Uutiset

Autot

Fiat Ducato nyt 9-pykäläisellä automaattivaihteistolla

Fiat Ducato on saanut 9-lovisen automaattilaatikon. Koeajoimme tämän arjen askareissa helppokäyttöisen pakettiauton. Uusi Ducato ei pröystäile teknisillä innovaatioilla, mutta tarjoaa toimivan perustyökalun sitä tarvitsevalle. Ducato on erittäin suosittu matkailuautojen alustana. Siellä tämä uusi automaattivaihteinen voimalinjaversio saa varmasti tervetulleen vastaanoton.

Automaattivaihteistot valtaavat koko ajan lisää alaa myös pakettiautopuolella. Suurkaupunkien ruuhkissa mateluun automaattilaatikko tuo mukavaa helpotusta kytkinjalalle. Toisaalta eipä siitä haittaa ole muussakaan liikennöinnissä. Mäkilähdöt ja raskaan perävaunun kanssa operoinnit sujuvat nekin automaattivaihteisella autolla manuaalivaihteista jouheammin.

Fiat Ducato on ollut jo muutamia vuosia tarjolla automaattivaihteisena. Ducaton alusta on yksi suosituimmista matkailuautojen rakennusalustoista, ja varsinkin siellä puolella automaattivaihteisto on otettu innolla vastaan. Näin on saatu myös perheen emäntä suostuteltua helpommin välillä rattiin.

Fiat Ducatoon saa nykyisin 9-pykäläisen automaattivaihteiston. Sen myötä auton käyttö kaupunkiliikenteen seassa on huolettoman helppoa. Tiheät vaihdevälit pitävät myös polttoaineenkulutuksen kurissa.

Nyt Fiat Ducaton automaattilaatikko on saanut lisää pykäliä. Kaiken kaikkiaan niitä on yhdeksän, joka tarkoittaa melko ahkeraa vaihteiden ”leipomista”. Kiihdytyksissä näin tapahtuukin, mutta tasaisessa ajossa laatikko vaihtaa nöyrästi suuremmalle polttoaineenkulutuksen minimoimiseksi. Käytössä on kolme ajotilaa; Normal, Power ja Eco.

Maantieajossa 80 kilometrin tuntinopeudella ja Normal-ajotilassa käytössä on kahdeksas pykälä ja kierroslukumittari näyttää 1 600 kierrosta minuutissa. Kun kytkee päälle Eco-tilan, kytkeytyy päälle suurin vaihde eli yhdeksäs. Kierroksia moottori kiertää tällöin 1 400. Pienet kierrokset näkyvät myös kulutuksessa.

Tarkkasilmäinen havaitsee hieman aikaisempaa lyhyemmän vaihdevivun, joka kielii yhdeksänvaihteisesta automaattivaihteistosta. Keskikonsolin pienestä kosketusnäytöstä löytyvät kaikki arjen perustoiminnot. Lämmönsäätimien kiekot ovat suuria ja näin helppokäyttöisiä.

Lupaustaan parempi
Automaattivaihteisia autoja pidettiin joskus bensasyöppöinä. Ne ajat ovat nyt ohi. Koeajamamme Ducato oli koriltaan keskikokoa (L2H1) ja moottorina 2,3-litrainen Multijet-diesel, josta tehoa irtoaa 103 kilowattia (140 hv). Vääntöä on tarjolla 350 newtonmetriä, joka tuntui siirtyvän pyöriin varsin hyvin. Se tuli esiin raskasta perävaunua vedettäessä hieman mäkisellä pikkutiellä. Auto kiipesi mukavan tasaisesti mäet ylös hitaallakin vauhdilla.

Valmistaja lupaa tälle uudella 9-vaihteisella automaattilaatikolla varustetulle kokoonpanolle 9,4 litran yhdistetyn polttoaineenkulutuksen sadalle kilometrille. Reilun tuhannen kilometrin lenkin tuloksena saatiin keskikulutukseksi karvan alle kahdeksan litraa. Harvemmin on tulos näin päin, että todellisuus on luvattua pienempi. Eikä koeajolenkin ajo ollut millään muodoin säästelevää menoa. Pikemminkin päinvastoin, liikennevaloista piti aina kokeilla miten rivakasti laatikko heittää uutta pykälää pesään.

Matkaan mahtui niin maantie- ja kaupunkiajoa kuin myös raskaan perävaunun vetoa toista sataa kilometriä. Toki luku näinä päivinä kuulostaa suurelta, mutta kysymyksessä on kuitenkin 2 1 00 kilogramman omapainon omaava ajoneuvo. Kantavuutta autolla on 1 400 kilogrammaa ja perään voi kytkeä 2 500 kilogramman painoisen perävaunun.

Takaovien tuulisalpojen vapautus tapahtuu helppokäyttöisillä painonapeilla. Tavaratilan lattia on vesivaneria. Seinissä on tavallista vaneria. Tämän L2H1-korimallin tavaratilassa on 10 kuutiometriä tilaa. Kuormaa saa kyytiin 1 400 kilogrammaa. Trukkilavan saa lastattua myös reilusti aukeavasta sivuovesta.

Pienin muutoksin

Uusi automaattilaatikko ei ilmoita ulospäin mitenkään olostaan, eikä tämä työjuhta muutoinkaan poikkea edeltäjistään ulkoasultaan. Ohjaamossakin näkymät ovat muuttumattomat. Tarkkasilmäinen huomaa vaihdevivun hieman lyhentyneen. Ohjaamo on tilava, etenkin pääntila on korkea. Säilytystilaa on paljon. Kojelaudassa, myös sen päällä, on runsaasti lokeroita, kuten myös ovissa. Kojelaudan alla on puhelinta varten muotoiltu kaukalo, johon puhelin on aina helppo ”heittää”, ja josta puhelin näkyy hyvin koko ajan. Kännykkä myös pysyy hyvin kaukalossa mutkateilläkin.
Ducaton ohjaamossa on hyvät tilat kolmelle aikuiselle. Keskipenkin selkänoja kääntyy alas muodostaen tukevan kirjoitusalustan. Ohjauspyörässä on korkeussäätö ja kuljettajalla on oikealla puolellaan pehmeä kyynärnoja. Ohjaus on ehkä aavistuksen jäykkä, muttei mitenkään haittaavasti. Ohjauksen palautus on mukavan pehmeä. Huomiota herätti auton pieni kääntösäde. Lähes 5,5 metrin mittainen auto kääntyi tiukissakin paikoissa varsin ketterästi. Perinteinen mekaaninen käsijarruvipu on Fiatin tapaan kuljettajan vasemmalla puolella.

Keskimmäisen penkin selkänoja kaatuu alas muodostaen kirjoitusalustan. Muutoin penkit ovat kiinteät. Kuljettajan istuimessa on korkeudensäätö ja tietenkin etäisyyssäätö.

Perusasiat kohdillaan

Kojelaudan alaosaan on tehty kännykälle kaukalo, johon puhelin on helppo ”heittää”, ja jossa se pysyy mutkateilläkin. Usb-latauspiste näkyy puhelimen yläpuolella.

Kojelaudasta löytyvät kaikki tarvittavat perustoiminnot. Ratissa on säädöt äänenvoimakkuudelle ja handsfree-puhelujen hallinnalle. Aluksi pientä häiriötä aiheutti vasemman vilkun/valonvaihtajan viiksen ja vain hieman alempana olevan vakionopeudensäätimen viiksen sekaantuminen keskenään.

Ducato ei revittele digitaalisilla ”vimpaimilla”. Täysin ilman digitaalitekniikkaa ei kuitenkaan olla liikkeellä. Keskikonsolissa on viiden tuuman kosketusnäyttö, jossa on helppokäyttöinen radio sekä älypuhelimen handsfree-toiminto. Paritus sujui kivuttomasti Bluetooth-yhteydellä. Saman yhteyden kautta voi myös soittaa puhelimella olevaa musiikkia auton ämyreiden kautta.
Kosketusnäyttöön saadaan peruutuskameran kuva. Sateisella kelillä kuva menee helposti suhruiseksi kameran linssin likaannuttua. Kamera toimii hyvänä apuna esimerkiksi perävaunun aisaan peruutettaessa.

Helppo lastata

Takaovien tuulisalvat vapautetaan näppärästi ovessa olevien painonappien avulla. Näin ovet avautuvat ”levälleen” mahdollistaen trukilla lastaamisen. Tavaratilan pituus on 3,1 ja leveys 1,8 metriä. Pyöräkoteloiden väliin jää tilaa 1,41 metriä, joten trukkilava sopii hyvin mukaan. Trukkilavan saa ahdettua kyytiin myös 1,3 metriä leveästä sivuovesta. Lastauskorkeus on 63 senttimetriä. Korkeutta tavaratilassa on 1,67 metriä. Tilaa on näin 10 kuutiometriä. Väliseinä on kiinteä, eikä siinä ole läpilastausmahdollisuutta. Lattia on vuorattu vesivanerilla ja seinät vanerilla. Lattialla on kahdeksan sidontalenkkiä kuorman kiinnitystä varten.

Koeajoauto oli varustelu Fiatin määrittelyn mukaisesti Pack 3 -lisävarustepaketilla. Monet paketin varusteista on jo lueteltu edellä. Siihen kuuluvat myös muun muassa manuaalinen ilmastointi, vetokoukku, keskuslukitus, lämmitettävä kuljettajan istuin ja peilit, led-päiväajovalot sekä polttoainekäyttöinen lisälämmitin. Näin auton hintalapussa lukee 40 815 euroa (sis. alv:n).


Vasemman puolen viikset ovat turhan lähellä toisiaan. Välillä tulee vikalyöntejä.
Pissapojan säiliön täyttö on hieman ahtaassa paikassa.
Peruutuskamera muuraa sateisella kelillä helposti umpeen.


Lue seuraavaksi