä ajosta.

Electric-tilassa ajo tapahtuu pelkästään sähkömoottorin voimalla takavetoisena. Kiihtyvyys on tällöin laimeaa, mutta esimerkiksi muun kaupunkiliikenteen seassa täysin riittävää. E-Save-tilassa on kaksi ala-asetusta; akun lataus bensiinimoottorilla ajon aikana tai akun säästäminen esimerkiksi lähestyvää taajama-ajoa varten. Hybrid-tilassa akku tyhjenee vääjäämättömästi pitkässä ajossa.

Ohjauspyörä on paksu ja tukeva. Ratissa on maltillisesti painonappeja ja niiden käyttö on helppoa myös pimeässä. Keskikonsolia hallitsee 8,4 tuuman kosketusnäyttö. Siitä on mukava katsella grafiikkaa, joka näyttää sähkövuon kulun akusta renkaille ja päinvastoin.

Paras kiihtyvyys saavutetaan valitsemalla kuudesta ajonhallintaohjelmasta Sport-tila. Muita tiloja ovat Auto, Snow, Sand, Mud ja Rock. Normaaliajossa Auto-asetus mahdollistaa päästöttömimmän kulun välillä bensiinimoottoria sammuttaen. Muissa asetuksissa bensamylly pörisee aina mukana. Sport-tilassa lähtö liikennevaloista tapahtuu hyvinkin vilkkaasti kahden moottorin työntämänä. Kiihtyvyys kuitenkin laantuu normaaliksi 60–80 kilometrin tuntivauhdissa, kun sähkömoottorin veto loppuu.

Sport-tilassa kaikki energiaa säästävät asetukset kytkeytyvät pois päältä, ja latu on auki ”hurjastelua” varten, nopeusrajoitusten puitteissa luonnollisesti. Maastoajoa varten on tarjolla hidas neliveto ja tasauspyörästön lukko. Hidasta nelivetoa käytettäessä bensamoottori pörähtää luonnollisesti käyntiin. Myös alamäkihidastin kuuluu kuvaan. Sitä käytettäessä tapahtuu tietenkin hyödyllistä energiantalteenottoa.

Latauspistorasia on auton oikealla sivulla. Pistoke lukittuu auton rasiaan, ja se vapautuu keskuslukituksen kautta. Valovirralla 11,4 kWh:n akun lataus tyhjästä täyteen kestää reilut viisi tuntia. Kuvan julkisessa latauspisteessä akku täyttyy Type-2-kaapelilla reilusti alle kahden tunnin.

Tolpan nokkaan yöksi

Jeep Compass PHEV on varustettu akseleiden väliin sijoitetulla 11,4 kilowattitunnin (kWh) litiumioniakulla, josta valmistajan mukaan on käytössä 9,1. Auton sisäinen latauslaite pystyy vastaanottamaan virtaa 7,2 kilowattia tunnissa, jos sitä vain latauspisteestä irtoaa. Auton varusteisiin kuuluu Type-2-latauskaapeli sekä Schuko-kaapeli muuntajineen (230 V), jonka avulla ajoakku latautuu tyhjästä täyteen reilussa viidessä tunnissa.

Julkisilla paikolla olevista Virta-latauspisteistä saatiin virtaa yleisesti noin viisi kilowattia tunnissa eli lähes puolet akun kapasiteetista. Akkua voi ladata myös ajon aikana polttomoottorilla, mutta kokemusten mukaan latautuminen on varsin vähäistä ainakin maantienopeuksilla. Toki ajonaikainen lataus bensiinimoottorilla myös lisää polttoaineen kulutusta.

Matkustajan penkin alta paljastuu säilytystilaa. Trailhawk-varustelutason myötä istuimien verhoilu on paksua nahkaa.

Jees Compass lupaa mittariston mukaan optimistisen 50 kilometrin sähköisen ajomatkan täydellä akulla. Lähes kaikista muista ladattavista hybrideistä poiketen Compass ilmoittaa bensiinin jäljellä olevan kilometrimäärän sinisellä tekstillä, kun muilla sininen teksti kertoo aina sähköajon kantaman.
Luvattu 50 kilometrin kantama supistuu käytännössä noin 30 kilometriin syksyisissä lämpötiloissa. Eli jos työmatka yhteen suuntaan on alle tuon 30 kilometrin ja kotona sekä työpaikalla saa auton ladattua helposti valovirralla, riittää lataus hyvin pelkkään sähköllä ajoon päivästä toiseen.

Pieni tankki

Bensiinitankki täynnä ja ajoakku täyteen ladattuna luvassa on 450 kilometrin ajomatka (range), joka ainakin pidemmillä matkoilla pakottaa poikkeamaan usein tankilla. Compass PHEV:n bensiinitankin koko on 37 litraa. Noin tuhannen kilometrin koeajolenkin aikana mitattiin auton painoon nähden varsin kohtuullinen kulutus. Bensiiniä kului tuolloin 6,16 litraa sataa kilometriä kohden. Lisäksi jakson aikana ladattiin sähköä ajoakkuun ulkoisesta lähteestä noin 50 kilowattituntia, joka tulee tietenkin huomioida kulutuslaskelmissa.

Tilaa on

Jeep Compass tarjoaa hyvät tilat neljälle aikuiselle, ja mukaan mahtuu vielä yksi aikuinen hieman pienemmin tiloin. 190-senttisen kuljettajan taakse mahtuu hyvin istumaan samanmittainen matkustaja. Ajoneuvoon nousu on helppoa ja kaikilla penkeillä on hyvin pään tilaa. Trailhawk-varustelutason myötä koeajoautossa oli tyylikkäät, paksulla nahalla verhoillut istuimet.

Ohjauspyörä on tukeva ja paksu, ja siinä on sekä korkeus- että etäisyyssäätö. Ohjaus on hyvin tarkka ja tunnokas, eikä liian keveä. Palautus on varsin vikkelä. Pieni kääntösäde lisää ketteryyden tunnetta.

Mittaristo on pirteän monivärinen. Myös valikkojen grafiikka poikkeaa edukseen muista. Kosketusnäytössä on varustelutason myötä myös navigaattori. Monia toimintoja ja asetuksia ohjataan kosketusnäytöllä, mutta jäljellä on vielä ”oikeitakin” painonappeja yleisimmille toiminnoille. Ohjauspyörässä on maltillinen määrä toimintoja ja niiden käyttö on helppoa pimeässäkin. Jostain kummasta syystä ulkolämpömittaria ei autosta löydy. Muutoin kaikki tarpeellinen on helposti ja selkeästi tarjolla.

Compass PHEV:iin on saatavana vetokoukku, johon voi kytkeä maksimissaan 1 250 kilogramman painoisen perävaunun. Koeajoauto sijoittuu Trailhawk-varustelullaan malliston yläpäähän. Sen hinta on 46 990 euroa (sis. alv.).


Lue seuraavaksi