Uutiset

Autot

Giga Powerilla polttoainesäästö jopa yli 15 %

Giga Power Oy on tuonut markkinoille jo kahdeksan vuotta sitten Giga Power-energiansäästöjärjestelmän. Kyseinen järjestelmä on vähentänyt polttoaineen kulutusta moottoreissa parhaimmillaan jopa yli 15 % ja päästöjä yli 90 %.

Jopa uusissa moottoreissa on mitattu 5 – 15 %:n kulutusvähennyksiä, kertoo Giga Power Oy:n toimitusjohtaja, poltto- ja energiatekniikan dipl. insinööri Martti Puhakka. Säästöjä syntyy niin kaasulla, bensiinillä, polttoöljyllä, dieselpolttoaineella kuten raskaillakin polttoaineilla. Samalla moottoreihin on saatu merkittävästi lisää suorituskykyä paremman väännön myötä. Järjestelmä sopii yhtä hyvin kaikkiin polttomoottoreihin sekä öljy- ja kaasupolttimiin ja se on käytössä Suomessa jo yli 30 000 kohteessa.

Järjestelmän ansiosta hajoaa virtaavan polttoaineen palava rakenneosa pienempiin osiin, jolloin polttoaine syttyy helpommin, palaa täydellisemmin, nopeammin sekä tasaisemmin. Nopeammasta palamisesta johtuen moottoriin tulee merkittävästi lisää suorituskykyä, jolloin samaan työsuoritteeseen tarvitaan vähemmän polttoainetta. Moottorin käynti pehmenee ja varsinkin talviolosuhteissa käynnistyvyys paranee, kertoo toimitusjohtaja Martti Puhakka.

Järjestelmä sopiikin erityisen hyvin kylmiin oloihin, koska se tekee polttoaineen juoksevammaksi. Muina hyötynäkökohtina Puhakka mainitsee moottorien palotilojen sekä lämmityskattiloiden ja moottorilämmittimien lämpöpintojen puhdistumisen karstasta. Karstan poistumisen myötä moottoreiden suorituskyky paranee entisestään. Täydellisemmästä palamisesta johtuen moottoriöljyt pysyvät puhtaampina. Positiivista on myös se, että moottorien ja polttoainelaitteiden sekä katalysaattorien elinikä kasvaa.

Giga Power-energiansäästöjärjestelmä asennetaan tulopuolen polttoaineputkeen ennen palotilaa. Olemassa olevia rakenteita ei millään tavalla vahingoiteta tai muuteta eikä tarvitse koskea takuisiin vaikuttaviin tehdassäätöihin. Kyseessä ei ole minkäänlainen moottorin viritys vaan polttoaineen palamisedellytysten parannus, painottaa Puhakka. Järjestelmä toimii asennuksen jälkeen täysin automaattisesti eikä tarvitse huoltoa osakseen.

Mikäli järjestelmän haluaa siirtää toiseen moottoriin, käy se helposti, koska onhan sen elinikä kymmeniä vuosia, muistuttaa Puhakka. Laitteen koko on niin pieni, että sen asennus onnistuu helposti kaikkiin kohteisiin. Investointi kuolettaa hintansa takaisin polttoainesäästöinä 1- 4 kuukaudessa työsuoritteesta ja käyttömäärästä riippuen. Pieneen moottoriin ja polttimeen on investointi verollisena sata euroa, työkoneisiin tyypillisesti 200 – 300 euroa ja raskaan liikenteen kuorma-autoihin 500 – 600 euroa.

Testattua kulutussäästöä ja tehon lisäystä

Kun moottori on puhdas, tapahtuvat muutokset hyvinkin nopeasti kuten tapahtui 2005 vm:n sorakasettiauton 480 hv:n Mack-moottorissa. Ajotietokoneella mitattuna kulutus putosi samassa ajossa ensimmäisen 3 tunnin aikana 10 l/100 km, veto parani mäessä täydellä vaihteella ja hetkellinen kulutus väheni mäkeen noustessa 240:stä 140 litraan/100 km.

Tyypillistä on kuorma-autoissa ollut, että vetokyky mäkeen noustessa on parantunut puolituksesta täyden vaihteen verran. Alle 200 tuntia ajetuissa viimeisimmän tekniikan Komatsu 180:ssä väheni kulutus hyvin nopeasti 15 % ja CommonRail-tekniikalla varustetussa Volvo 210 kaivinkoneessa yli 20 %. Karstan poltto männän päältä ja kannesta otattaa työkoneissa normaalisti 50 – 200 tuntia ja kuorma-autoissa 3000 – 15 000 km, toteaa Puhakka pitkäaikaisiin käytännön kokemuksiin pohjautuen.

Vuonna 2003 tehtiin testejä MAHA -tehodynamometrilla 380 hevosvoiman Scanian moottorilla. Mittauksilla todettiin 10 prosentin tehon ja 14 prosentin väännön lisäys alakierroksilla. Polttoaineen kulutus väheni alakierroksilla 28 %, maksimiväännön kohdalla 10 % ja yläkierroksilla vielä 5 %. Kyseisen sorakasettiauton kulutus väheni yli 8 litraa/100 km. Savutusarvo väheni mm vm 2000 Iveco Trukkerissa 97 % tasolta 0,8 ja vm 1999 Volvo FH12:ssa 96 % tasolta 0,29.

”Kun perusasiat ovat kunnossa ja testit tehdään oikein, saadaan jokaisessa testattavassa kohteessa positiiviset muutokset aikaan”, toteaa Puhakka pitkään kokemukseen perustuen.

Ei tee huoltomiesten tehtäviä eikä opeta kuljettajaa

Toimitusjohtaja Martti Puhakka painottaa, että nykyaikaisessa moottorissa vaikuttaa palotapahtumaan vähintään 15 moottorin omaa asiaa ja sen päälle kaasupoljinkäyttöisissä kohteissa polttoaineen syötön säätäjänä kuljettaja. Järjestelmä ei korvaa epätaloudellista ajotapaa. ”Kuljettajat, jotka ovat omaksuneet taloudellisen ajotavan, osaavat ottaa hyödyn parhaiden.

Sen sijaan rakasjalkaiset kuljettajat tukehduttavat palamista ja hukkaavat hyödyn. Vakiokierrosmoottoreissa polttoaineen annostus tapahtuu oikein kuljettajan puolesta ja siksi on polttoainesäästö ollut niissä parhaimmillaan yli 35 % ”, korostaa Puhakka. Säätö- ja korjaustöitä järjestelmä ei tee. ”Jos perusasiat eivät ole kunnossa eikä kuljettaja osaa ottaa hyötyä, pitää asiat vain laittaa kuntoon.

Yksikin väärin oleva asia riittää torpedoimaan hyvän lopputuloksen”, toteaa Puhakka ja jatkaa,” että noin 90 – 95 % tapauksista positiiviset tulokset on saatu hyvinkin nopeasti, vaikka asentaessa ei ole tarvinnut tehdä minkäänlaisia mekaanisia tai säätöihin vaikuttavia muutoksia. Pitkäkestoisissa työtehtävissä on hyöty parempi kuin lyhytkestoisissa vähäisen nopeuden ja useiden liikkeellelähdön tehtävissä kuten jakeluajossa ja pyöräkuormaajissa.

”Taloudellisesti ennestäänkin toimineet kuljettajat ovat saaneet järjestelmän ansiosta niissäkin suuria säästöjä. Käytännön pitkäaikaistesteissä on todettu isoissa ja pienissä moottoreissa, että moottorin säädöistä riippuen on eri firmojen polttoaineiden välillä myös merkittäviä eroja polttoainetaloudessa ja moottorin suorituskyvyssä”, lisää Puhakka.

Tyytyväisiä käyttäjiä on jo paljon

Giga Power-energiansäästöjärjestelmä on käytössä Suomessa jo kymmenissä tuhansissa kohteissa. Pienimmät moottorit ovat 2hv:n bensiinimoottorit ja suurimmat tuhansien hevosvoimien laivanmoottorit. Lisäksi jopa viidenneksen kulutusvähennykset on todettu omakotipolttimissa, yli 50 %:ssa Suomen kuntien ja kaupunkien, kiinteistöjen, puutarhojen, energialaitosten, teollisuuden ja leipomoiden kevyt ja raskasöljykattiloissa, kertoo Puhakka.

Pitkään järjestelmää käyttäneitä kuljetusyrityksiä on mm. Skippy Trans Oy Kotkasta. Reijo Koskinen kertoi noin 100 000 km vuodessa ajavien rahtiautojensa polttoainekulutuksen pienenneen noin 4 l/ 100 km. Energiansäästöjärjestelmä on ollut vanhimmissa autoissa noin viisi vuotta ja tällä hetkellä ne on 7 autossa. Varpaisjärveltä kotoisin olevalla Kaivuu ja Kuljetus P Ruotsalaisella on järjestelmä työkoneissa ja autoissa sekä öljypolttimissa.

Työkoneissa säästöt ovat kuulemma olleet mittavat ja esimerkkinä Marko Ruotsalainen kertoi vuoden 04 Daewoo –telakaivurin työajan ennen laiteasennusta olleen tankillisella ( 200 l) noin 16-18 h ja asennuksen jälkeen jopa 32 tuntia. Samoin viiden Cumminsin moottorilla varustetun sora-Sisun kulutukset ovat pudonneet 54:stä litrasta 46:n litraan sadalla kilometrillä.

Jouni Kahilainen Truck Timber Oy:stä oli havainnut omassa kalustossaan samanlaisia polttoainesäästöjä ja hänen mielestään Giga Power on saatu isompi hyöty vanhoissa moottoreissa kuin uusissa. Tämä onkin varsin luonnollista, koska onhan vanhat koneet karstaisia ja enemmän juovia kuin nykyaikaiset, joissa niissäkin Kahilainen on saanut selvää polttoainesäästöä.

Tyytyväisyystakuu

Toimitusjohtaja Martti Puhakka on tuotteestaan niin varma, että lupaa tälle helposti itse asennettavalle tuotteelle tyytyväisyystakuun. ”Mikäli asiakas ei tule tyytyväiseksi kolmen kuukauden aikana, saa hän rahat takaisin. Jos muutoksia ei tapahdu ( 5-10 % tapauksista), antaa 3 kk:n takuu riittävästi aikaa korjauttaa niin halutessaan palamiseen vaikuttavat perusasiat kuntoon sekä opastaa kuljettaja, jotta saadaan täysi hyöty tuotteesta.

Energiansäästön merkitys tulee korostumaan entisestään. Ennakoivan ajotapakoulutuksen lisäksi, tulee panostaa tietotaitoon jotta moottorin ominaisuudet osataan hyödyntää oikein, sekä osataan pitää kunnossa moottorien ja polttimien palamiseen vaikuttavat perusasiat, toteaa Puhakka lopuksi.

Lue seuraavaksi