Uutiset

Autot

Hinattavat laitteet rekisteriin

Uudet hinattavat laitteet on jo 29.4.2009 lähtien pitänyt tyyppi- tai yksittäishyväksyttää. Näillä ei kuitenkaan vielä ensi vuonna ole rekisteröintipakkoa, joskin se on mahdollista. Tekniset vaatimukset näillä ovat yhteneväiset perävaunujen kanssa, joten jarrut, alleajosuojat ja valaisimet tulee olla vastaavat kuin perävaunuissa. Trafilla on kuitenkin mahdollisuus myöntää ajoneuvokohtaisia poikkeuksia, mutta pääsääntöisesti lupaa ei myönnetä, jos vaatimukset täyttävä rakentaminen on mahdollista. Tietyt poikkeukset ovat käyttötarkoituksen vuoksi mahdollisia suoraan asetuksen perusteella.

Takautuvia vaatimuksia hinattaville laitteille ei ole, vaan tekniset vaatimukset ovat käyttöönottoajankohdan mukaiset. Monissa vanhoissa laitteissa ei ole valmistusnumeroa, joten se annetaan katsastuksessa ja meistetään laitteen runkoon.

Rekisteröinti konttorilla

Rekisteröintikatsastuksessa tarkastetaan laitteen tekniset tiedot, kuten mitat ja painot, sekä valmistenumero. Omistusoikeudesta pitää esittää selvitys. Tiedot kirjataan ajoneuvorekisteriin.

Pääsääntöisesti ajoneuvot on vietävä katsastuskonttorille. Trafi voi kuitenkin myöntää luvan katsastamiseen myös muualla erityisestä syystä, kuten esimerkiksi jos koon tai laitteiden määrän takia siirto ei ole tarkoituksenmukaista.

Hinattavat laitteet rinnastetaan perävaunuihin. Ajoneuvoluokaksi rekisteriotteeseen merkitään hinattavien laitteiden kohdalla O1-O4, eli auton perävaunu ja perässä oleva numero ilmoittaa kokonaispainoluokan. Ajoneuvoryhmäksi merkitään Hinattava laite. Määräaikaiskatsastusta ei hinattavilla laitteilla ole. Traktorilla hinattavat laitteet eivät tule rekisteröinnin piiriin, vain autolla hinattavat.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi