Uutiset
HR Management pitää taksit liikkeessä

Ammattipätevyyden jatkokoulutukset laahaavat
Iisalmelainen HR Management Finland Oy on vuosien mittaan kouluttanut jo tuhansia taksinkuljettajiksi peruskurssien kautta haluavia sekä ajoluvan voimassaoloaikaa jatkavia alan ammattilaisia. Koulutukselle onkin kovaa kysyntää, sillä ensi vuoden loppuun mennessä suoritettava taksinkuljettajan ammattipätevyyden jatkokoulutus on monelta kuljettajalta ja alan yrittäjältä yhä suorittamatta.
Laki taksinkuljettajien ammattipätevyydestä astui voimaan 1.1.2010. Uuden lain myötä taksinkuljettajien peruskoulutus yhtenäistyi siten, että opintosuunnitelmat ovat saman lain mukaisia kaikilla koulutusta järjestävillä joka puolella Suomea. Samalla aiemmin myönnetyt ajoluvat vanhenevat 2014 vuoden lopussa, eikä luvan haltija saa luvan voimassaololle jatkoaikaa, mikäli hän ei ole suorittanut seitsemän tunnin mittaista jatkokoulutuspäivää. Vastaava aikahan meni linja-autopuolella umpeen jo tänä syksynä. Jos jatkokoulutus on suoritettu 2014 loppuun mennessä ja hakija edelleen täyttää ajoluvan myöntämisen edellytykset, voi poliisi myöntää ajoluvan voimassaololle jatkoaikaa uudet viisi vuotta. Tuona aikana olisi taas palattava koulun penkille seitsemäksi tunniksi, jos mielii saada taas viisi vuotta lisää virtaa ajolupaan.
Ruuhkahuippu tulossa
”Koulutukset lähtivät käyntiin varsin nihkeästi, vaikka moni kuljetusalan yritys heräsikin ajoissa hoitamaan asian kuntoon”, kertoo HR Management Finland Oy:n opetustoiminnasta vastaava Mikko Laitinen. Koko maassa ensimmäisenä vuonna 2010 jatkokoulutuksen suoritti vain 963 kuljettajaa. Tahti kiristyi hieman vuonna 2011, jolloin suorittaneita oli jo 3442 kuljettajaa ja kaiken kaikkiaan 2013 syyskuun loppuun mennessä saldo koko maassa oli 10 950 kuljettajaa. ”Kyllähän luku kuulostaa paljolta, mutta nyt täytyisi järjestää koulutus vähintään samalle määrälle oppilaita yhden vuoden aikana. Kun otetaan huomioon, että uusia kuljettajia koulutetaan jatkuvasti lisää, kaipaa jatkokoulutusta ensi vuonna joidenkin arvioiden mukaan jopa 15 000 oppilasta tai jopa enemmän”, Laitinen muistuttaa.
Koulutus paikan päällä
HR Management on päättänyt helpottaa koulutukseen osallistumista jalkauttamalla kouluttajansa sinne missä koulutusta eniten tarvitaan. Näin työssä käyvien kuljettajien ei tarvitsisi ajaa pitkiä matkoja koulutuksen perässä. ”Sekä taksiyhdistykset että yksittäiset kuljetusyritykset ovat tilanneet meidät paikan päälle kouluttamaan ja kyllähän se vaivattomuus on kiitosta saanut. Olemme järjestäneet koulutuksia myös Suomen Palvelutaksit ry:n jäsenille aina kokousten yhteydessä”, sanoo Laitinen. HR Managementin ammattitaitoiset kouluttajat järjestävätkin koulutuksia tarvittaessa Hangosta Utsjoelle, kunhan vain 15 henkilön minimimäärä saadaan kasaan.
Yksilöllinen koulutusohjelma
Koulutusohjelmia on tarjolla monipuolisesti ja esimerkiksi HR Management käyttää pääasiassa kahta erilaista ohjelmaa sen mukaan, mitä tilaaja haluaa. Koulutuksissa voi saada viimeisintä tietoa lainsäädännöstä, toiminnasta onnettomuustilanteessa tai vaikkapa koulutuksen invataksin kuljettajaksi, kunhan vain Trafin asettamat koulutusvaatimukset täytetään. ”Kehitimme esimerkiksi opintosuunnitelman, jonka tarkoituksena on antaa syventävää opetusta pyörätuoliasiakkaita kuljettaville. Tavallisen taksin kuljettajalla on mahdollisuus erikoistua pyörätuolikuljetuksiin ja oppia vammaispalvelua. Kyseessä on kuitenkin tärkeä ja vaativa segmentti taksialalla”, painottaa Laitinen. Hän muistuttaa myös, että nyt kannattaa olla hereillä ja varata oma koulutuspäivä. ”Ensi vuoden aikana koulutusta tarvitsevien määrä on suuri ja mitä edemmäs asian jättää, on aina vain vaikeampaa löytää omalle porukalle sopiva koulutuspäivä. Pakollisissa koulutuksissa myös alan hintahaitari on venähtänyt huomattavasti, joten myös oppituntien hinnoitteluun on syytä kiinnittää huomiota”, muistuttaa Laitinen.