Uutiset

Autot

Hakalan Verhoomo 60 vuotta – Lectica-autot juhlivat työn merkeissä

Hakalan Verhoomon tarina juontaa sodanjälkeiseen Suomeen, jossa rintamalta palannut Aarne Hakala koulutti itsensä verhoilualan ammattilaiseksi. Työskenneltyään muutamia vuosia muiden palveluksessa, hän päätti vuonna 1952 perustaa oman yrityksen, A. Hakalan Verhoomo Oy:n Tampereelle.

Aluksi toiminta keskittyi pitkälti huonekaluihin, mutta autojen verhoilu tuli nopeasti mukaan kuvioihin. Aika oli silloin hieman erilainen kuin nykyään ja samaan autoon saatettiin vaihtaa verhoilut kolmeenkin kertaan. Autoverhoilun merkitys kasvoi yhtiön toiminnassa 1960-luvulla ja huonekalu­puoli jäi taka-alalle. Esimerkiksi lisäpenkkejä asennettiin autoihin runsaasti ja syynä tähän olivat auto­verotuksen kiemurat. Toiminta jatkui pienenä perheyrityksenä ja kasvu oli maltillista, sillä Aarnen periaatteena oli pitää toiminta sopivan kokoisena ja samalla pystyä pitämään kaikki langat omissa käsissä.

Seuraava sukupolvi mukaan

1970-luvulla tapahtui runsaasti kehitystä ja esimerkiksi Hakalan ensimmäiset pikkubussit näkivät päivänvalon. Asiakkaiksi saatiin suur­yrityksiä ja laitoksia, kuten Tampereen kaupunki ja Postilaitos. Myös yhteistyö paikallisten autoliikkeiden kanssa tiivistyi ja se on jatkunut toimivana tähän päivään saakka.

Aarnen vanhin poika Timo seurasi isänsä jalanjälkiä ja kouluttautui verhoilualan ammattilaiseksi. Veri veti yrittäjäksi ja vuonna 1976 hän perusti
T. Hakalan Verhoomo Oy:n. Vuosikymmenen lopulla isä ja poika päättivät yhdistää voimansa ja näin nimeksi tuli nykyinen Hakalan Verhoomo Oy. Aarnen toinen poika Antti hankki kaupallisen koulutuksen ja tuli mukaan yrityksen toimintaan
80-luvun alkupuolella ja näin alkoi nykyisen toimitusjohtajan ura perheyrityksessä.

Kasvava toiminta vaati isommat tilat

Tasaisen ja maltillisen kasvun periaatetta noudattaneet yrittäjät huomasivat 80-luvulla tilojen jääneen pieniksi. Vuonna 1984 yritys hankki ensimmäiset omat toimitilansa Tampereen Nekalasta. Tällöin elettiin taloudellisesti voimakkaan kasvun aikaa ja parin vuoden kuluttua tilaa hankittiin tuplasti lisää. Idearikkaat yrittäjät kokeilivat monenlaisia toimintamalleja ja näiden kokemusten perusteella yrityksen omin toiminta-alue löytyi. Näihin aikoihin tehtiin päätös keskityttyä yhä tarkemmin pikkubussien sisustus- ja muutostöihin, penkkien verhoiluun sekä pakettiautojen vanerointiin.

Seuraava merkittävä virstanpylväs yhtiölle oli sen perustajan Aarne Hakalan siirtyminen ansaittuja eläkepäiviä viettämään vuonna 1985 ja vetovastuu siirtyi pojille, joista Antti otti toimitusjohtajan vakanssin hoidettavakseen.

EU mullistaa alan

Suomi liittyi Euroopan Unioniin 1.1.1995 ja tämä aiheutti suuria muutoksia myös autoalalle. Direktiivit alkoivat ohjata alan toimintaa ja tämä vaati yrittäjiltä nopeita päätöksiä ja suunnanmäärittelyjä. Ha­kalan Verhoomossa syntyi tällöin päätös oman tuotemerkin lansee­rauksesta ja samalla aloitettiin menestyksekkääksi osoittautunut yhteistyö Fordin kanssa. Fordin maahantuonti toimitti ensimmäisen Transit-testikorin Tampereelle ja alkoi ahkera kolari- ja vetotestaus direktiivien vaatimusten saavuttamiseksi. Markkinoiden käyttäytymistä seurattiin samalla tarkoin ja esimerkiksi silloin suositut Chevrolet Sub­urbanien muutostyöt kevytkuorma-autoiksi hoidettiin keskitetysti Ha­kalalla.

Lectica saapuu markkinoille

Vuosituhannen lopussa yrityksen toiminta suuntautui yhä enemmän pienoisbussien ja kevyiden kuorma-autojen muutostöihin. Tarkkaan suunnitellut ja viimeistellyt sekä viimeisen päälle perusteellisesti VTT:llä testatut ja turvallisiksi todetut Lectica-tuotemerkillä varustetut ajoneuvot lähtivät asiakkaille vuonna 2000. Tällöin tehtiin myös oikeaksi osoittautunut päätös keskittyä

Ford Transit -ajoneuvoihin. Transitin myynti kävi koko ajan hyvin ja tarvetta muutostöille oli runsaasti. Pikkuhiljaa nimi Lectica alettiin automaattisesti yhdistää nimenomaan Ford Transit -autoihin.
Lectica-malliston merkittävimmät tuotteet ovat matkailuautot, pienoisbussit sekä kevyet kuorma-autot. Lectica-matkailuautossa yhdistyvät mukavuus ja monipuolinen varustelu ja siinä on tilaa kuljettajan lisäksi jopa kahdeksalle matkustajalle. Ajokorttivaatimusten jatkuvasti tiukentuessa Lectica-matkailu­auton suosiota lisää myös se, että sen ajaminen vaatii ainoastaan

B-kortin ja ylin sallittu nopeus on 100 km/h. Auto soveltuu erinomaisesti sekä perheautoksi että harrastustoimintaa tukemaan vaikkapa motocross-pyörän ja sen varaosien kuljettamiseen. Auton varustelu ja penkkijärjestelyt onkin valittavissa oman henkilökohtaisen tarpeen mukaan. Esimerkkeinä monipuolisista varusteluista ja yksilöllisyydestä toimivat vaikka hierontatoimintaan valmistunut auto sekä täysin inva-
varusteltu matkailuauto.

Taksiautoilijoille Lectica-pienoisbussi tarjoaa helppokäyttöisyyttä ja monipuolisuutta. Matkustamon istuinmäärää on helppo vaihdella tilanteen mukaan ja kaikki on toteutettu tyylikkäästi ja kulutusta kestävällä tavalla. Valinnanvarana on vaikka 13 koululaisen varustus, jonka voi nopeasti muuttaa invataksimalliksi, jolloin autossa kulkee kaksi pyörätuolia tai paarit. Takaisin suosioon ovat tulossa myös Lectica-kevyet kuorma-autot, jotka soveltuvat erinomaisesti työkäyttöön. Siinä kulkevat työkalut ja varaosat siististi ja turvallisesti mukana ja istuinpaikkoja on seitsemälle henkilölle. Lisätilaa kuljetuksille antaa pitkän tavaran luukku ja huippuluokan eristykset takaavat mukavan matkan­teon.

Hakala löytää kotinsa Lahdesjärveltä

Kysyntä kasvoi vuosikymmenen aikana mukavasti ja edessä oli jälleen muutto avarimpiin tiloihin.
Tampereen kaupunki kaavoitti yritystoimintaa varten Lahdesjärven alueen loistavalle sijainnille aivan moottoritien ja ohitustien kupeeseen. Vuonna 2001 myös Hakalan Verhoomo siirtyi alueelle ja sijainnin osoittauduttua toimivaksi päätettiin rakentaa alueelle oma kiinteistö, johon voidaan ottaa myös vuokralaisia. Komea 1100 neliön kiinteistö valmistui vuonna 2009 ja se on suurimmalta osalta omassa käytössä. Tällä hetkellä yhtiö työllistää 12 henkilöä ja varmistaakseen osaavan työvoiman saamisen, yhtiö myös kouluttaa alalle uusia ammattilaisia.

Yhtiössä on myös jälleen kääntynyt sivu historiassa, sillä nyt yrityksen toiminnassa on mukana jo kolmannen polven Hakala, kun Antin tytär Katri on ottanut yhtiön markkinoinnin hoidettavakseen ja näin yhtiön katseet ovat voimakkaasti tulevaisuudessa. Yhtiölle on luotu pitkänäköinen tulevaisuudensuunnitelma, jossa yhtiön strategiset toimenpiteet on kirjattu ylös ja niiden toimeenpano on jo aloitettu. Lectica-tuotteisiin voi tutustua netissä tai paikan päällä Tampereella sekä alan messuilla ja autoliikkeiden kanssa yhteistyössä järjestetyillä kiertueilla ympäri Suomen.

Lue seuraavaksi